fbpx   .  

İlk Kez Bir LGBT Filmi, ABD’nin “Tarihi Değeri Olan Filmler” Listesine Eklendi

Bir LGBT filmi olan Brokeback Mountain, ABD’nin resmi “Tarihi Değeri Olan Filmler” listesine eklendi. Listede “kültürel, tarihi ya da estetik olarak önemli” kabul edilen 750 film bulunuyor. Fakat Brokeback Mountain’i bir başka farklı kılan ise, bu 750 film arasına girmeyi başaran ilk LGBT filmi olması.

Filmde Ennis ve Jack adlı iki gencin 1960’ların Wyoming’indeki yaşadıkları tutkulu aşk hikayesini anlatılıyor. Filmin başrollerinde ise Heath Ledger ile Jake Gyllenhaal var. 

 

2005 yapımı film, listedeki diğer yapımlara kıyasla en modern olanı. ABD’nin ulusal film organizasyonunun kuralları gereği, bir filmin bu listeye dahil edilebilmesi için önce 10 yaşını doldurması gerekiyor. 

1997’de yazılan bir hikayeden adapte edilen film, yayınlandığı günden bu yana 8 farklı Akademi Ödülü’ne aday gösterilmiş, üçünü kazanmıştı: En iyi yönetmen, en iyi uyarlama hikaye ve en iyi puan. En iyi film ödülünü ise kılpayı kaçırmıştı.

Filmin yapımcıları, cast süresince başrollerde oynayacak erkek figür bulmak konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatmıştı. 

Senarist Dianna Ossana, Hollywood’un genç ve bilinen aktörlerine götürdükleri tekliflerin bir bir reddedildiğini belirtmişti. 

“Tekliflerimiz reddediliyordu ve gerçek bir sebep bile göstermiyorlardı.”

“Sanırım çok zor olacağını düşündüler.”

Fakat Brokeback Mountain aradığı oyuncuları bulmayı başardı. Heath Ledger ve Jake Gyllenhaal filmdeki performansları ile öyle bir etki yarattı ki, filmin yayınlandığı sene Oscar ödüllerinde en iyi aktör ve en iyi yardımcı aktör ödüllerine aday gösterildiler.

Bu yılın başlarında, Ledger’ın basın toplantısında LGBT düşmanı söylemlere karşı duruşunu gösteren bir video yayınlandı. Sosyal medyada Brokeback Mountain’in gay içeriğinden “iğrenen” homofobiklere prim vermeyen Ledger, şu ifadeleri kullanıyor:

“Gerçek bir utanç. Böyle bir düşünce hiç bir yetişkine yakışmıyor.”

“İki insanın birbirini sevme şeklinden iğrenmek, iğrenebiliyor olmak bence gerçek bir utanç. Düşüncelerinizi elbette dile getirebilmelisiniz fakat bunu nefret ve öfke ile yapmak başka bir şey.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.