fbpx   .  

Mutlaka Okumanız Gereken 6 LGBT Temalı Kitap!

Gerçek hayatı bulabileceğiniz yerdir, edebiyatın içi…

Der Nobel ödüllü yazar Gao Xingjian. Tamam, kendisi LGBT bireylerin kendisini kitaplarda bulmasından, oradaki karakterlerle kendisini keşfedip, bir şeyler öğrenmesini kast etmiyordu belki ama, kitapların bize sunduğu, içinde kaybolup istediğimiz kişi olabildiğimiz ya da dilersek tanrı kılıfına bürünüp istediğimiz hayatları gözlemleyebildiğimiz mükemmel bir zenginlik değil de ne?

Sanki eşcinsellik çok yeni bir kavrammış gibi girdi çoğu heteroseksüel insanın hayatına. Ama Hollywood filmleri, Avrupa sineması ya da şuan ki popüler Amerikan dizileri gay karakterlere yer vermeden çok önce de eşcinsel yazarlarımız vardı, eşcinsel karakterleri konularına taşıyan da, ya da tamamen onların hayatlarını anlatanlar da…

Ya da başka bi perspektiften bakalım, hayal etsenize biraz. Eşcinselsiniz ve internetin olmadığı bir çağda dünyaya geldiniz, sahi ne halt edecektiniz?

 

Tahminleri alayım?

En yüksek olasılıkla deli gibi kendiniz gibi insanlar arayışında olduğunuz için eşcinselliği konu edinmiş kitaplar arayıp onları okuyup bitirecektiniz iki  üç gün içerisinde.

Oups, ne oldu? Sizin aklınıza ispanyol paça pantolonlu hetero iş arkadaşınızı kesmek, ya da koşturup ilk fırsatta o dönem hala hayatta olan favori grubunuzun konserine mi yetişmek gelmişti?

Daha fazla seksenler doksanlar ya da “eynşınt taym”lar hayallerine dalmadan sizin için bulduğumuz kitaplarımıza bahsettiğimiz bölüme geçmek istiyorum 😀 İşte karşınızda, LGBT bireyleri konu almış, okumanızı tavsiye ettiğimiz bir kaç değerli eserimiz. Hepsi birer anı ya da biyografi niteliğinde, dolayısıyla hepsi büyük ölçüde yaşanmış şeyler diyebiliriz.

1.’Young Man’ –  Bill Clegg

portrait-addict-young-man

Uyuşturucu bağımlılığının ne derece hayatını , çevrendeki insanları ve tabi ki de erkek arkadaşını etkileyebileceğini çarpıcı bir şekilde gösteren bir kitap.

mp69144

Orijinal adıyla “Keep the Lights On” filminin içeriğini de bu kitap oluşturuyor. Tek fark, bu sefer filmde Clegg’in erkek arkadaşının gözünden olay akışını seyrediyoruz.

2.’Full Service’ –  Scotty Bowers

Scotty-Bowers’-book-“Full-Service-My-Adventures-In-Hollywood-And-The-Secret-Sex-Lives-Of-The-Stars”-opens-the-doors-of-the-closeted-X-rat

Yazarımız Bowers’ın Hollywood’un altın çağında yaşadığı biseksüel eskort anılarını anlatan kitap oldukça ama oldukça cesur. Kendisi Spencer Tracy’den Vivian Leigh’e bir çok kişiyle yattığını öne sürüyor. Bu kitap Hollywood’un bir zamanlarının arka planını, bir çok sırrı, kirli çamaşırları ve daha fazlasını ortaya döken fazlasıyla ilgi çekici bir kitap. Ne derece doğru ne derece yanlış bilinmez, okuyup araştırıp karar vermek lazım galiba ne dersiniz? 🙂

3. ‘She’s Not There: A Life In Two Genders’ – Jennifer Finney Boylan

slide_308165_2689227_free

Kapakta da gördüğünüz gibi zamanını ulusal en çok satanlarından. Cinsiyet değişimi üzerine yazılmış bir kitap. Komedinin, derin hislerin ve üzücü hikayelerin bir karışım halinde kitaba dönüştüğü bir eser. Boylan’ın hikayesi oldukça  duygusal ve şaşırtıcı.

4.’The Best Little Boy in the World’ – Andrew Tobias

slide_308165_2689228_free

1970’li yıllarda açık bir eşcinsel olmak nasıl bir duygu olurdu? Neler yaşardınız? Merak ediyorsanız sayfalarını karıştırmanız gereken kitap işte bu kitap. “mükemmel çocuk” olma yarışı, utanç ve ortaya çıkan sırlar…

5. ‘Fun Home’ – Alison Bechdel

slide_308165_2689221_free

Kitaplar olur da çizgi roman olmaz mı? Bechdel’in bu çok popüler eseri gay etiketiyle büyümek, büyürken aslında babanın da gay olduğunu öğrenmek ve bir çok şaşırtıcı ve sürprizlerle dolu olayları içeriyor. OFF çok şey söylemek istiyorum ama spoiler verip kendimden tiksinmek istemiyorum…

6.’City Boy’ – Edmund White

slide_308165_2689231_free

Yazarımız Edmund White bize 1960-1970’ler New York’unda gay bir erkek olmanın nasıl bir şeyler olduğunu gösteriyor. AIDS öncesi dönemden hikayelerle, günümüzde gay olmakla o günler arasında nasıl uçurum gibi bir fark olduğunu göreceksiniz.
Kitaplarımız -en azından şimdilik- bu kadar, ama ne yazık ki kitapların çoğunu orijinal dili dışında bulmak çok kolay değil. En azından ben bulamadım… Umarım ilginizi çekmiş bir kaç kitabı size sunabilmişizdir. 🙂

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.