Hindistan Anayasa Mahkemesi, Eşcinseller İçin “Temel İnsan Hakları” Sözü Veriyor!

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel karşıtı yasaya rağmen, eşcinsellerin de özel yaşam hakkına sahip olduğuna karar verdi. Homoseksüellik, Hindistan'daki eski İngiliz sömürge kanunlarına dayanan ceza yasasının 377. maddesi uyarınca yasaktır. Yüzyıllık yasalar, "doğanın düzenine karşı dünyevi ilişki"nin yasaklanmasıyla 2013'te karar veren bir mahkeme tarafından yürürlüğe girdi. Bununla birlikte, bu hafta ülkenin Yüksek Mahkemesinden gelen ayrı bir karar, eşcinsellere …

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel karşıtı yasaya rağmen, eşcinsellerin de özel yaşam hakkına sahip olduğuna karar verdi.

Homoseksüellik, Hindistan’daki eski İngiliz sömürge kanunlarına dayanan ceza yasasının 377. maddesi uyarınca yasaktır.

Yüzyıllık yasalar, “doğanın düzenine karşı dünyevi ilişki”nin yasaklanmasıyla 2013’te karar veren bir mahkeme tarafından yürürlüğe girdi.

Bununla birlikte, bu hafta ülkenin Yüksek Mahkemesinden gelen ayrı bir karar, eşcinsellere temel haklar tanınması gerektiğini doğruladı.

Gizlilik davasına konu olan karar, LGBT’lerin 377. bölüme karşın, yaşama hakkını hak ettiğini doğrulamış görünüyordu.

Konuyla ilgili dokuz yargıç şu ifadeyi doğruladı;

“Cinsel yönelim mahremiyetin vazgeçilmez bir özelliğidir. Bireylere cinsel yönelim temelinde ayrımcılık, bireyin haysiyetine ve öz-değerine karşı oldukça saldırgandır.”

Eşitlik, toplumdaki her bireyin cinsel yöneliminin eşit bir platformda korunması gerektiğini şart koşar.

“Mahremiyet ve cinsel yönelimin korunması hakkı (Anayasa) tarafından güvence altına alınan temel hakların temelinde yatmaktadır.”

Kararda ayrıca, başlangıçta, kanunun “ülke nüfusunun çok küçük bir kesimini” etkilediği için ayrımcılık yapılmadığını söyleyen 377. Bölüm’ün yeniden başlatılmasına itirazda bulunuldu.

Yüksek Mahkeme’nin bu hafta aldığı karara göre;

“Ülke nüfusunun küçük bir kesimi lezbiyenleri, gayleri, biseksüelleri ya da transseksüelleri oluşturuyor’, gizlilik hakkını inkar etmek için sürdürülebilir bir temel değildir.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir