Batı'da LGBT bireylerin durumu gittikçe iyileşirken, dünyanın geri kalanında daha kaygı verici bir manzara mevcut. 2017, Almanya, Avusturya, Malta ve Avustralya gibi ülkeler için LGBT haklarının büyük ilerlemeler kaydettiği yıl olurken, dünyanın birçok yerinde şiddetli baskı ve kısıtlamalar izlendi. Çeçenistan Rusya'nın özerk bölgesi Çeçenistan'da bu yıl bir homofobik cadı avı olduğu ortaya çıkarıldı. Yetkililerin yürüttüğü …
2017, Homofobik Bir Yıldı!
Batı’da LGBT bireylerin durumu gittikçe iyileşirken, dünyanın geri kalanında daha kaygı verici bir manzara mevcut. 2017, Almanya, Avusturya, Malta ve Avustralya gibi ülkeler için LGBT haklarının büyük ilerlemeler kaydettiği yıl olurken, dünyanın birçok yerinde şiddetli baskı ve kısıtlamalar izlendi.
Çeçenistan
Rusya’nın özerk bölgesi Çeçenistan’da bu yıl bir homofobik cadı avı olduğu ortaya çıkarıldı. Yetkililerin yürüttüğü acımasız soruşturmaları ortaya çıkaran gazeteciler, sürekli tehditler aldıkları için saklanmak zorunda kalmışlardı.
Ülkede, eşcinsellerin kamplara toplandığı ve bu kamplarda insanlara şiddet ve işkence uygulanması, dünyanın dört bir yanından büyük tepkiler topladı.
Ülkenin lideri Kadirov, eşcinsellerin insan olmadığını ve toplumdan temizlenmeleri gerektiğini söylemişti.
Mısır
2017’de Mısır’da, medya tarafından ateşlenen bir tutuklanma dalgası yaşandı. Bölgeden kaynaklar, ‘Kamu Ahlak Teftiş Birimleri’ konusunda uyarılar yaparken, eylülde bir konserde gökkuşağı bayrağı açılınca durum daha da kötüleşti. Konserden sonra, Mısırlı yetkililer bir cadı avı başlatıp evleri basıp, 60 kişiyi tutukladı.
Hükümet, aynı zamanda medyada LGBT haklarının ve eşcinselliğin konuşulmasını yasaklayarak, bilgi akışını da engellemeye çalıştı.
Endonezya
Ekim’de ülkenin başkenti Jakarta’da eşcinsel mekanları basılarak, 100’den fazla kişi göz altına alındı. Ülkede teknik olarak, çok muhafazakar olan ve İslami yasalarla yönetilen Aceh eyaleti hariç, eşcinsel olmak serbest.
Aceh’te bu sene iki erkek 83’er kırbaç cezasına çarptırıldı. Bu senenin başında açıklanan bir rapora göre yetkililer, kırbaçlamaların üstünü örtmeye çalışıyor. Endonezya’da eşcinsel davranışların televizyonda yasaklanması planlanıyor.
Tanzanya
Ekimde Tanzanya polisi Dar es Salaam’da 12 kişiyi eşcinsellik propagandası suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında avukatlar ve sivil toplum örgütü yöneticileri de var. Toplum Sağlık Eğitimi Hizmetleri ve Savunması isimli sivil toplum örgütünün düzenlediği çalıştayı da aynı cinsiyetten insanların evliliğinin propagandası yapıldığı gerekçesiyle kapatıldı. Örgüt, çalıştayın asıl amacının ülkedeki HIV hizmetlerinin kısıtlanmasına hukuki bir meydan okuma olduğunu açıkladı.
Lezbiyen bir çiftin kendi aralarında yaptıkları bağlılık yemini Doğu Afrika ülkesinde internette viral oldu ve kadınlar tutuklandı. Tanzanya’nın yasalarında eşcinselliğin ‘doğaya aykırı olduğu’ için yasaklandığı yazıyor.
Azerbaycan
Eylülde eşcinsel toplumuna yürütülen bir operasyondan dolayı ülkeden birçok rahatsız edici rapor geldi. Raporlara göre, birçok LGBT birey tutuklandı, dövüldü ve arkadaşlarını ihbar etmeye zorlandı.
Adalet Partisi başkan vekili Ayaz Efendiyev, ‘Bu hastalık taşıyıcısı, ahlaksızlık kaynağı, Allah’ın belalarını savunmak, Batılı güç odaklarının milli değerlerimize insan hakları kisvesiyle yok etmesine yardım etmektir.’ dedi.
Türkiye
LGBT toplumuna yönelik şiddet Türkiye’de yeni ortaya çıkan bir şey değil ancak polisin bu yaz gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’ne saldırısı şok edici seviyedeydi. Haziranda, LGBT aktivistlere ve yürüyüşe katılanlara yoğun biber gazı ve plastik mermiyle saldırı gerçekleşti.
300’den fazla polis zırhlı kıyafetleriyle insanlara müdahele ederken, TOMA’larla tazyikli su da sıkıldı. Aynı zamanda yetkililer, LGBT etkinliklerini de sürekli engelliyor.
Başkent Ankara’da bir eşcinsel film festivali düzenlenmesinden sadece birkaç gün önce güvenlik bahaneleriyle iptal edildi. Valilik bir süre sonra bütün LGBT aktivitelerini yasakladı.
Son başarılı Onur Yürüyüşü, 2014’te müslüman bir ülkede gerçekleştilen en büyük LGBT kutlamalarından biriydi ve İstanbul’da düzenlenmişti. O yıldan beri yürüyüş, ya yasaklanıyor ya da müdaheleye maruz kalıyor.