Dünyada bir çok şeyin yaşanmasıyla, ülkelerdeki farklı LGBT tutum ve politikalarına ayak uydurmak zor olabilir. Özellikle seyahat ederken. Bununla birlikte, her yıl Spartacus World, Eşcinsel Seyahat Endeksini yayınlamaktadır. Kapsamlı veri tabanı, her ülkeyi ve bölgeyi 14 farklı kategoriye göre sıralamaktadır. Kazanılan pozitif veya negatif puana bağlı olarak, her ülkenin toplam sıralamadaki yerleri belirlenir. Beş kategoride pozitif ya …
2018’de En Çok ve En Az Eşcinsel Dostu Olan Ülkeler Belli Oldu! PEKİ YA TÜRKİYE!?
Dünyada bir çok şeyin yaşanmasıyla, ülkelerdeki farklı LGBT tutum ve politikalarına ayak uydurmak zor olabilir. Özellikle seyahat ederken.
Bununla birlikte, her yıl Spartacus World, Eşcinsel Seyahat Endeksini yayınlamaktadır.
Kapsamlı veri tabanı, her ülkeyi ve bölgeyi 14 farklı kategoriye göre sıralamaktadır. Kazanılan pozitif veya negatif puana bağlı olarak, her ülkenin toplam sıralamadaki yerleri belirlenir.
Beş kategoride pozitif ya da negatif puan kazanılıyor:
Ayrımcılığa karşı yasama
Evlilik / Sivil ortaklık
Evlatlık edinebilme
Transseksüel haklar
Eşit izin yaşı
Kalan kategoriler ise sadece negatif puanlar için;
Dini etki
HIV seyahat kısıtlamaları
Eşcinsellik karşıtı yasalar
Eşcinselliğin yasadışı olması
Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanması
Yerlilerin düşmanca davranması
Sürdürülme
Cinayetler
Ölüm tehditleri
Bu yıl, kuruluşun trans haklarını da hesaba kattığı ilk yıl oldu.
Endeks, gezginlerin olası herhangi bir varış yerindeki durumlardan haberdar olmasını sağlar.
Bu yıl, Spartacus 197 farklı ülkeyi ve bölgeyi değerlendirdi.
Kanada ve İsveç 10 sayı ile birinci sırada. Hiçbir negatif iz bırakmadılar ve ikisi de yeni trans kategorisi için tam puan aldı.
12 ülke; Almanya, Yeni Zelanda ve İspanya da dahil olmak üzere 9 puan kazandı. Bir basın bülteni, “Evlilik eşitliğinin yakın zamanda kabul edilmesi Almanya’nın konumunu iyileştirdi” dedi.
Şüphesiz, Çeçenistan -16 puanla en kötü sıralamada. Onların yakın tarihli LGBT karşıtı şiddeti, İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin onları kınamasına yol açtı.
Bu arada ABD, 34. sıradan 39.luğa geriledi. Basın açıklamasında “Bu, çoğunlukla Trump yönetimi tarafından orduda trans-cinsiyet haklarını kısıtlama girişimlerinden kaynaklanıyor” dendi.
Brezilya, ‘eşcinsellerin, lezbiyenlerin ve transseksüellerin sayısız katledilmesinden dolayı’ geçen yıla oranla daha da kötüydü.
Bununla birlikte, başarı hikayeleri de var.
İsrail, Kolombiya, Küba ve Botsvana sıralamada geçen yıla göre daha üst sıralarda yer aldı.
Peki ya Türkiye? Evet herkesin merakla beklediği sonuç o kadar kötü ki.. Türkiye, Çeçenistan’ın sonuncu olduğu (197) sıralamanın 111. sırasında kendine -4 ile ancak yer bulabildi. Yetkililer, Türkiye’nin 20 puan gibi oldukça sert bir düşüş yaşamasının nedenini, İstanbul Onur Yürüyüş’lerinin yasaklanması, Ankara’nın LGBT etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasını ve trans cinayetlerinin artması olarak bildirdi.