Bu Muhteşem Tarihi Ordu, Yalnızca Eşcinsel Erkek Çiftler’den Oluşuyor

Milattan önce 4. Yüzyılda, yalnızca eşcinsel çiftlerden oluşan, Thebes'in Kutsal Takımı isiminde bir ordu kurulmuş. Dünya'nın dört bir yanında yasa yapıcılar, yüzyıllardır, ülkelerinde yaşayan LGBTİ+ bireylerin orduya katılmalarını yasaklıyorlar. Bu durum Amerika'nın "Don't Ask, Don't Tell" ve trans askerlik yasaklarından, İngiltere'nin 2000 yılında kaldırdığı LGBTİ+ askerlik yasağına kadar uzanan oldukça yaygın bir durum. Amerika her …

Milattan önce 4. Yüzyılda, yalnızca eşcinsel çiftlerden oluşan, Thebes’in Kutsal Takımı isiminde bir ordu kurulmuş.

Dünya’nın dört bir yanında yasa yapıcılar, yüzyıllardır, ülkelerinde yaşayan LGBTİ+ bireylerin orduya katılmalarını yasaklıyorlar. Bu durum Amerika’nın “Don’t Ask, Don’t Tell” ve trans askerlik yasaklarından, İngiltere’nin 2000 yılında kaldırdığı LGBTİ+ askerlik yasağına kadar uzanan oldukça yaygın bir durum.

Amerika her ne kadar “Don’t Ask, Don’t Tell” döneminde: “LGBTİ+ bireylerin orduda bulunmasının, askeri birliğin özü olan disiplin, ahlak, düzen ve birlik gibi ilkelerini tehdit altına alacağını” savunmuş olsa da, tarih bunun aksini söylüyor.

Thebes’in Kutsal Takımı, milattan önce 378 yılında, Antik Yunan’da, Gorgidas isimi bir general tarafından oluşturulmuş.

Bu 300 kişiyi seçerken Gorgidas, alışılagelmişin dışında bir yol izlemiş. Orduya alacağı kişileri sosyal statülerine göre değil de, yetenek ve göreve uygunluklarına göre; ve sadece eşcinsel çiftlerden seçmiş.

İlk bakışta garip gözüken bu seçim, Platon tarafından açıklandığında kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Thebes’in Kutsal Takımı kurulduktan yalnızca birkaç yıl sonra yazılan Platon’un Sempozyumunda kendisi: “Eğer bir devletin veya ordunun aşıklardan meydana gelmesi mümkün olsaydı, bu kişiler kendi şehirlerinin en iyi yöneticileri olurlardı. Her türlü şerefsizlikten uzak durur ve şerefte birbirlerine öykünürlerdi. Birbirlerinin yanında savaşır, her ne olursa olsun, dünyaları yenerlerdi.” şeklinde bir açıklamada bulunuyor.

“Çünkü hangi âşık, savaşı terk ederken veya pes ederken, sevgilisi tarafından görülmeyi ister ki. Buna katlanmaktansa binlerce kez ölmeye razıdır kişi.”

“Ya da tehlike anında kim sevgilisini terk eder ya da onu yüzüstü bırakır?”

Ve Platon haklıydı.

Thebes’in Kutsal Takımı dur durak bilmeden hazırlanarak, sanki her an savaşa gidebilircesine çaba sarf ederek, korkusuz ve güçlü bir ordu oldu. Dans ve güreş alanlarında bile kendilerini geliştirdiler.

Birden çok savaş kazandılar, ve hatta Sparta ordusunu bile, sayıca oldukça dezavantajlı olmalarına rağmen, yenmeyi başardılar.

Çiftler, daha yaşlı ve deneyimli olan “aşık”, ve daha genç “sevgili” olarak isimlendirilip seçilmişler. 

Askerlerin yaşları kayıt altına alınmamış olsa da, James Romm, kitabında zamanın orduları ile karşılaştırarak, orduya katılma yaşının tahminen 20-21 olup, ordudan emekli olma yaşının ise 30 olduğunu belirtmiş.

Ordu’nun ismindeki “kutsal” kelimesinin, çiftlerin birbirlerine karşı verdikleri kutsal bağlılık sözünden geldiği düşünülüyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir