ILGA Raporlarına Göre Malta Bir Kez Daha Avrupa Gökkuşağı Haritasında İlk Sırada!

12 Mayıs Perşembe günü Kıbrıs'taki IDAHOT+ Forumu'nda ILGA-Europe, Malta'nın kapsayıcılık ve eşit haklar konusunda bir kez daha Avrupa'nın geri kalanı için bir örnek oluşturduğu yıllık Gökkuşağı Avrupa Haritasını yayınladı. Ada ülkesi, üst üste yedinci yıl sıralamada 1. sırada yer aldı. 49 Avrupa ülkesini LGBTİ+ yasalarına, politikalarına ve diğer eylemlerine göre sıralayan ILGA-Europe, yasa koyucuları ve …

12 Mayıs Perşembe günü Kıbrıs’taki IDAHOT+ Forumu’nda ILGA-Europe, Malta’nın kapsayıcılık ve eşit haklar konusunda bir kez daha Avrupa’nın geri kalanı için bir örnek oluşturduğu yıllık Gökkuşağı Avrupa Haritasını yayınladı. Ada ülkesi, üst üste yedinci yıl sıralamada 1. sırada yer aldı.

49 Avrupa ülkesini LGBTİ+ yasalarına, politikalarına ve diğer eylemlerine göre sıralayan ILGA-Europe, yasa koyucuları ve ülke sakinlerini yasalar önünde herkese daha iyi ve daha eşit muamele için çaba göstermeye teşvik etmek için bu ölçütü kullanıyor.

Derecelendirmeler, her yıl artan kapsayıcılık, eşitlik, yasal cinsiyet tanıma, nefret suçları, nefret söylemi ve iltica gibi temalara ayrılan 74 farklı kritere dayanıyor. Her ülkeye sıfır ile 100 arasında bir yüzde verilir ve Malta 2022 yılında yüzde 92 ile 1. sırada yer aldı.

Diğer Ülkeler Gökkuşağı Avrupa Haritasında Nasıl Belirleniyor?

Malta, LGBTİ+ topluluğunun gerçek bir müttefiki olduğunu gösteren tek ülke değil. Örneğin Danimarka, yasalarında ve politikalarında ayrımcılığı azaltmaya yönelik çabaları sayesinde bu yıl yedi sıra sıçrayarak ikinci sıraya yerleşti ve Belçika da üç numaraya gelerek bir etki yarattı.

Bu ülkelerin her ikisi de Malta’nın sadece 20 puan altında, yüzde 71 ile 73 arasında seyretti.

İzlanda’nın Avrupa için çok cesaret verici olan transseksüel ebeveynleri tanıması gibi atılımların bir sonucu olarak bu yıl puanlarında büyük artışlar gördü. Fransa, Letonya ve Yunanistan bu yıl puanlarını iyi ölçüde artırdı. 

Malta’nın LGBTİ+ Hakları İçin Devam Eden Mücadelesi

Malta’nın uzun bir LGBTİ+ kabulü geçmişi var. Eşcinsel partnerler arasındaki romantik aktiviteler 1973’ten beri kabul ediliyor ve bu da ada ülkesini LGBTİ+ hakları konusunda dünya liderlerinden biri yapıyor. LGBTİ+ haklarının anayasal düzeyde diğer herkesin haklarına eşit olduğunu düşünen az sayıdaki uluslardan biridir.

2004 yılından bu yana ülkede cinsel yönelime dayalı ayrımcılık yasaklanmıştır; bu da Malta’yı lezbiyen, gay, biseksüel, interseks ve transseksüel vatandaşlar ve ziyaretçiler için dünyanın en güvenli on ülkesinden biri haline getirmeye yardımcı olan bir faktör. LGBTİ+ bireylerin 2002’den beri orduda hizmet etmelerine de izin veriliyor; bu, dünyanın en güçlü ve ileri görüşlü bazı ülkelerinin bile yeni yeni benimsemekte olduğu bir politika.

Aynı cinsiyetten eşler arasındaki sivil birliktelikler 2014’ten beri tanınmaktadır. Malta’nın Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Karakteristikleri Yasası, vatandaşların ameliyat olmadan bile cinsiyet etiketlerini değiştirmelerine izin vermektedir. 2016 yılında gençleri eşcinsellik veya biseksüellik gibi cinsel yönelimlerden caydırmayı amaçlayan dönüşüm terapisinin de yasaklanması, Malta’yı, bu adımı atan ilk ülkelerden biri haline getirdi ve insanların gerçek kimliklerini korkmadan ifade etmelerini çok daha kolay hale getirdi.

2015’ten bu yana Malta, Gökkuşağı Avrupa Endeksi’ne göre LGBTİ+ hakları ve politikaları açısından en iyi ülke ve önceki yıllarda bile sürekli olarak ilk 10’da yer aldı.

Daha Az Kısıtlama ile Malta 2022 Yazına Hazır

9 Mayıs 2022’den itibaren Malta artık hiçbir ülkeyi Kırmızı veya Koyu Kırmızı olarak sınıflandırmayacak ve turistler karantinaya gerek kalmadan adayı gelip ziyaret edebilecekler. Tek gereksinim, tam aşı sertifikası, son altı ay içinde COVID-19’dan iyileştiğine dair kanıt veya negatif bir COVID-19 testi. Hem PCR testi (kalkıştan 72 saat sonra yapılır) hem de Hızlı Test (24 saat içinde yapılır) eşit derecede geçerlidir. Bu belgelerden hiçbiri sağlanamazsa, ziyaretçiden negatif bir COVID-19 testi sonucu 7 veya 10 gün karantinaya alınması istenecektir.

Malta’ya uçuşlar için artık maske gerekli değil. Ayrıca adalardaki iç veya dış mekanlarda da gerekli değil. Tüm halka açık mekanlar, pandemi öncesi kapasitelerine ve oturma düzenlerine geri döndürülerek Malta’da birçok canlı, kısıtlamasız yaz etkinliğinin kapısı açıldı.

Malta’nın Kapsayıcı Etkinlikler Yazı Daha Yeni Başlıyor!

Malta, her kesimden insanı, 17 Haziran’da Villa Bighi’de düzenlenen Lübnan şarap tadım dersi Glass and Class ve dünyanın en iyi şaraplarının sergilendiği Uluslararası Şarap Festivali gibi bu yaz Malta’nın ünlü gastronomik etkinliklerine katılmaya davet ediliyor. 18 Haziran – 3 Temmuz tarihleri ​​arasında katılımcıların müzikten dansa ve tiyatroya kadar her türlü görsel sanatın tadını çıkarabilecekleri Uluslararası Sanat Festivali bulunmaktadır.

Farklı caz sanatçılarından oluşan eklektik bir grubun sahne alacağı 11-16 Temmuz tarihleri ​​arasında sürecek olan Malta Caz Festivali‘ne ve 26 Temmuz’da Joseph Caleja’nın 25. Yıl Konseri‘ne de müzikseverler katılabilir. Sahnede ona Plácido Domingo eşlik edecek.

Müzik zevki daha eklektik olanlar için, multi-platin sanatçısı French Montana ve ödüllü DJ Marshmello, 19 Temmuz’da Il-Fosos Meydanı’ndaki Isle of MTV 2022 müzik festivalinde sahne alacak. Marshmello’nun kendi deyimiyle: “Destansı olacak!”

Yaz sona ermeye başlarken, Malta’nın Onur Haftası 2-11 Eylül arasında hızlanacak. Müttefik Gökkuşağı Toplulukları tarafından düzenlenen yıllık toplantı, kapsayıcılık ve çeşitliliği kutlamaya yönelik çok sayıda etkinliği içerecek. Bunların arasında kilit nokta, 10 Eylül’de yapılması planlanan Malta Onur Yürüyüşü olacak. Bu yılki kutlamanın teması, tüm gösterilere, yürüyüşlere, konserlere ve diğer etkinliklere yansıyacak olan #LiveYourTruth olacak.

EuroPride Valetta 2023

Malta’nın kapsayıcılık taahhüdü 2022 yazıyla bitmiyor. Kapsamı sadece Avrupa’dan değil, aynı zamanda Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan da kendilerini ifade etmek ve insan haklarını tartışmak için güvenli bir yer sunmak olan EuroPride Valletta 2023, Valetta’da (7-17 Eylül 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek.) Gündemdeki etkinlikler arasında ayrıntılı bir açılış töreni, bir EuroPride Köyü, sanat ve kültür gösterileri, yürüyüşler, partiler, konserler ve daha fazlası yer alıyor.

Pride ve çeşitlilik Malta’da sadece kabul edilmekle kalmayıp, aynı zamanda bir bayram olarak kutlandığından dolayı ulusun tüm yıl boyunca öncelik olarak gördüğü bir kendini ifade etme yolu olacak.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir