Küba, Tarihi Bir Oylamayla Evlilik Eşitliğine Evet Dedi!

Küba vatandaşları, tarihi bir oylamayla eşcinsel evlilikleri ve diğer LGBTİ+ dostu önlemleri başlatacak geniş bir aile hukuku yasasını onayladı. Milyonlarca Kübalı, ada ülkesinin kırk yılı aşkın süredir yürürlükte olan aile yasasının büyük ölçüde elden geçirilmesi lehinde ya da aleyhinde oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Paket, eşcinsel evliliğin yasallaştırılması, LGBTİ+ çiftlerin çocuk evlat edinmesine izin …

Küba vatandaşları, tarihi bir oylamayla eşcinsel evlilikleri ve diğer LGBTİ+ dostu önlemleri başlatacak geniş bir aile hukuku yasasını onayladı.

Milyonlarca Kübalı, ada ülkesinin kırk yılı aşkın süredir yürürlükte olan aile yasasının büyük ölçüde elden geçirilmesi lehinde ya da aleyhinde oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Paket, eşcinsel evliliğin yasallaştırılması, LGBTİ+ çiftlerin çocuk evlat edinmesine izin verilmesi ve diğer ilerici tedbirler gibi tarihi adımları içeriyordu. 

Kampanyacılar, 25 Eylül Pazar günü yapılan referandumda milyonlarca kişinin lehte oy kullanmasının ardından ilk sonuçların LGBTİ+ dostu paketin onaylanacağına işaret ettiğini söyledi.

Ülkede LGBTİ+ haklarının genişletilmesini savunan Küba ulusal cinsel eğitim merkezi (CENESEX), Instagram’da vatandaşların yaklaşık yüzde 67’sinin paket lehine oy kullanmasının ardından “aşk ve sevginin kazandığını” yazdı. 

Seçmenlerin sadece yüzde 33’ü 400’den fazla madde içeren yeni aile kanununu onaylamadığını söyledi.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Alina Balseiro Gutiérrez, birkaç yerden gelen oyların sayılmaya devam ettiğini söyledi.

Ancak CENESEX, seçmenlerin çoğunluğunun LGBTİ+ dostu paketi onaylayarak Küba’da eşcinsel evliliğin önünü açması nedeniyle sonuçları “geçerli ve geri döndürülemez” olarak değerlendirdi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, LGBTİ+ dostu aile yasasının onaylanacağına dair ilk sayımların “sevincinin”, ülkenin Ian kasırgasına hazırlanması nedeniyle hafiflediğini söyledi.

Díaz-Canel, “Referandumun Evet Yasası lehindeki ilk sonuçlarının sevinciyle birlikte, Ian kasırgasının çok yaklaştığı zorlu bir haftaya giriyoruz,” dedi. “İnsan hayatının ve maddi kaynakların maksimum düzeyde korunması. Hiçbir şeyin başarısız olmasına izin vermeyin. Üstesinden gelin.”

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez de yeni aile kanununun ve eşcinsel evliliği yasallaştıran tedbirlerin onaylanmasını memnuniyetle karşılayarak ülkenin artık “daha fazla hak” ile “daha iyi” bir yer olduğunu söyledi.

Rodríguez, “Küba’nın yeni bir aile kanunu var,” diye yazdı.

“Evet oyu çoğunluğun oyuydu. Halkımız, bizi her gün uğruna çalıştığımız sosyal adaleti sağlamaya iten devrimci, canlandırıcı bir yasayı seçti.”

Sözlerine şöyle devam etti: “Bugün daha fazla hakka sahip, daha iyi bir ülkeyiz.”

Küba’daki LGBTİ+ topluluğu üyeleri bu önemli oylama için onlarca yıl bekledi.

1958 devriminin ardından kuir bireyler, Fidel Castro’nun yeni hükümetinin siyasi muhalifleriyle birlikte hapsedilen ve zorunlu çalışma kamplarına gönderilenler arasındaydı. 

Castro daha sonra kendi liderliği altında topluma yapılan muamele için özür diledi, ancak kuir bireylere yapılan zulüm Küba’nın LGBTİ+ tarihinin kasvetli bir yönü olarak kaldı. 

Eşcinsellik Küba’da 1979 yılında suç olmaktan çıkarıldı, ancak kuir bireyler toplum için daha geniş haklar için mücadele ederken ülkede hala ayrımcılıkla karşı karşıya.

Kübalı yasa koyucular 2018 yılında yeni bir anayasayı onaylamak üzere oylama yaparken eşcinsel evliliği yasallaştıracak hükümlerden vazgeçti. Bu hamle, dini liderlerin aynı cinsiyetten çiftler için evlilik eşitliğinin getirilmesine karşı yoğun bir kampanya başlatmasının ardından geldi. 

Polis, 2019 yılında başkent Havana’da izinsiz bir Onur Yürüyüşüne katılan birkaç LGBTİ+ savunucusunu tutukladı. Yürüyüş, ülkenin homofobiye karşı 12. yıllık yürüyüşünün aniden iptal edilmesinin ardından gerçekleşti.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir