Biseksüel Bilim İnsanı Svante Pääbo Antik İnsan DNA’sı Çalışmalarıyla Nobel Ödülünü Kazandı

Pääbo, daha önce imkansız olduğu düşünülen Neandertallerin genomunu diziledi. Biseksüel bilim insanı Svante Pääbo Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı. Çarşamba günü yapılan basın açıklamasına göre, Karolinska Enstitüsü'ndeki prestijli Nobel Meclisi, "soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili keşifleri için" Pääbo'ya bu onuru verdi. Daha spesifik olarak Pääbo, modern insanın türediği tür olan …

Pääbo, daha önce imkansız olduğu düşünülen Neandertallerin genomunu diziledi.

Biseksüel bilim insanı Svante Pääbo Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı. Çarşamba günü yapılan basın açıklamasına göre, Karolinska Enstitüsü’ndeki prestijli Nobel Meclisi, “soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili keşifleri için” Pääbo’ya bu onuru verdi.

Daha spesifik olarak Pääbo, modern insanın türediği tür olan Neandertal’in genomunu dizileyen ilk kişiydi ve bu “görünüşte imkansız” olduğu düşünülen bir başarıydı. Buna ek olarak, daha önce bilinmeyen bir insan öncülü olan Denisova’yı keşfetti ve bu tür ile bizim türümüz arasında yaklaşık 70.000 yıl önce gen transferi gerçekleştiğini buldu. Bu tür bağlantılar oldukça uzak görünse de, Pääbo 2020’de Neandertal DNA’sına sahip insanların şiddetli COVID-19 semptomları açısından yüksek risk taşıdığını da keşfetti.

Tüm bu çığır açan araştırma, tamamen yeni bir alanın, paleogenomiklerin veya soyu tükenmiş türlerin DNA’larının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışma alanının gelişmesine yol açtı. Basın açıklamasında, “Yaşayan tüm insanları soyu tükenmiş homininlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, keşifleri bizi benzersiz bir şekilde insan yapan şeyin keşfedilmesi için temel oluşturuyor” denildi.

Uzun zaman önce ölmüş türlerin DNA’larını yeniden yapılandırmak mı? Bize biraz Jurassic Park’ın önermesi gibi geldi. Ama biseksüel paniği özetleyen bir film varsa, o da bu filmdir.

Pääbo, 2014 yılında yayımlanan Neandertal Adamı: Kayıp Genomların Peşinde adlı kitabında biseksüel olduğunu kamuoyuna açıkladı. Zaman kadar eski bir hikayede, biseksüel uyanışını California Berkeley Üniversitesi’nde yaşadı. Pääbo daha önce eşcinsel olduğunu düşünse de, Bay Area’daki ünlü üniversitede doktora sonrası bursu sırasında genetik bilimci Dr. Linda Vigilant ile tanıştı ve onun “çocuksu cazibesinden” etkilendiğini yazdı.

Hem Vigilant hem de Pääbo, Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışıyor ve iki çocuk yetiştiriyorlar. LGBTİ+ bireylerin ayrımcılık, taciz ve sosyal dışlanma nedeniyle STEM alanında çalışma olasılıklarının genellikle daha düşük olduğu düşünüldüğünde, Pääbo’nun ihtiyacımız olan biseksüel görünürlüğü sağlamasının tamamen yanındayız.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir