İranlı LGBTİ+ Aktivisti Serbest Bırakıldı

Ancak bir başka aktivist kefaleti ödenene kadar parmaklıklar ardında kalacak. İranlı bir LGBTİ+ aktivistinin "eşcinselliği teşvik etmek" suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmasının ardından serbest bırakıldığı bildirildi. 2021 yılında Elham Choubdar ve Zahra Sediqi Hamedani (Sareh olarak tanınıyor) Ocak ayında Urmiye Savcılığı tarafından "eşcinselliği teşvik etmek", "Hıristiyanlığı teşvik etmek" ve "İslam Cumhuriyeti karşıtı medya ile iletişim kurmak" …

Ancak bir başka aktivist kefaleti ödenene kadar parmaklıklar ardında kalacak.

İranlı bir LGBTİ+ aktivistinin “eşcinselliği teşvik etmek” suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmasının ardından serbest bırakıldığı bildirildi.

2021 yılında Elham Choubdar ve Zahra Sediqi Hamedani (Sareh olarak tanınıyor) Ocak ayında Urmiye Savcılığı tarafından “eşcinselliği teşvik etmek”, “Hıristiyanlığı teşvik etmek” ve “İslam Cumhuriyeti karşıtı medya ile iletişim kurmak” yoluyla “Yeryüzünde Yolsuzluk” yapmakla suçlandılar.

2022’de ölüm cezasına çarptırıldılar ve bu da aktivistlerin hayatlarını kurtarmak için uluslararası bir kampanya başlatmasına yol açtı.

Ocak ayında Uluslararası Af Örgütü her iki kadının da ölüm cezalarının iptal edildiğini bildirmiş ve Pink News’e göre Pazartesi günü Choubdar bir milyar riyal (yaklaşık 23,000 $) kefaletinin ödenmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Ancak Sareh, kefaleti ödenmediği için hapiste tutulmaya devam ediyor. Ekim 2021’de Türkiye’ye kaçmaya çalışırken İran Devrim Muhafızları istihbarat güçleri tarafından tutuklanmıştı. İran’dan ayrılmaya çalışmadan önce kaydedilen bir videoda “Şimdi özgürlüğe doğru yolculuk yapıyorum” dedi. “Eğer başaramazsam, bu uğurda hayatımı vermiş olacağım.”

Hamdani, Urmiye Merkez Cezaevi’nin kadınlar koğuşuna nakledilmeden önce iki ay boyunca Devrim Muhafızları’nın Urmiye’deki istihbarat gözaltı merkezinde hücre hapsinde tutuldu.

İran dünyadaki en katı LGBTİ+ karşıtı kanunlardan bazılarına sahip. LGBTİ+ bireyler hiçbir korumaya sahip değil ve oldukları kişi için ölüm cezası ile cezalandırılabilirler. Dünya Değerler Araştırması’na göre İranlıların %90’ı eşcinselliğin meşru olduğuna inanmıyor.

Ülke şu anda LGBTİ+ ve diğer azınlıkların hakları için verilen mücadelenin ön plana çıktığı bir devrimin ortasında.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir