<!DOCTYPE html> <html> <head> <style> body {background-color:lightgrey;} h1 {color:blue;} p {color:green;} </style> </head> <body> <h1>Bu bir başlık</h1> <p>Bu bir paragraf</p> </body> </html> Görmüş olduğunuz kod, renkleri ve boyutları farklı bir paragraf ve başlık oluşturmak için kullanılan HTML diliyle yazılmış bir “internet sitesi parçası”. Şimdilerde ise bunun gibi sayfalar dolusu kod yazmadan bir internet sitesi oluşturmak çok …
Kendi Mobil Uygulamanızı Yaratın
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
body {background-color:lightgrey;}
h1 {color:blue;}
p {color:green;}
</style>
</head>
<body><h1>Bu bir başlık</h1>
<p>Bu bir paragraf</p></body>
</html>
Görmüş olduğunuz kod, renkleri ve boyutları farklı bir paragraf ve başlık oluşturmak için kullanılan HTML diliyle yazılmış bir “internet sitesi parçası”. Şimdilerde ise bunun gibi sayfalar dolusu kod yazmadan bir internet sitesi oluşturmak çok kolay. Dreamweaver gibi “sürükle bırak” html editör programlarıyla veya mevcut şablonlarla internet üzerinden kendinize ait bir internet sitesini birkaç saat içinde hazırlayabilirsiniz. Bir benzer durum bilgisayar programları için de geçerli. Daha önce kullanıcı arayüzüne sahip ve istenilen butonlara basıldığında istenilen görevi yerine getirecek bir programı yazmak oldukça uzun bir zaman isterken, Qt gibi yeni programlama dilleriyle istenilen tablo, şablon, buton gibi kullanıcı arayüzü objelerini sürükleyip bırakarak programınızı çok rahat oluşturabilirsiniz. Şimdi ise mobil uygulama sektörünün çok hızlı büyümesiyle neredeyse sıfır java bilgisiyle kendi mobil uygulamanızı yazmanız mümkün. Daha doğrusu lego gibi birleştirmeniz! MIT’nin geliştirdiği ve herkese açık olarak sunduğu AppInventor, java kodu yazmadan mobil uygulama oluşturmanıza olanak sunuyor.
İnternet üzerinden ulaşanbildiğiniz AppInventor, iki farklı kısımdan oluşuyor. Birincisi kullanıcı arayüzünü oluşturduğunuz bölüm. Designer kısmıyla buton, yazı kutusu gibi objeleri sürükle bırak metoduyla oluşturabilir ve uygulamanın ekranda görülen kullanıcı arayüzünü hazırlayabilirsiniz. Blocks kısmında ise arka planda çalışacak olan, bir butona basıldığında ne olacağı gibi programın çalışma mekaniğini blokları birbirine ekleyerek oluşturabilirsiniz. Üstelik hangi blokların birbirleriyle uyumlu çalışabildiği de program AppInventor tarafından size sunuluyor çünkü bloklar puzzle parçaları gibi. Böylece uyumsuz bloklar birbirlerine eklenemiyor ve AppInventor programınızı oluştururken bile aslında size rehberlik ediyor.
Bir puzzle birleştirmek kadar kolay
AppInventor’ın resmi sitesinden detaylı anlatımların olduğu pdflere de ücretsiz ulaşabiliyoruz. Bu “konu anlatım”lardan birinde flappy bird uygulamasının oldukça kolay biçimde oluşturulduğna şahit olduğunda AppInventor’ın güçlü bir alet olduğunu hemen anlıyoruz. Bunun yanı sıra uygulamanıza gps, hız ölçümü, sosyal medya ağlarına doğrudan ulaşım butonları ya da istediğiniz web sitesi adresine tek butonla erişim gibi oldukça faydalı özellikleri de çok kolay biçimde ekleyebiliyorsunuz. Siz de sıkça kullandığınız uygulamarın bir birleşimini oluşturabilir, sıkça yapmak durumunda kaldığınız işlemleri bir mobil uygulama çatısı altında toplayabilir ya da tüm sosyal medya hesaplarınızı tek program altında toplayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ise appinventor.mit.edu adresine bir göz atmak!