Eşcinsel Olmanın Ölüm Cezası Olduğu Arabistan’ın FIFA 2034 Dünya Kupası’nı Kazanması Tartışma Yarattı!

İnsan hakları savunucuları, ülkedeki eşcinsel karşıtı yasalara rağmen Suudi Arabistan'ın 2034 yılında erkekler futbol Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasının ardından tepki gösterdi. Çarşamba günü (11 Aralık) üç saat süren FIFA Olağanüstü Kongre toplantısında temsil edilen 211 ülke, 2030 Dünya Kupası için önerilen ev sahiplerini belirlemenin yanı sıra, Orta Doğu ülkesinin teklifi lehinde oy …

İnsan hakları savunucuları, ülkedeki eşcinsel karşıtı yasalara rağmen Suudi Arabistan’ın 2034 yılında erkekler futbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasının ardından tepki gösterdi.

Çarşamba günü (11 Aralık) üç saat süren FIFA Olağanüstü Kongre toplantısında temsil edilen 211 ülke, 2030 Dünya Kupası için önerilen ev sahiplerini belirlemenin yanı sıra, Orta Doğu ülkesinin teklifi lehinde oy kullandı.

Suudi Arabistan, 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) teklifinin destek bulmaması ve Avustralya ile Yeni Zelanda’nın ortak teklifinin geri çekilmesinin ardından tek teklif sahibi oldu.

LGBTİ+ futbol severler, Suudi Arabistan’ın bu prestijli turnuvaya, eşcinsel olmanın yasadışı olduğu Katar’da düzenlenmesinden kısa bir süre sonra ev sahipliği yapacağını öğrenince şok oldular.

Haberin ardından insan hakları savunucuları bu hamleyi “büyük bir tehlike anı” olarak nitelendirerek kınadı. Aralarında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, FairSquare ve daha fazlasının bulunduğu toplam 21 kuruluş ortak bir bildiri yayınlayarak, “hem bölge sakinleri, hem göçmen işçiler hem de ziyaretçi taraftarlar için bilinen ve ciddi riskler” konusunda uyarıda bulundu.

“2034 Dünya Kupası’nı anlamlı korumalar olmaksızın Suudi Arabistan’a veren FIFA, bugün hem uyarılarımızı görmezden gelmeye hem de kendi insan hakları politikalarını bir kenara bırakmaya karar vermiştir” denildi.

“Bugün, sömürülen ve ırkçılığa maruz kalan göçmen işçiler, kendilerini barışçıl bir şekilde ifade ettikleri için onlarca yıl hapis cezasına çarptırılan aktivistler, yasallaştırılmış ayrımcılıkla karşı karşıya kalan kadınlar ve LGBTİ+ bireyler, ya da devlet projelerine yol açmak için zorla tahliye edilen bölge sakinlerine dair kanıtlar hiç de az değil. Acil eylem ve kapsamlı reformlar yapılmadığı takdirde, 2034 Dünya Kupası’nın büyük ölçekte baskı, ayrımcılık ve sömürü ile lekeleneceği açıktır.”

Örgütler, FIFA’nın insan haklarını koruma konusunda “açık bir sorumluluğu olduğunu uzun zamandır kabul ettiğini” açıkladı. Açıklamada ayrıca, “Suudi halkı hiç kuşkusuz uluslararası sporun getirebileceği keyfi yaşamayı hak ediyor olsa da, bunun herhangi bir bedeli olamaz” denildi.

“Hükümetlerinin kendilerinden esirgemeye devam ettiği hakları güvence altına alacak tedbirlerle el ele gitmelidir.”

“Suudi Arabistan’da eşcinsellik yasa dışıdır ve eşcinsel ilişkiye girdiği tespit edilenlere verilen cezalar arasında ölüm cezası da bulunmaktadır. Buna ek olarak, LGBTİ+ konuları sansürlenmekte ve Şeriat Hukuku “cross-dressing” olarak tanımladığı şeyi yasakladığı için trans olmak yasadışıdır.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir