Batı Avrupa’da eşcinsel evlilikleri ya da medeni birliktelikleri tanımayan son ülke olan İtalya’da Parlamento medeni birliktelik yasasını onayladı. 15 Aralık 2013’te Demokrat Parti’nin yeni seçilen başkanı Matteo Renzi partisinin eşcinsel çiftlerin birlikteliklerinin yasal zemine taşımak üzere çalışacağını açıklamasının ardından Şubat 2014’te Başbakan koltuğuna oturdu. Roma, Milano ve Bologna valileri gibi üst düzey İtalyan politikacıların da …
İtalya’da Sivil Birliktelik Yasası Geçti
Batı Avrupa’da eşcinsel evlilikleri ya da medeni birliktelikleri tanımayan son ülke olan İtalya’da Parlamento medeni birliktelik yasasını onayladı.
15 Aralık 2013’te Demokrat Parti’nin yeni seçilen başkanı Matteo Renzi partisinin eşcinsel çiftlerin birlikteliklerinin yasal zemine taşımak üzere çalışacağını açıklamasının ardından Şubat 2014’te Başbakan koltuğuna oturdu. Roma, Milano ve Bologna valileri gibi üst düzey İtalyan politikacıların da desteğiyle Eylül 2014’te bir yasa teklifi hazırlandı ancak Yeni Merkez Sağ Partisi’nin ağırdan almaları sonucu teklif birçok kez ertelendi. Evliliğin sağladığı hemen hemen bütün hakları tanıyan yasa teklifi evlat edinme hakkını kapsamasa da partnerlerin birbirinin çocuğunu evlat edinebilmesine imkân getirecek şekilde hazırlandı. Demokrat Parti, Beş Yıldız Hareketi, Forza Italia’nın bir bölümü ve Sol Ekoloji ve Özgürlük gibi birçok partinin, dolayısıyla parlamentonun çoğunluğunun desteklediği yasa teklifinde bazı milletvekillerinin üvey çocuk evlat edinme hakkına karşı çıkması, bazı milletvekillerinin de medeni birliktelik değil eşcinsel evlilik istediğini belirtmesi üzerine birçok tartışma çıktı.
23 Ocak’ta birçok farklı kentte medeni birliktelik yanlıları ve karşıtları toplandı.
9 Şubat 2015’te Yargıtay’ın 138/2010 numaralı hükmü gereğince eşcinsel evlilik ve medeni birlikteliklerin anayasaya aykırı olmadığı ve bu konuda Parlamento’da bir mutabakat sağlanması gerektiği belirtildi. 7 Ekim 2015’te tekrar meclise sunulan medeni birliktelik yasasının ilk oturumu 14 Ekim’de Senato’da onaylandı. Berlusconi’nin yasaya desteğini açıklamasına rağmen lideri olduğu Forza Italia Partisi milletvekillerinin bir bölümü oylamada karşıt oy kullandı.
25 Şubat 2016’da Senato’da yapılan oylamada yasa teklifi 173’e 71 oyla geçti ve İtalya Avrupa’nın gökkuşağına destek veren son ülke oldu.