Apple geçtiğimiz yıl, gay olmanın ölüm cezası ile cezalandırıldığı Birleşik Arap Emirlikleri’ nde bulunan Abu Dabi ve Dubai’de iki yeni şube açtı. Teknoloji devi firma an itibariyle homoseksüelliğin illegal olduğu 16 ülkede daha faaliyet gösteriyor. Bu tutarsızlığı ortaya çıkaran ise firmanın hissedarlarından Ulusal Kamu Politikaları Araştırma Merkezi oldu. Araştırma Merkezi, insan hakları ihlallerinin yapıldığı ülkelerde …
“Gay Bireylere Ölüm Kararına” Apple’dan Veto Yok!
Apple geçtiğimiz yıl, gay olmanın ölüm cezası ile cezalandırıldığı Birleşik Arap Emirlikleri’ nde bulunan Abu Dabi ve Dubai’de iki yeni şube açtı. Teknoloji devi firma an itibariyle homoseksüelliğin illegal olduğu 16 ülkede daha faaliyet gösteriyor. Bu tutarsızlığı ortaya çıkaran ise firmanın hissedarlarından Ulusal Kamu Politikaları Araştırma Merkezi oldu.
Araştırma Merkezi, insan hakları ihlallerinin yapıldığı ülkelerde Apple’ın faaliyetlerinin performansı konusunda geçtiğimiz hafta bir rapor talep etti ve bu ülkelerin boykot edilmesi konusunda da baskı yapıyor. Apple’ ın tüm hissedarları tarafından oylanacak olan teklif metninde, “Firmanın bu faaliyetleri, CEO’muz tarafından övülerek anlatılan değerlerimizle çelişki içerisindedir.” dendi.
Fakat, açık gay olan CEO Tim Cook, teklife şiddetle karşı çıkarak bir açıklama yayınladı. Cook açıklamada, “Faaliyet yürüttüğümüz ülke seçimleri sırasında iş stratejimizle bağlantılı geniş bir faktörler bütününü dikkate alıyoruz. Ama değerlerimiz ve ilkelerimiz iş yaptığımız her yerde uyguladığımız şeylerdir.” dedi.
Açıklama Apple’ın her seviyedeki işyerlerinde ve lojistik hatlarının her aşamasında eşitliğe olan bağlılığının yeniden altının çizilmesi ile devam etti. Cook firma tarafından kabul edilen ve sıklıkla “yerel yasaların gerekliliklerini aşan” standartlara sahip Tedarik Yürütme Yasasının arkasında durdu.
Cook açıklamasında, Apple’ın bu ülkelerdeki varlığının daha iyi bir iletişim ve anlayış ortamının oluşmasına katkıda bulunacağını da söyledi. Cook, “Bunu yapıyoruz çünkü bu durum malzeme sağlama hattımızda hesap verebilme ve gelişme yeteneklerinin artmasını ve nihai olarak içerisinde olduğumuz topluma olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz.” dedi.