HDP 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü İçin Soru Önergesi Verdi

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için güvenlik tedbirleri ve yürüyüşe yönelik açık tehditlerle ilgili soru önergesi verdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik açık tehditlerde bulunan gruplarla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Yürüyüş güvenliği ile ilgili soru önergesinde …

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için güvenlik tedbirleri ve yürüyüşe yönelik açık tehditlerle ilgili soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik açık tehditlerde bulunan gruplarla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Yürüyüş güvenliği ile ilgili soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“2015 yılında 13.’sü düzenlenmek istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşünün her yıl olduğu biçimiyle gerçekleşmesi İstanbul Valiliği tarafından engellenmişti. Hukuki bir dayanak sunulmaksızın, belli gruplar tarafından provokasyonların olabileceği gerekçesi öne sürülerek yürüyüşün gerçekleşmesinin önüne geçilmeye çalışılmıştı. Hukuksuz tüm bu müdahalelere rağmen milletvekillerimiz, parti temsilcilerimiz ve onbinlerce LGBTİ+ yurttaş, Tünel Meydanı’na yürümeyi denese de, maalesef barışçıl biçimde sürdürülmek istenen yürüyüş, polisin engellemesiyle karşılaşmıştı.”

“Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da LGBTİ+ Onur Haftası Komisyonu toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa uygun biçimde demokratik hakların kullanımı için gerekli yasal başvuruları gerçekleştirmiştir. LGBTİ+ Onur Haftası Komisyonu’nun başlattığı imza kampanyasıyla İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara yürüyüşün güvenli biçimde gerçekleşmesi için çağrı yapılmıştır. ABD’nin Orlando şehrinde geçtiğimiz günlerde IŞİD’in LGBTİ+’lere yönelik katliamının ardından İstanbul’da 26 Haziran’da yapılması planlanan Onur Yürüyüşünün güvenliğinin sağlanmasının ehemmiyeti artmıştır.”

“Öte yandan kendisini gençlik örgütü olarak takdim eden bir yapı, Facebook üzerinden açtığı bir etkinlikle insanları Onur Yürüyüşü’ne saldırmaya davet etmiştir. ‘Alperen Ocakları’ isimli topluluk ve sosyal medya üzerinden örgütlenen bazı İslamcı grupların Onur Yürüyüşüne izin verilmeyeceğine yönelik tehditkâr açıklamaları ve medya önünde LGBTİ+’lere yönelik nefret dolu ve açık şiddet çağrısı içeren basın toplantılarının düzenlenmesi kaygılarımızı daha da derinleştirmektedir.”

Kerestecioğlu, Ala’ya şu soruları yöneltti:

1) Her yıl barış içinde, şiddetsiz biçimde gerçekleştirilmeye çalışılan LGBTİ+ Onur Yürüyüşünün güven içerisinde yapılması için gerekli önlemler alınmış mıdır? Bu konuda bir hazırlığınız mevcut mudur?

2) 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek 24. Onur Haftası etkinliklerine ve 26 Haziran’da yapılacak 14. Onur Yürüyüşüne yönelik olası saldırılarla ilgili almakta olduğunuz tedbirler var mıdır? Bunlar nelerdir?

3) LGBTİ+ yurttaşların en temel demokratik, anayasal haklarını kullanabilmelerinin önüne geçmek amacıyla, geçen yıl olduğu gibi hukuki dayanağı bulunmayan gerekçeler sunulacak mıdır?

4) LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne ilişkin nefret söylemlerinde bulunan, nefret suçuna tekabül eden açıklamaları bulunan topluluklar hakkında gerekli işlemler başlatılacak mıdır?

Kaynak: Kaos GL

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir