İnternet alemine bomba gibi düşen, kür muhabbetleriyle bizi bizden alan "Kürriyet"in ekibiyle çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Acaba bize de kürden alıktılar mı bilmiyoruz, röportajı okuyun siz karar verin! Bize Kürriyet’in nasıl ortaya çıktığından bahseder misiniz? LGBTİ kültürünün kendine ait sosyal medya sayfaları, dergileri, internet haber portalları uzun süredir bulunmakta. Ancak biz 80'li ve 90’lı …
Nedir Bu “Kürriyet”?
İnternet alemine bomba gibi düşen, kür muhabbetleriyle bizi bizden alan “Kürriyet”in ekibiyle çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Acaba bize de kürden alıktılar mı bilmiyoruz, röportajı okuyun siz karar verin!
Bize Kürriyet’in nasıl ortaya çıktığından bahseder misiniz?
LGBTİ kültürünün kendine ait sosyal medya sayfaları, dergileri, internet haber portalları uzun süredir bulunmakta. Ancak biz 80’li ve 90’lı kuşağın gençliğine denk gelen radyo geleneği gittikçe popülerliğini kaybetmekte. Podcast ise alternatif radyoculuğa dair heyecan verici bir uygulama. Gündelik hayatta lafını ettiğimiz meseleleri podcast aracılığıyla arkadaşlarımızla paylaşmak istedik. İlgiden anladık ki, sadece arkadaşlarımız değil; birçok kişi bu konulara kulak kabartıyor.
Ne demek bu Kürriyet?
www.kurriyet.com sitesindeki açıklamayı aynen çorlarsak: Kür; argoda palavra, yalan, sahte anlamında kullanılır. ”Küründen bir program yapmışlar, Itunes’a yüklemişler” – Bülent Ersoy
Lubunca, biliyorsunuz, LGBTİ camiasında sıkça kullanılmakta. Gün geçtikçe devinen, kendini genişleten ve yaşayan bir dil. Kür ise çok kullanılan bir kelime. Biz de kelimeyi sündürüp ‘kür, küraj kürriyet’ sloganına doğru gullüm ile yol aldık.
Şimdiye kadar hangi programları yaptınız?
İlk programımız LGBTİ camiasının yakından bildiği Hornet, Tinder ve diğer koli bulma uygulamalarıyla ilgiliydi. Bu podcast’i gay arkadaşlarımızla yapmıştık, bir de lezbiyenlerin kullandığı Brenda(Wanda) uygulaması bulunuyor. Bununla ilgili bir program yapma niyetimiz var. İkinci programımız, Pembe Hayat Kuirfest için Ankara’ya yaptığımız yolculukla ilgiliydi. Son olarak Lezbiyenizm, Butchfobi ve lezbiyen öz-örgütlülüğü ile alakalı bir muhabbetti. Bir sonraki yayınımız ise yaklaşan akademi ödülleri hakkında olacak.
Kürriyet nasıl bir ekipten oluşuyor?
Aşkısı bunun cevabı hazırda var, siteden kopi -peyst yapayım: ‘’Kürriyet, belirli aralıklarla yayınlanacak bir podcast uygulaması, Onur Haftası hazırlık toplantılarında yolları kesişen; Osmanbey gettosu, Taksim cangılı ve Kadıköy kaosunda ayakta kalmaya çalışan bir grup arkadaşın, LGBTİ ya da na-LGBTİ konuları üzerine kürü kürüne ses çıkaracağı bir muhabbet programıdır”
Podcast’lerin konularını hafta içinde belirleyip cuma gecesi hangover’ından sağ kalan arkadaşlarımızı yakalarından tutup önlerine pasta, çörek ve ses kayıt cihazını koyarak programları gerçekleştiriyoruz. Haftaiçi, kayıtları kurgulayıp siteye ve Itunes’a yüklüyoruz.
Kürriyet’le ilgili gelecek yayınlarda bizi neler bekliyor?
Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz, programa başlarken Amerika’da her hafta yayınlanan Serial podcast’lerinden esinlenmiştik. Bu program 1999 yılında, Baltimore’da işlenmiş bir cinayeti gündeme getirdi ve yayınlanan bölümler boyunca katil zanlısının suçluluğunu sorguladı. Aynısı Türkiye’de yapılsa nasıl olurdu, diye düşündük ve Ahmet Yıldız cinayeti davasının bu şekilde detaylarla, anekdotlarla işlenebileceğini hayal ettik. Ama gerek maddi gerekse hukuki açıdan bu sorumluluğun altından kalkamayacağımızı düşündük. Yine de bu fikirden vazgeçmiş değiliz.
Mart ayı içerisinde Kürriyet’e bir lansman partisi yapmayı düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda bol gullümlü çokça madiliklerin olacağı kayıtlar için hazırlık yapıyoruz.
Dediğimiz gibi, Kürriyet kür bir LGBTİ muhabbetler serisidir.
İlgilisine Kürriyet’e ulaşabileceğiniz mecraları, Facebook, Twitter, iTunes ve kendi web siteleri olarak sıralayabiliriz.