Boysan Yakar Amerika Yolcusu

Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de iki ayrı LGBTİ örgütünde çalışmasına olanak sağlayacak bir değişim programına kabul edildi. Yakar katılacağı program, belediyedeki çalışmaları ve LGBTİ’lerin siyasetteki yerine ilişkin KAOS GL’ye konuştu. Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de yasama sürecini gözlemleme imkânı sunan Professional Fellows Program adlı bir burs programına kabul edildi. Yakar, Nisan …

Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de iki ayrı LGBTİ örgütünde çalışmasına olanak sağlayacak bir değişim programına kabul edildi. Yakar katılacağı program, belediyedeki çalışmaları ve LGBTİ’lerin siyasetteki yerine ilişkin KAOS GL’ye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de yasama sürecini gözlemleme imkânı sunan Professional Fellows Program adlı bir burs programına kabul edildi. Yakar, Nisan sonunda başlayıp Mayıs boyunca devam edecek program kapsamında ulusal ve uluslararası çapta çalışan 2 LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) örgütünde çalışacak, ayrıca siyasî mecralarda aday olmayı düşünen LGBTİ’lerle birlikte bir aday eğitim programına katılacak.

Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, katılacağı program, belediyedeki çalışmaları ve LGBTİ’lerin siyasetteki yerine ilişkin kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

“ABD’deki çalışmaların kendi yerel koşullarımıza göre Şişli Belediyesi aracılığıyla hayata geçirilmesi oldukça önemli”

Değişim programı kapsamında Human Rights Campaign (HRC) ve Victory Institute adlı LGBTİ örgütlerinde ikişer hafta çalışacaksınız. Human Rights Campaign özellikle evlilik eşitliği mücadelesiyle biliniyor, Victory Institute da LGBT liderlerin ortaya çıkması için çalışan bir kurum. Bu iki kurumda çalışacak olmanızla ilgili sizi neler heyecanlandırıyor?

Özellikle Obama hükümetleriyle beraber LGBTİ hak mücadelesi ABD’de geri dönüşü olmayan önemli kazanımlar sağladı. HRC evlilik hakkı, belediyelerde LGBTİ’lere yönelik eşit hizmet kampanyaları gibi federal ve ulusal çapta farkındalık çalışmaları düzenlerken, Victory Ins. ise birçok eyalette seçim yarışına katılan LGBTİ olan ve/veya LGBTİ dostu olduğunu beyan eden temsilci, vekil ve belediye başkanları için kampanyalar düzenledi. Bu süreçlerin deneyimlerini öğrenmek, baskı mekanizmalarını keşfetmek oldukça önemli.

Amerika’da bulunduğum sırada şu anki çalışma takvimleriyle, geçmiş dönemlerde gerçekleştirdikleri kampanyaları öğrenmeyi hedefliyorum. Ayrıca Türkiye’deki LGBTİ hareketiyle ne tür ittifaklar kurabileceğimiz üzerine de çalışacağım. Beni en çok heyecanlandıran ise şu: Washington’da bulunan ilçe ve metropolitan belediyelerinin LGBTİ’ler, göçmenler, kadınlar ve diğer azınlık gruplarına yönelik çalışmalarını da izleme şansım olacak. Bu çalışmaların kendi yerel koşullarımıza göre Şişli Belediyesi aracılığıyla hayata geçirilmesi oldukça önemli.

SPoD LGBTİ’nin benim de aday olduğum 2014 Türkiye yerel seçimlerinde düzenlediği “LGBTİ Dostu Belediyecilik” kampanyasının ne kadar önemli olduğunu aradan geçen bir yıldan sonra daha da çok görüyorum. Bir iyi niyet sözleşmesi olsa da LGBTİ hareketi olarak İstanbul’daki belediyelerde sağladığımız kazanımlar seçim atmosferini lehimize kullanmak adına önemli bir deneyim oldu ve şu an devam etmekte olan “Mecliste LGBTİ” kampanyasıyla daha da iyi sonuçlar sağlayacağı aşikâr.

“Şişli Belediyesi’ndeki tüm birimlere yönelik eğitim programları uygulayacağız”

Programa LGBTİ’lere yönelik ücretsiz sağlık hizmeti gibi bir ilke imza atan CHP’li Şişli Belediyesi’ni temsilen katılıyorsunuz. Şişli’de LGBTİ’lere yönelik çalışmalarınız nasıl gidiyor? Önümüzdeki dönem için neler planlanıyor?

Geçtiğimiz yıldan bu yana eşit sağlık hizmeti kampanyamız hem şehirdeki LGBTİ örgütlerinin, hem de Şişlili yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ayrıca kültür kurumlarımızı LGBTİ yurttaşların ve derneklerin gerçekleştirdiği programlara açtık, 1200’ün üzerinde katılım gerçekleştirildi. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz henüz başladığımız personel eğitimlerimizi yönetici kadrolardan, genel çalışanlara dek sürdürmek olacak; Şişli Belediyesi’nin iç ve dış paydaşlarında yer alan tüm birimlere yönelik eğitim programları uygulayacağız.

Belediyemizin işbirliği içinde olduğu sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar planlamaktayız. Ayrıca LGBTİ yurttaşlar da dâhil ayrımcılığa uğrayan her gruba yönelik kalıcı ve sürdürülebilir politikalar inşa etmek için SPoD LGBTİ, Lambdaistanbul, Listag ile Sosyal Yardım Müdürlüğü’müzün işbirliğiyle eşitlik üzerine çalışmalarımıza hız vereceğiz.

LGBTİ varoluşuna yönelik Şişli’nin 25 mahallesinde köklü bir çalışmaya da Eylül’den itibaren başlayacağız. Yapacağımız çalışmaların Türkiye genelinde ilk olmak kaydıyla örnek teşkil edeceğini, LGBTİ hareketinin hafızasına önemli veriler kazandıracağını ve kent yaşamının/ortak paylaşımın korunması ve geliştirilmesi adına kıymetli olacağını düşünmekteyim. 2015 İstanbul LGBTİ Onur Haftası için birkaç çalışmamız da olacak. Haftanın programı netleştiğinde bunları görebilirsiniz.

“Siyasî partiler kendi siyasal alanımızı yaratmamızı bekliyor”

ABD ziyaretiniz kapsamında siyasî adaylık düşünen LGBTİ’lere yönelik üç günlük bir eğitime de katılacaksınız. Seçimler öncesi LGBTİ aday adaylarının seçilebilecekleri sıra ve yerden aday gösterilmedikleri yönünde eleştiriler dikkat çekiyor. 2014 yerel seçimlerinde aday adayı olmuş bir isim olarak, LGBTİ’lerin siyasî katılım ve temsilinde ne gibi zorlukların öne çıktığını düşünüyorsunuz?

Kendimiz için siyasî alan açmak ve Türkiye’de güncel politikada yer sahibi olmak için LGBTİ hareketi olarak uzun bir dönemin içinde olduğumuzu düşünüyorum. 2000’li yılların başından itibaren önce Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden başlayan Gezi Direnişi sonrası Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi’nde devam eden adaylık süreçlerinin öncelikli olarak LGBTİ’lerin siyasi arenadaki yerlerini kalıcı kılması için kıymetli olduğunu düşünüyorum.

Kazanımdan anladığımız meclislere girmek olabilir, ama kendimize bu alanı açmak bile çok kıymetli. Toplum henüz aday olmuş eşcinsel ve translarla karşılaşıyor. Bu karşılaşmalar bile kendi içinde çok değerli. Birçoğumuz adaylık süreçlerimizde seçim çalışmaları yaptık, şehirlerin bir parçası olduğumuzu ve demokrasi mücadelesinin vazgeçilmez özneleri olduğumuzu dile getirebildik. Siyasi partilerin de bizlerden beklentilerinin kendi siyasal alanımızı yaratmamız olduğunu düşünüyorum.

Geçtiğimiz yıllarda sadece sivil toplumun içinde sağladığımız haklı alanımızın seçim bildirgelerinden de anlaşılacağı üzere şu an mecliste temsil hakkı olan iki siyasal partinin hedefinde olduğunu görmek önemli. Gün geldiğinde LGBTİ hakları için TBMM’de bizler için kalkacak ellerin çoğunlukta olması için bu mücadeleyi vermekteyiz. Anayasa hazırlık sürecinde de, yerel seçimlerde ve önümüzdeki genel seçimlerde de gördüğümüz üzere hâlâ öncelikler arasında değiliz. Öyleyse LGBTİ haklarının kamuoyunda daha çok yer etmesi için hareket olarak var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz.

Kaos GL

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir