Hindistan bu aralar medeni kanunu düzenleyecek bir yasa tasarısını konuşuyor. Yasayla, ülkedeki değişik dini grupları bir araya getirip hepsinin uyabileceği bir genel kamu hukuku yaratılmak isteniyor. Hindistan hukukunu radikal olarak değiştirebilecek bu yeni kanun, evlilik, boşanma, miras ve ebeveynlik gibi konuları etkileyecek. Hindistan Hukuk Komisyonu geçen sene bir grup vatandaştan tasarı için araştırma yapıp bir …
Hindistan Evlilik Eşitliğine Mi Gidiyor!?
Hindistan bu aralar medeni kanunu düzenleyecek bir yasa tasarısını konuşuyor.
Yasayla, ülkedeki değişik dini grupları bir araya getirip hepsinin uyabileceği bir genel kamu hukuku yaratılmak isteniyor.
Hindistan hukukunu radikal olarak değiştirebilecek bu yeni kanun, evlilik, boşanma, miras ve ebeveynlik gibi konuları etkileyecek.
Hindistan Hukuk Komisyonu geçen sene bir grup vatandaştan tasarı için araştırma yapıp bir rapor sunmalarını istedi.
Şu anki yasaların “eşit ve adil olmadığına, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı yaptığına” kanaat getirildi.
Bu sorunu çözmek için yeni yasada bütün vatandaşların “cinsiyet, cinsel yönelim, dini ya da kültürel gelenek ya da inanç ayrımı olmaksızın evlilik, boşanma, velayet, vasilik, miras ve halefiyet konularında eşit haklara” sahip olması isteniyor.
Tabii ki bu yeni yasa din hürriyetlerini korumak isteyen bazı Hindistanlılar için tartışma konusu.
Öte yandan azınlık gruplar yasa önünde korunmak için uzun süredir mücadele veriyorlardı.
Bu öneriyi veren grubun üyelerinden biri olan şarkıcı TM Krishna The Indian Express’e, “Güncel siyasi idare altına bilinçli şekilde Hindu çoğunluklu bir ülke yaratılması için çalışılıyor,” diye konuştu.
“Bu acendanın mağdurları üst sınıf kastlara ve Hindu normlarına göre homojlenleştirilmeye çalışan dini, seksüel ve sosyal olarak dezavantajlı azınlıklardır.”
“Bu yüzden, ilerici ve yaratıcı bir öneri sunduk. Böylece bir sürü güzel olasılığı görebiliriz.”
“İnsanlığı kutlayan, toplumumuzdaki adaletsizlikleri yok edecek, her bireyin haklarını, inançlarını, cinselliklerini ve seçimlerini koruyacak bir yasaya ihtiyacımız var.”
Hindistan 2009 yılında eşcinsel ilişkileri suç kapsamından çıkarsa da bu 2013’te temyize götürülmüştü. Halkın %95’i eşcinsel ilişkilerin suç kapsamından çıkarılmasını destekliyor.