Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) ve Lambdaİstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Ruh Sağlığı Komisyonu ortaklığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı işbirliği ile I.LGBTİ Ruh Sağlığı Sempozyumu yapılacak. Yayınlanan davet metninde: “LGBTİ varoluşlar tanımsal olarak kendilerini aslında ruh sağlığına, özel olarak da tıp disiplinine borçludur. Günahtan suça, oradan da hastalığa evrilme süreci …
LGBTİ Ruh Sağlığı Sempozyumu Düzenleniyor
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) ve Lambdaİstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Ruh Sağlığı Komisyonu ortaklığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı işbirliği ile I.LGBTİ Ruh Sağlığı Sempozyumu yapılacak.
Yayınlanan davet metninde: “LGBTİ varoluşlar tanımsal olarak kendilerini aslında ruh sağlığına, özel olarak da tıp disiplinine borçludur. Günahtan suça, oradan da hastalığa evrilme süreci içinde bugün kullandığımız anlamda nihai kategori ve tanımlar tıp disiplini tarafından yapılmıştır. Bu tanımlar ile işaret edilen kişiler uzun yıllar boyunca tedaviye yönelik uygulamaların nesnesi olmuştur.” bilgisi verilerek sempozyuma çağrı yapıldı.
Dünyada 1960’lar ile başlayan politik mücadelenin ruh sağlığı alanını da dönüştürdüğü ve 1973 yılında eşcinselliğin hastalık tanımlamasından çıkarılması ile ruh sağlığı alanında uzun yıllara yayılan dönüşüm başladığı belirtildi.
Ruh sağlığı alanındaki çalışmaların gün geçtikte artmakta olduğu ve daha spesifik başlıklara yöneldiği günümüzde bu uzun yolu kat etmenin araçlarından biri olarak sempozyum görülüyor.
Sempozyum temel olarak şu iki hedefe odaklanacak:
- Türkiye’de ruh sağlığı alanında LGBTİ varoluşlarla ilgili yapılan çalışmaların görünür olmasına ve akademik alanda tartışılmasına vesile olmak
- Daha nitelikli araştırmaların yapılması için araştırmacıları/akademisyenleri teşvik edecek bir alan yaratmak
İlk sempozyum, cinselliği ve insan bedenini tanımlayan ilk alanlardan biri olan ruh sağlığı alanında yüzyıllar sonra bugün LGBTİ özelinde norm dışı bırakılan tüm cinsellikleri ve varoluşları konuşabilmek adına “Normal?” temasını işleyecek.
Sempozyum Düzenleme Kurulu yayınladığı açık çağrı ile bildiri, poster ve atölye teklifleri ile kapsamlı bir program oluşturmak adına sempozyuma katkı sunmaya davet ediyor.
Açık çağrıya şuradan ulaşabilirsiniz.
- Sempozyumu Destekleyen Kurumlar:
- İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği
- İstanbul Tabip Odası
- Kaos GL
- LGBTİ Aileleri İstanbul Grubu
- Pembe Hayat LGBTİ Dayanışma Derneği
- SPoD LGBTİ
- T-Kulüp
- Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği
- Trans Danışma Merkezi Derneği
- Travma Çalışmaları Derneği
- Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı
- Türkiye İnsan Hakları Vakfı
- Türkiye Psikiyatri Derneği
- Türk Psikologlar Derneği
- Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
- Türk Tabipler Birliği
Kaynak: Kaos GL