KARAR VERİLDİ! Almanya, Doğum Sertifikalarına Üçüncü Bir Cinsiyet Seçeneği Ekledi

Almanya LGBT haklarında örnek olmaya devam ediyor. Eskiden erkek, kadın veya boşluk olarak doldurulan alanda artık boşluk yerine "farklı" kullanılabilecek.  Bu durum hem interseks, hem de trans bireyler için zafer niteliği taşıyor. 13 Aralık Perşembe günü hayata geçen değişikliğin temeli, 2017'nin Kasımında açılan bir davaya dayanıyor. İlgili dava interseks bir Alman vatandaşı tarafından, kadın ve …

Almanya LGBT haklarında örnek olmaya devam ediyor. Eskiden erkek, kadın veya boşluk olarak doldurulan alanda artık boşluk yerine “farklı” kullanılabilecek. 

Bu durum hem interseks, hem de trans bireyler için zafer niteliği taşıyor.

13 Aralık Perşembe günü hayata geçen değişikliğin temeli, 2017’nin Kasımında açılan bir davaya dayanıyor. İlgili dava interseks bir Alman vatandaşı tarafından, kadın ve erkek haricinde üçüncü bir cinsiyet seçeneği ihtiyacı ile açılmıştı. 

Davanın bağlandığı karara göre, hükümet 2018’in sonuna kadar ya üçüncü bir cinsiyet seçeneği sunacak ya da tüm resmi belgelerden cinsiyet bölümünü kaldıracak. 

Şansölye Angela Merkel ise Ağustos ayında konuyla alakalı yapılan oylamada, oyunu ekstra cinsiyet seçeneğinden yana kullanmıştı. 

Almanya haricinde ikili sistemin dışındaki vatandaşlarına seçenek sunan ülkeler ise aşağıdaki gibi:

Avustralya, Avusturya, Danimarka, Hindistan, Hollanda, İrlanda, Kanada, Malta, Nepal, Pakistan, Uruguay ve Yeni Zelanda. 

ABD’deki bazı eyaletler de bu seçimi sunuyor. Washington geride bıraktığımız senenin başında, ikili sistemin dışındaki vatandaşlarını kimlik sistemini değiştirerek resmi olarak tanıyacağını duyurdu.

Washington’u hemen takip eden Oregon, örnek eyaletlerden bir başkası. Ekim aynda ise California yönetimi, benzer bir duyuruyu yaparak 2019’dan itibaren yürürlüğe koyacağını belirtti. 

İngiltere ise diğer ülkeleri geriden takip ediyor. Aktivist Christie Elan-Cane’in anayasa mahkemesine yaptığı başvuruda, “pasaportlarda cinsiyet olarak X olması gerektiğini” savunmuş, fakat talebi reddedilmişti. 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir