Kusursuz Fırtına

Bu ay yayımlanan bir makale, bize hayli ilginç tespitler sunuyor. İngilizcede "Chemsex"’ diye bir ifade var. Türkçeye “kimyasal sex” ya da “kemosex” olarak çevirebiliriz ancak anlam kaybediyor gibi. Çoğunlukla erkekler arasında, psikoaktif ilaçların etkisi altında yapılan seksi tanımlamak için - özellikle İngiltere’de - kullanılan bir terim. Söz konusu kimyasallar; mefedron, hidroksibütirat (GHB), butirolakton (GBL) ve …

Bu ay yayımlanan bir makale, bize hayli ilginç tespitler sunuyor.

İngilizcede “Chemsex”’ diye bir ifade var. Türkçeye “kimyasal sex” ya da “kemosex” olarak çevirebiliriz ancak anlam kaybediyor gibi. Çoğunlukla erkekler arasında, psikoaktif ilaçların etkisi altında yapılan seksi tanımlamak için – özellikle İngiltere’de – kullanılan bir terim.

Söz konusu kimyasallar; mefedron, hidroksibütirat (GHB), butirolakton (GBL) ve kristalize metamfetamindir. Bu ilaçlar genellikle birden fazla cinsel partnerle birkaç saat veya gün süren cinsel aktiviteyi kolaylaştırmak için birlikte kullanılıyor.

Mefedron ve kristal met, kalp hızını ve kan basıncını arttırıyor, yüksek efor ve cinsel uyarılmayı tetikliyor. Kısaca fizyolojik uyarıcı özelliğindeler. GHB (ve öncülü GBL) aynı zamanda hafif bir anestetik etki yaratıyor. Bazı çalışmalara göre chemsex, HIV durumu hakkında yaşanan güvensizliği ortadan kaldırması, içsel homofobi ve damgalanma gibi olumsuz duyguları ortadan kaldırması için de kullanılıyor.

Chemsexte kullanılan ilaçlar aslında tehlikeli bir fizyolojik bağımlılık oluşturma kapasitesine sahipler ve güçlü bir psikolojik bağımlılık yaratabiliyor. Ruh sağlığına etkiler tedavi gerektirebilir ve kalıcı hasar yaratabilir.

Chemsex türü uyuşturucu kullanıcıları genellikle “gün” duygusunu kaybediyorlar. Çünkü 72 saate kadar yemek yeme eylemi ortadan kalkıyor. Kullanıcılar, HIV bulaşmasını önlemek için maruziyet sonrası profilaksi (PEP, PrEP değil) yapmakta çok geç kalıyorlar. Cinsel partner sayısında artış diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini de oldukça arttırıyor.

Kısaca yarattığı tüm olumsuzluklarla “Chemsex”, kusursuz bir fırtınaya yol açıyor.

***
12239169_422870924580156_8408140255054680652_oBiraz sadelik ve huzur iyi olmaz mıydı?
Japon sanatçı Sizima bunu fotoğraflamış.

Yazar: Doç. Dr. Murat SAYAN

Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Merkez Laboratuvarı, PCR Ünitesi

İzmit, Kocaeli
E-posta: sayanmurat@hotmail.com
Tel: 0 262 303 8571, Cep: 0 533 647 9020
Facebook

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir