Kuş severleri şaşırtan bir gelişme yaşandı. ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yarısı erkek yarısı dişi bir kardinal kuşuna rastlandı. Cornell Üniversitesi kuş bilimi laboratuarında çalışan Daniel Hooper, National Geographic'e konu hakkında açıklamalarda bulundu. "Bu olağanüstü bir şey. Kardinal kuşları, kuşlar aleminde dişisini erkeğini en kolay ayırt edebileceğiniz türlerdendir. Parlak kırmızı renk erkeklerde görülür." 25 yıldır kuş besleyen Hooper'ın yorumlarına …
Dünyada İlk Kez Yarısı Erkek Yarısı Dişi Bir Kuşa Rastlandı!
Kuş severleri şaşırtan bir gelişme yaşandı. ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yarısı erkek yarısı dişi bir kardinal kuşuna rastlandı.
Cornell Üniversitesi kuş bilimi laboratuarında çalışan Daniel Hooper, National Geographic’e konu hakkında açıklamalarda bulundu.
“Bu olağanüstü bir şey. Kardinal kuşları, kuşlar aleminde dişisini erkeğini en kolay ayırt edebileceğiniz türlerdendir. Parlak kırmızı renk erkeklerde görülür.”
25 yıldır kuş besleyen Hooper’ın yorumlarına eşi de katkıda bulundu.
“Bunca yıldır kuş besliyoruz, böyle bir şey göreceğimiz aklımızın ucundan bile geçmezdi.”
Cardinals display a range of 18+ rare color variations. The yellow one is striking but there is also the (likewise very rare) red/white gynandromorphic cardinal. h/t a.q.effro https://t.co/VCjTYIjK5h ~ @CryptoLoren pic.twitter.com/iOrkyFM1WO
— Loren Coleman (@CryptoLoren) February 27, 2018
Kuşlar memelilerden farklı bir cinsiyet belirleme mekanizmasına sahip. Memeli canlıların erkeklerinde XY kromozomu varken dişilerinde XX gözleniyor.
Kuşlarda ise durum tam tersi. Dişilerde Z ve W kodlu farklı kromozomlar bulunurken erkeklerde sadece ZZ bulunuyor.
Haberimizin konusu olan çift cinsiyetlilik ise kuşlarda şöyle oluyor:
Bir dişinin yumurtası ikisi de farklı kromozoma sahip iki hücre çekirdeği geliştiriyor. Bu da “çifte döllenme”ye ve çift cinsiyetliliğe sebep oluyor.
Wow. 'Gynandromorphic' cardinal is male on one side, female on the other. http://t.co/mIG0k3GAJw pic.twitter.com/LPqXKPd73e
— Andrew McAfee 🇺🇦 (@amcafee) January 7, 2015
“Çift cinsiyetli canlıların çoğu kısırdır. Fakat bu kuşta durum farklı olabilir. Sağ tarafı dişi ve kuşların sağ tarafındaki yumurtalıkları aktif olur.”
Çift cinsiyetlilik yengeç ve kelebek gibi canlı türlerinde de gözlenebiliyor. Geçtiğimiz sene Temmuz ayında, trans hakları aktivistleri sembolik bir aktivite olarak çift cinsiyetli canlılar olan ıstakozları sahiplenmişti.
@BBCEarth: john_pickrell Akari_Yamamoto Another example: the gynandromorphic northern cardinal pic.twitter.com/90lbvMAu2u
— カモノハシ (@roso1954) September 24, 2015