Gelecekte Eşcinsel Çiftler Genetik Olarak Bebek Sahibi Olabilirler

Gelecekte, eş cinsel çiftler her iki ebeveynin de genlerine sahip olan bebeklere sahip olabilirler. Yeni araştırmalar, daha önce insanlar için mümkün olmayan üreme yöntemlerini ortaya çıkarabilir. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, eş cinsel çiftler gelecekte, her iki ebeveynin de genetik özelliklerini taşıyan çocuklara sahip olabilirler. İnsanlar üzerinde denenme aşamasında olan yeni bir tekniğe göre, bilim …

Gelecekte, eş cinsel çiftler her iki ebeveynin de genlerine sahip olan bebeklere sahip olabilirler.

Yeni araştırmalar, daha önce insanlar için mümkün olmayan üreme yöntemlerini ortaya çıkarabilir.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, eş cinsel çiftler gelecekte, her iki ebeveynin de genetik özelliklerini taşıyan çocuklara sahip olabilirler.

İnsanlar üzerinde denenme aşamasında olan yeni bir tekniğe göre, bilim adamları kas hücresi gibi belirli bir türden hücreyi toplayıp, bunlardan kök hücre elde edecekler.

Bu hücreler daha sonra -kadınlardan sperm, erkeklerden yumurta hücresi dahil olmak üzere-  eşey hücreleri oluşturmak için kullanılacak.

Journal of Law and Biosciences Dergisi’nde yayımlanan bu araştırmada, “in vitro gametogenesis(IVG)” olarak bilinen bu yeni bilimsel tekniğin potansiyeli inceleniyor.

Bilimdeki bu gelişmenin ardından doğacak çocuklar ikiden fazla veya sadece bir biyolojik ebeveyne sahip olabilirler.

ABD George Washington Üniversitesi’nden bilim insanı Sonia Suter, IVG’nin bazı durumlarda başka doğurganlık tedavileri için de tercih edilebileceğini fakat diğer tedaviler arasından “önemli ölçüde daha problemli” olabileceğini belirtti.

“Bebeğin genetik materyalinin sadece tek bir ebeveynin DNA’sından geleceği durumlar ise çok daha büyük zorluklar içeriyor” diye ekledi.

Bir açıklamasında ise, karşılaşabilecekleri sonuçlar hakkında çok az bilgiye sahip olduklarından bahsetti.

“Yeterli şekilde yapabildiğimiz takdirde, bu tekniklerin etkisini ve güvenliğini insanlara ispatlamanın tek yolu; kontroller altında, eşey hücrelerini kullanarak yaşayabilen yavrular üretmeye çalışmaktır”

Zita West Doğurganlık Kliniği tıbbi direktörü Dr. George Ndkwe, Huffington Post’a “Bu teknik yararlı olsa da, gelecekte ebeveynlik kavramını radikal bir şekilde değiştirebilir” açıklamasını yaptı.

“Bilim gerçekten harika bir şey fakat bu teknik bir çok soruyu da beraberinde getirecektir” diyerek, Ndkwe endişelerini belirtti.

“Benim fikrime göre, gerçekten faydalı olabilecek kullanımları da olabilir. Örneğin, yumurta hücresi olmayan bir kadının veya sperm hücreleri olmayan bir erkeğin başka herhangi hücreleri kullanılarak sperm ve yumurta üretilebilir ve tedavi görmüş olurlar. Bu nedenle, özellikle bu şekilde uygulanılacak tedaviler için gayet faydalı bir teknik olabilir.”

“Çok karmaşık hukuki sonuçları ile birlikte, bizim ebeveynlik kavramımıza meydan okuyacak. Doğabilecek sonuçlar biraz korkutucu gibi gözüküyor.”

 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir