Homoseksüelliğin Bir Hastalık Olmadığını Duyuran Psikiyatr Robert Spitzer 83 Yaşında Hayatını Kaybetti

SPİTZER DAHA SONRA “DÖNÜŞÜM TERAPİSİ”Nİ DESTEKLEMESİYLE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU Amerikan Psikiyatri Derneği’nin 1973’te homoseksüelliği hastalık kategorisinden çıkarmak için yaptığı oylamada başrölü oynayan kişi olarak görülen Doktor Robert Spitzer 83 yaşında hayatını kaybetti. Spitzer LGBT üyelerinin cinsel yönelimleriyle ilgili bir sıkıntıları yoksa bunun zihinsel bir hastalık olamayacağını öne sürmüştü. Spitzer 2005’te yaptığu bir konuşmada “Sahtekarlığın otoritesine …

SPİTZER DAHA SONRA “DÖNÜŞÜM TERAPİSİ”Nİ DESTEKLEMESİYLE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Amerikan Psikiyatri Derneği’nin 1973’te homoseksüelliği hastalık kategorisinden çıkarmak için yaptığı oylamada başrölü oynayan kişi olarak görülen Doktor Robert Spitzer 83 yaşında hayatını kaybetti.

Spitzer LGBT üyelerinin cinsel yönelimleriyle ilgili bir sıkıntıları yoksa bunun zihinsel bir hastalık olamayacağını öne sürmüştü.

Spitzer 2005’te yaptığu bir konuşmada “Sahtekarlığın otoritesine boyun eğmektense düşünmemiz gereken yeterli çalışmanın yapılıp yapılmadığı ya da elimizdeki delillerin ne olduğudur.” sözleriyle homoseksüelliği bir hastalık olarak görmekten ziyade bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Spitzer daha sonra homoseksüel bir bireyi heteroseksüel bir bireye dönüştürebileceği iddia edilmiş olan dönüşüm terapisine verdiği destek üzerine yoğun tepki çekmiş ve bu konu hakkında bir özür kaleme almıştı. Özründe Spitzer: “Gey komunütesine doğruluğunu kanıtlayamadığımız bu çalışmam için bir özür borçluyum. Ayrıca bu terapiye katılan bütün geylere de büyük bir özür borcum var. Anlaşılan oldukça motive birkaç katılanda başarılı olmak beni terapinin başarısına inandırmıştı.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir