Gambiya Parlamentosu Kadın Sünnetini Yasakladı

DAKAR, Senegal – Batı Afrika ülkesindeki birçok kadın üzerinde uygulanan kadın sünnetini, başbakanın kınamasının üzerinden bir ay geçtikten sonra,  Gambiya parlamentosundan, kadın sünnetini yasaklayan ve aykırı davrananlar için katı cezaların belirlendiği bir yasa tasarısı geçti. Yeni yasaya göre, kadın sünneti uygulaması ile ilişkili bir kişi, 3 yıl hapis cezasına ve ya 50.000 dalasi (1.250 $) …

DAKAR, Senegal – Batı Afrika ülkesindeki birçok kadın üzerinde uygulanan kadın sünnetini, başbakanın kınamasının üzerinden bir ay geçtikten sonra,  Gambiya parlamentosundan, kadın sünnetini yasaklayan ve aykırı davrananlar için katı cezaların belirlendiği bir yasa tasarısı geçti.

Yeni yasaya göre, kadın sünneti uygulaması ile ilişkili bir kişi, 3 yıl hapis cezasına ve ya 50.000 dalasi (1.250 $) para cezasına çarptırılabilir. Pazartesi parlamentodan geçen yasaya göre, eğer uygulama bir ölüme neden olursa, kişi ömür boyu hapse mahkûm edilebilir.

Başbakan Yahya Jammeh, Kuran’da böyle bir konudan bahsedilmediğini söyleyerek, uygulamayı Kasım ayında kınamıştı.

Kadın sünneti, Afrika ülkelerinin yarısından daha fazlasında uygulanıyor. Uygulamada, herhangi bir tıbbi nedeni olmaksızın kadınların ve ya kız çocukların dış cinsel organlarının tamamının ya da bir kısmı çıkarılıyor.

28 Too Many adlı Birleşik Krallık’taki yardım derneğinin açıklamasına göre, bu uygulama hayat boyu süren fiziksel ve duygusal hasara neden oluyor ve kadınların doğum yapması sırasında hayatlarını riske sokan komplikasyonlarla sonuçlanabiliyor.

Kadınların ve Çocukların Sağlığını Etkileyen Geleneksel Uygulamalar ‘da görev yapan Gambiya Komitesinden Dr. Isatou Touray, Gambiya’nın kadın sünnetine karşı yasa çıkaran 27. Sahra altı Afrika ülkesi olduğunu söyledi.

Aktivistler, Jammeh’in duruşunu sevindirici bir sürpriz olarak tanımlıyorlar.

1994’ten bu yana iktidarda olan Jammeh, muhaliflere karşı yapılan işkenceler ve eşcinsellere karşı yapılan zulüm de dâhil olmak üzere, insan hakları ihlalleri nedeniyle sıklıkla eleştirildi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir