Akıllı Telefonunuzu Soğuktan Nasıl Korursunuz?

Hava sıcaklıklarının tüm canlı yaşam formlarını tehdit ettiği (Ankara’dan sevgiler) şu günlerde, tehdit altında olan ne yazık ki sadece serçe parmaklarımız değil. Canımızın yongası, her türlü işimize koşup kahrımızı çeken akıllı telefonlarımız da soğuk ısırığı riskiyle karşı karşıya. Telefon devrelerinde kullanılan yarı iletken maddeler ısıya oldukça duyarlı ekipmanlar. Ayrıca bataryalar da bitme hatta ölme tehlikesiyle …

Hava sıcaklıklarının tüm canlı yaşam formlarını tehdit ettiği (Ankara’dan sevgiler) şu günlerde, tehdit altında olan ne yazık ki sadece serçe parmaklarımız değil. Canımızın yongası, her türlü işimize koşup kahrımızı çeken akıllı telefonlarımız da soğuk ısırığı riskiyle karşı karşıya. Telefon devrelerinde kullanılan yarı iletken maddeler ısıya oldukça duyarlı ekipmanlar. Ayrıca bataryalar da bitme hatta ölme tehlikesiyle karşı kaşıya.

Telefon üreticilerinin bazıları optimum kullanım sıcaklığını kullanma klavuzlarında belirtiyor. Örneğin Apple’ın önerdiği kullanım aralığı 0 ile 35 santigrat derece. Samsung ise -4 ile 122 dereceler arasında sorunsuz kullanım vaat ediyor. HTC ve Nokia ise bu konuda sessiz kalma taraftarı nitekim kullanım klavuzlarında kullanım sıcaklığıyla ilgili bilgi verilmemiş.

Frozen phone

Peki telefonlar düşük sıcaklıklarda ne gibi tehlikelerle karşı karşıya?

Bataryanın bitmesi, uzun süre soğuğa maruz kalma durumunda tamamen işlevini yitirebilmesi

Dokunmatik ekranın gecikmeli tepki vermesi, yer yer kararmaların yaşanabilmesi

Nemli soğuklarda ekranın altında veya telefonun içinde donan ufak miktarlardaki sıvıların sıcak ortamda çözünerek devrelere zarar vermesi

Yoğun soğukta düşürülen telefon ekranlarının çok daha kolay çatlayabilmesi

cold-phone-battery

Soğuğun bunca olumsuz etkisi karşısında ise telefonumuzu korumak için yapabileceklerimiz ne yazık ki sınırlı. Önlemler şu şekilde sıralanabilir:

Telefonu vücut ısısının daha rahat etki edebileceği ceplerde taşımak ve dışarıda fazla kullanmamak (deme yahu)

Tam dolu veya tam doluya yakın batarya ile sokağa çıkmak

Su geçirmez veya kumaş iç yapıya sahip telefon kılıfları kullanmak

Ekran parlaklığını maksimumda tutmak

Son olarak eğer telefonunuz uzun süre soğuğa maruz kalırsa yapılabilecek en iyi şey telefonu kapatmak ve oda sıcaklığında bir süre beklettikten sonra tekrar açmak. Bu yoğunlaşmadan kaynaklı sıvı hasarlarını önleyeceği gibi soğuğa bağlı yüksek-düşük voltaj sorunlarının da önüne geçip telefonunuzu koruyabilir. Bunlara dikkat ederken atkınızı takmayı da unutmayın, zira insan vücudu telefonlardan çok daha hassas!

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir