Hindistanlı Eşcinsel Çift, Evliliklerinin Resmi Bir Şekilde Tanınması İçin Mücadele Ediyor

Hindistan’da yaşayan çift, eşcinsel evlilik yasağının yasadışı ve anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek Kerala Yüksek Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Ülkenin Malabar Sahili'nde yer alan Hindistan eyaleti, LGBT  hakları söz konusu olduğunda en ilerici eyaletlerden biri. Eşcinsel seks, 2018'de Hindistan'da yasal hale geldi ve Kerala, Queer Pride etkinliği Queerala’yı 2009’dan beri düzenliyor. Hindistan Yüksek Mahkemesi trans bireyleri …

Hindistan’da yaşayan çift, eşcinsel evlilik yasağının yasadışı ve anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek Kerala Yüksek Mahkemesi’ne dilekçe verdi.

Ülkenin Malabar Sahili’nde yer alan Hindistan eyaleti, LGBT  hakları söz konusu olduğunda en ilerici eyaletlerden biri. Eşcinsel seks, 2018’de Hindistan’da yasal hale geldi ve Kerala, Queer Pride etkinliği Queerala’yı 2009’dan beri düzenliyor. Hindistan Yüksek Mahkemesi trans bireyleri ilk kez yasal olarak tanıdığında, Kerala kararı takip eden ilk eyalet oldu ve 2015 yılında trans bireyleri ayrımcılığa karşı korumak için bir politika getirildi.

Nikesh ve Sonu, 2019 yılında tapınakta şahane bir düğün düzenledi ve şimdi evliliklerinin yasal olarak tanınması için mücadele ediyor. Hint sitesi The News Minute’a göre, Kerala Yüksek Mahkemesi’ne vermiş oldukları dilekçeleri, 1954 Hindistan Özel Evlilik Yasası’nda bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik tanımının ayrımcı olduğunu ve Hindistan anayasasını ihlal ettiği için yasadışı olduğunu savunuyor. Dilekçede şöyle yazıyor:

“Evlilik kurumu toplumda evli olan kişilere belirli haklar ve imtiyazlar sağlar ve yukarıda belirtilen dışlanma nedeniyle, eşcinsel çiftlerin benzer hak ve imtiyazlardan yararlanma şansı yoktur.”

Belgede verilen örnekler arasında sigorta ve emeklilik evraklarında birbirlerinin aday gösterilmesi, miras hakkı ve müşterek banka hesapları hakkı bulunuyor. Dilekçede bu durum, “Bütün bunlar söz konusu dışlama durumunu daha ayrımcı bir hale getirmektedir,” şeklinde belirtildi. Nikesh ve Sonu, Yüksek Mahkeme’den eşcinsel çiftlerin yasal olarak evlenebilmesi talebinde bulundu ancak henüz bir yanıt alamadıklarını duyurdu.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir