Gürcistan’da Protesto Edilen Eşcinsel Filmi ‘And Then We Danced’in Yönetmeni Konuştu: Koruma Tuttuk

Filmin yönetmeni Levan Akin ve yıldızı Levan 'Gelly' Gelbakhiani, Gürcistan'da olay yaratan ilk eşcinsel draması hakkında açık açık konuştu. Gürcistan'ın ilk açık eşcinsel temalı filmi And Then We Danced'i yapmak, Yönetmen Levan Akin'ın çıtayı yükseltmesinde kesinlikle etkili oldu, fakat film, beraberinde birtakım aşılması gereken zorluklar da getirdi. Cinsel yönelimini keşfetmeyi konu edinen film, İngiltere'de 13 …

Filmin yönetmeni Levan Akin ve yıldızı Levan ‘Gelly’ Gelbakhiani, Gürcistan’da olay yaratan ilk eşcinsel draması hakkında açık açık konuştu.

Gürcistan’ın ilk açık eşcinsel temalı filmi And Then We Danced’i yapmak, Yönetmen Levan Akin’ın çıtayı yükseltmesinde kesinlikle etkili oldu, fakat film, beraberinde birtakım aşılması gereken zorluklar da getirdi.

Cinsel yönelimini keşfetmeyi konu edinen film, İngiltere’de 13 Mart tarihinde yayınlandı. And Then We Danced, Levan ‘Gelly’ Gelbakhiani tarafından canlandırılan Merab isimli genç bir dansçının, Bachi Valishvili tarafından canlandırılan rakibi Iraklı bir dansçıya aşık olmasını ve cinsel yönelimini keşfetmesini konu ediniyor. Film tam olarak bu yüzden Gürcistan’da birçok protestoya ve olaya sebep oldu.

Eski Sovyet Cumhuriyeti’nde eşcinsellik yasaldı. Fakat Dünya Değerler Araştırması (World Values Survey)’na göre Gürcistan, dünyadaki en homofobik üçüncü ülke.

Attitude’un yeni sayısında filmin 40 yaşındaki yönetmeni Levan ve 22 yaşındaki oyuncusu Gelly, And Then We Danced yapımı için ne tür zorlukların üstesinden geldiklerini anlattı.

Levan,

“Belediyenin sorumlu olduğu bölgelere gittiğimizde bize ‘Hayır, burada film çekemezsiniz çünkü filminiz eşcinsellik barındırıyor,’ denmiyor; bunun yerine ‘Restorasyon yapıyoruz,’ gibi bahaneler ileri sürülüyordu ve bu da beni çıldırtıyordu,” dedi.

“Ayrıca Gürcistan’da bir dans topluluğundan yardım istemek gibi bir hata yaptık. Bize, ‘Hayır, yapamazsınız, delisiniz,’ gibi şeyler söylediler ve herkesi arayıp onları bize karşı uyardılar,” diyerek ekledi.

İsveç doğumlu Levan, Gürcü Film Merkezi’nden çok az destek aldı ve buna ek olarak Gürcistan ulusal bale sanatçısı Nino Sukhisvili’den yardım istese de yine bir karşılık alamadı.

Fakat sağcı bir gruptan ölüm tehdidi gelmesiyle işler daha kötü bir hal aldı. Doğal olarak bu olay sonrasında bir set koruması işe alındı. Levan, “Bazı insanlar kast ajansımızı arayıp yaptığımızın Gürcistan’a saygısızlık olduğunu söyledi,” dedi. Gelly, “Filme aşırı odaklandığımız için stresli anları hissetmedik,” diyerek ekledi.

Koruma bütçeye dahil edildi ve böylece oyuncuların film yayınlandıktan sonra ülkede bulunmamaları sağlandı.

Tahmin edildiği üzere kasım ayında filmin galasında işler çığırından çıktı. Tiflis’teki Amirani sineması dışındaki çevik kuvvetle karşı karşıya kalan LGBT karşıtı protestocular, galaya gidenlere “Utanın”, “Çok yaşa Gürcistan,” gibi sloganlar attı ve taşlar fırlattı.

Levan,

“Filmin tartışmalara yol açacağından emindim fakat böylesine bir saldırganlık seviyesine şaşırdım. Bu, bize nasıl kapsayıcı olabileceğimizi gösteren ve birkaç kişi tarafından dikte edilmemesi gereken bir kültür ve gelenek kutlaması.” Dedi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir