TikTok’un Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da LGBTİ+ İçeriklerini Gizlice Sansürlediği Ortaya Çıktı!

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) son yayınladığı rapora göre, TikTok'un bir çok LGBTİ+ etiketini gizlice sansürlediği ortaya çıktı. 77 sayfalık rapora göre, LGBTİ+ etiketi kullanılarak paylaşılan gönderilerin silinmemesine rağmen bulunması oldukça zor. Örneğin, Rusça'da "gay" anlamına gelen "гей" kelimesi Tiktok'ta arandığında bir sonuca ulaşılamıyorken, kullanıcılar "гей" ile etiketlenmiş bir gönderi yayınlayarak ve ardından kendi videolarındaki etikete …

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) son yayınladığı rapora göre, TikTok’un bir çok LGBTİ+ etiketini gizlice sansürlediği ortaya çıktı.
77 sayfalık rapora göre, LGBTİ+ etiketi kullanılarak paylaşılan gönderilerin silinmemesine rağmen bulunması oldukça zor. Örneğin, Rusça’da “gay” anlamına gelen “гей” kelimesi Tiktok’ta arandığında bir sonuca ulaşılamıyorken, kullanıcılar “гей” ile etiketlenmiş bir gönderi yayınlayarak ve ardından kendi videolarındaki etikete tıklayarak bu sonuçlara ulaşabiliyor.

Doğu Avrupa ve Orta Doğu dillerinde, “gay”, Arapça’da “transseksüel” ve “cinsiyet değişimi”,  Rusça’da ise “Ben bir lezbiyenim” ve “Ben bir gayim” ifadeleri gizlenen etiketler arasında. Rapor ayrıca, “tüm polisler piçtir” ifadesinin kısaltması olan #acab dahil olmak üzere birkaç siyasi etiketinde gizlice yasaklandığını ortaya çıkardı.

Oldukça üzücü olan ise, TikTok yasakladığı LGBTİ+ etiketleri terörist gruplar, yasadışı maddeler, küfür ve komplo teorileri ile aynı kategoriye konularak değerlendiriliyor.

TikTok’un sözcüsü, ASPI ile yaptığı görüşmede:

“Bazı koşullar… ilgili yerel yasalar tarafından kısıtlandı, bazıları ise pornografik içerik ararken kullanıldıkları için kısıtlandı, ek olarak birkaç İngilizce ifade yanlış bir şekilde denetlendiği için yasaklandı ama şuan sorun çözüldü.” Açıklamasında bulundu.

TikTok, “eşcinsellik tasvirlerini” sansürleyecek kadar ileri giden Türkiye gibi medyanın yasal olduğu ülkelerde,  yerelleştirilmiş içerik denetleme politikaları nedeniyle daha önce de eleştirilerin odağında kalmıştı. Platform ayrıca siyahi, engelli, kilolu, kuir ve düşük gelirli içerik geliştiricileri örtbas ettiği için eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı ve yöneticiler, platformun siyasetten arınmış bir bölge olması yönündeki isteklerini defalarca dile getirmişti.

Genç influencerlar TikTok’u canlı bir kuir topluluğu haline getirerek karşılık verirken, şirketin kendisi belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik ve gizlilik kaygılarını gerekçe göstererek 12 Kasım’a kadar Çinli ana şirketleri tarafından satılmadığı takdirde TikTok’un ABD’de faaliyet göstermesini yasaklayacağını söyledi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir