Aşık Erkeklerin 1845-1955 Yıllarından Görülmemiş Fotoğrafları

Eşcinsellerin her zaman var olduğu bir sır değil. Gerçek şu ki, var olduğumuzdan beri bizi marjinalize etmeye, tarihten silmeye ve dışlamaya hayatlarını adayacak kadar varlığımız tarafından tehdit altında hisseden başkaları da oldu. Bunun sonucuysa, yeniden inşa etmemiz gereken paramparça bir tarih. Ama yanlışınız olmasın, parçalar gerçekten de orada. Sadece bu zorlu görevi yerine getirecek kadar …

Eşcinsellerin her zaman var olduğu bir sır değil. Gerçek şu ki, var olduğumuzdan beri bizi marjinalize etmeye, tarihten silmeye ve dışlamaya hayatlarını adayacak kadar varlığımız tarafından tehdit altında hisseden başkaları da oldu.

Bunun sonucuysa, yeniden inşa etmemiz gereken paramparça bir tarih. Ama yanlışınız olmasın, parçalar gerçekten de orada. Sadece bu zorlu görevi yerine getirecek kadar azimli olmak gerek. İşte evli çift Hugh Nini ve Neal Treadwell’in ‘tesadüfi’ tutku projeleri de böyle hayata geçmiş.

https://www.instagram.com/p/B-7HDGgDZd7/?igshid=hs5cmswy1ole

Kitap 19. Yüzyılın ortasından 1950’lere kadar çekilmiş olan ve aşık erkekleri kaydeden eski fotoğraflardan oluşuyor. ‘Koleksiyonumuza 20 sene önce, çok özel olduğunu düşündüğümüz bir fotoğrafla karşılaşınca başladık,’ diyen Nini ve Treadwell, Dallas’taki bir eskicide bu fotoğrafı gördüklerini ve takılıp kaldıklarını söyledi:

‘Fotoğrafa baktık ve sanki kendimize bakıyormuş gibi hissettik. Ve o anda bize kendimizi yansıttı. Böyle bir fotoğrafın 21. Yüzyıla ulaşmasına şaşırdık. Kimdi bunlar?’ Tarihten aynı cins arasındaki herhangi bir yakınlığı gösteren bir şeyin ‘yakın arkadaşlığı’ resmettiğine dair o bitmez tükenmez ısrar.’

https://www.instagram.com/p/CEor4bhgRh3/?utm_source=ig_web_copy_link

Gerçek şu ki, her ne kadar bu ilişkilerin doğasını bilmemiz mümkün olmasa da bu insanların heteroseksüel olduklarını iddia etmek de bir spekülasyon. Bunu aklımızda tutarak, bu fotoğraflara tekrar bakalım:

‘Bir evin önündeki bu iki erkek sarılıyor ve birbirlerine sadece aşıkların bakacağı bir şekilde bakıyorlar.’

https://www.instagram.com/p/CD4C4KzBsCd/?utm_source=ig_web_copy_link

Nini ve Treadwell son 20 seneyi bunun gibi fotoğrafları toplayarak geçirdiler ve bunları harika 336 sayfaya dönüştürdüler.

https://www.instagram.com/p/CDt9LWThELv/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir