Alman kabinesi, ülkeyi LGBT gençlere uygulanan dönüşüm terapisini yasaklamaya bir adım daha yaklaştıran bir teklifi onayladı. Alman medya kuruluşu Deutsche Welle'e göre, çarşamba günü yapılan bir oylamadan sonra yasama, meclisin alt yasama organına taşınacak. Almanya’da LGBT gençlere dönüşüm terapisi teklif eden herkes yakında bir yıl hapis veya para cezasına da çarptırılabilir. Alman radyo ağı Redaktionsnetzwerk …
Almanya, Eşcinsel Dönüşüm Terapisini Yasaklamak İçin İlk Adımı Attı!
Alman kabinesi, ülkeyi LGBT gençlere uygulanan dönüşüm terapisini yasaklamaya bir adım daha yaklaştıran bir teklifi onayladı. Alman medya kuruluşu Deutsche Welle’e göre, çarşamba günü yapılan bir oylamadan sonra yasama, meclisin alt yasama organına taşınacak.
Almanya’da LGBT gençlere dönüşüm terapisi teklif eden herkes yakında bir yıl hapis veya para cezasına da çarptırılabilir.
Alman radyo ağı Redaktionsnetzwerk Deutschland’a göre ülkenin sağlık bakanı Jens Spahn, pazartesi günü tedavinin 18 yaşın altındaki gençlere uygulanmasını engelleyecek bir yasa tasarısını açıkladı.
Spahn, Haziran ayında LGBT gençlerin bu tedavilere maruz kalmasını engelleyecek bir öneri sunacağını açıklamıştı. Eşcinsel bir erkek olan bakan, bu hareketin “eşcinselliğiyle mücadele eden herkese” “kendileri olmalarında hiçbir sorun olmadığını” göstereceğini belirtti.
Bu yılın başlarında, “Ebeveynleri, çocuklarını olduğu gibi kabul etmeye ikna etmeliyiz ve gençlerin endişelerini ortadan kaldırmalıyız,” dedi.
Dönüştürme terapisi, genel olarak LGBT olarak nitelendirilen ‘hastaları’ sözde ‘tedavi etmek’ amacıyla uygulanıyor. Bu terapide konuşma, elektroşok, su işkencesi gibi ‘tedavi yöntemleri’ bulunabiliyor, durumdan duruma değişebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden birçok sağlık kuruluşu, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler bu terapi yöntemlerinin zararlı, etkisiz ve hatta ölümcül olduğunu ileri sürüyor ve uygulamayı kınıyor.
Ancak yasa hayata geçirildiğinde dönüşüm terapileri tam anlamıyla ortadan kaldırılmayacak. 18 yaşının üzerinde LGBT bireyler tedavi olma hakkına sahip olacak.
BBC tarafından aktarılan Magnus Hirschfeld Vakfı’nın araştırmasına göre, her yıl binden fazla genç ve yetişkin Almanya’da dönüşüm terapisine tabi tutuluyor. ABD’de bu uygulamadan neredeyse yedi yüz bin kişi kurtuldu.
Malta, 2016’da dönüşüm terapisine yasak getiren ilk ülke olduktan sonra, diğer ülkeler Malta’yı takip etmekte yavaş kaldılar. İrlanda, Kanada ve Birleşik Krallık, uygulamayı yasaklayacak potansiyel reformları tartıştı ancak hiçbiri kesin sonuca bağlanmadı. Tamı tamına on sekiz ABD eyaleti dönüşüm terapisini yasakladı fakat uygulama, federal olarak yasal bulunuyor.
Geçen hafta Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkesindeki dinsel özgürlükle çatışacağını iddia ederek dönüşüm terapisini yasaklamayacağını açıkladı.
Malta, parlamentosu aracılığıyla dönüşüm terapisini yasaklayan tek ülke olsa da Arjantin Brezilya, Ekvador, Fiji, Samoa, İsviçre, Tayvan ve Uruguay gibi ülkeler de bu LGBT karşıtı uygulamayı sınırlamak için kendi sınırları içinde harekete geçti.