Arjantin’de Profesyonel Futbol Oynayan İlk Trans Kadın Mara Gomez Tarihi Maçta Sahaya Çıktı

23 yaşındaki oyuncu, yaklaşık bir sene bekledikten sonra geçtiğimiz Pazartesi günü ilk maçına çıktı. Yaklaşık bir yıllık gecikmelerin ardından Mara Gómez, Arjantin'de profesyonel futbol oynayan ilk trans kadın oldu. ESPN'e göre Pazartesi günü, sahil kenti Berisso'yu temsil eden Club Atlético Villa San Carlos'un 23 yaşındaki forvet oyuncusu, kadın futbol takımı Club Atlético Lanús ile bir …

23 yaşındaki oyuncu, yaklaşık bir sene bekledikten sonra geçtiğimiz Pazartesi günü ilk maçına çıktı.

Yaklaşık bir yıllık gecikmelerin ardından Mara Gómez, Arjantin’de profesyonel futbol oynayan ilk trans kadın oldu.

ESPN’e göre Pazartesi günü, sahil kenti Berisso’yu temsil eden Club Atlético Villa San Carlos’un 23 yaşındaki forvet oyuncusu, kadın futbol takımı Club Atlético Lanús ile bir maça çıktı. Villa San Carlos, 7-1’lik şaşırtıcı bir mağlubiyetle kaybetmesine rağmen, maçtan sonra rakip kulüp üyeleri tarafından üzerinde adının yazılı olduğu bir forma hediye edilen Gómez için yine de mutlu bir gündü.

23 yaşındaki Gómez, ilk olarak Ocak ayında takımla sözleşme imzaladı, ancak Arjantin Futbol Federasyonu’ndan (AFA) trans kadınların atletik olarak cis kadınlara göre “haksız bir avantaja” sahip olup olmadığı sorusuyla karşı karşıya kaldı. New York Daily News’e göre Gómez, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin standartlarına uygun olarak, testosteron seviyelerinin “ortalama” bir cisgender kadınınkinden daha yüksek olmadığını kanıtlayan kan testlerini tamamladı. AFA geçen hafta kararını açıkladı.

ESPN ile yaptığı bir röportajda Gómez, profesyonel olmaya başlayan pek çok amatöründen biri olmayacağını düşündüğünü itiraf etti.

“Başladığımda futbol benim için bir terapiydi ve en üst ligde oynamayı hayal etmenin veya düşünmenin mümkün olduğunu bile düşünemedim” dedi.

Arjantinli sporcular uluslararası atletizm organizasyonlarının yasalarına tabi olabilirken, Arjantin’in, 2012 Cinsiyet Kimliği Yasası da dahil olmak üzere dünyanın en ilerici trans yasalarından bazılarına sahip olduğu biliniyor. Yasa, transların ücretsiz olarak isimlerini ve cinsiyetlerini değiştirmelerine, halk sağlığı sistemi aracılığıyla hormonlara ve ameliyatlara erişmelerine izin veriyor ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı koruma sağlıyor.

Bununla birlikte, spor dünyası da dahil olmak üzere dünyanın büyük bir kısmı maalesef gerileme eğiliminde. Trans ve cis atletler arasındaki varsayılan performans farkı hakkındaki efsaneler defalarca çürütülmüş olsa da, trans ve interseks sporcuların (ve bu şekilde algılananların) meslektaşlarıyla birlikte rekabet etmesine izin verilip verilmemesi sorunu tartışmalı bir soru. The Guardian Pazartesi günü, hormonal geçişi sürdüren trans kadınların cis kadınlara karşı atletik bir üstünlük sağladığını iddia eden bir araştırmanın bulgularını yayınladı, ancak ABD Hava Kuvvetleri’ndeyken hormon kullanmaya başlayan 46 trans kadının fitness kayıtları ile sınırlı.

Buna karşılık, 2016 yılında Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir literatür taraması, trans kadın sporcuların “geçişlerinin herhangi bir aşamasında atletik bir avantaja sahip olduklarını” öne süren “doğrudan veya tutarlı bir araştırma” bulmadı. Trans sporcuların “kapsayıcı ve rahat ortamları olmaması” nedeniyle önemli bir dezavantajda olduğu görüldü. Trans sporcuların çoğu kanıta dayalı olmayan kısıtlayıcı politikalar nedeniyle “çoğunlukla olumsuz deneyime” sahip oldukları keşfedildi.

Şaşırtıcı bir şekilde 28 ile tüm zamanların en çok Olimpiyat madalyasını kazanan Michael Phelps gibi sporcuların sözde “biyolojik avantajları” için benzer şekilde incelenmediğini veya kendilerini fiziksel olarak değiştirmeye mecbur olduklarını belirtmek gerekir. Bunun yerine, beyaz, cisgender bir erkek olarak Phelps’in fizyolojisi bir hayranlık kaynağı.

Buna rağmen, iki kez Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya gibi sporcular, müdahaleci “cinsiyet testi” ya da hormon baskılayıcı ilaçlar almadan meslektaşları arasında rekabet edebilmek için bu tür politikalarla mücadele etmek zorunda. Cisgender bir kadın olan 29 yaşındaki sporcu, şu anda bu arkaik kuralları bir defada ve kesin olarak bozmak umuduyla davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor.

Gómez, Arjantin’in ilk trans kadın futbolcusu olabilir, ancak sporcular bu engelleri aştıkça, umarız sonuncusu olmaktan uzak kalır. Gomez, son zamanların spor yıldızları Quinn ve Ness Murby’nin arasına bugün yarışan en yüksek profilli trans sporculardan bir diğeri olarak katıldı.

Gomez, ESPN’e, sahada kimliği için açıkça kucaklanan bir trans kadına sahip olmanın toplumun ne kadar ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Gómez,

“Birkaç yıl önce bunun hakkında konuşmak veya tartışmak düşünülemezdi, ancak şimdi yeni yollar açıyoruz. Bu çok büyük bir başarı. Bir topluluğu temsil etmekten ve aynı zamanda toplumun bir parçasını temsil etmekten ve birçok insan için referans olduğumu bilmekten gurur duyuyorum.’

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir