Berlin Şehitlik Camii Eşcinsellere Kapısını Açtı

Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii Kasım ayında iptal edilen panelin ardından eşcinsellere kapılarını dün açtı. kaosGL.org’a konuşan eşcinsel aktivisti Daniel Phillipp Worat, “İslam ve eşcinselliği bir camide konuşmanın mümkün olduğunu gösterdik” dedi. berlin’deki Şehitlik Camii’nde Kasım ayında yapılması planlan “İslam ve homofobi” başlıklı panel, Türkiye medyasında yer alan homofobik haberlerin …

Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii Kasım ayında iptal edilen panelin ardından eşcinsellere kapılarını dün açtı. kaosGL.org’a konuşan eşcinsel aktivisti Daniel Phillipp Worat, “İslam ve eşcinselliği bir camide konuşmanın mümkün olduğunu gösterdik” dedi.

berlin’deki Şehitlik Camii’nde Kasım ayında yapılması planlan “İslam ve homofobi” başlıklı panel, Türkiye medyasında yer alan homofobik haberlerin ardından iptal edilmiş; etkinlik cami yerine bir kilisede gerçekleşmişti. İptalden 5 ay sonra Şehitlik Camii, kapılarını farklı ayrımcılık türlerini bir arada ele almak isteyen eşcinsellere açtı.

Cami başkanı Diyanet’in kendisini kovmasından korktu

Etkinlikte bir konuşma yapan eşcinsel aktivisti Daniel Phillipp Worat, kaosGL.org’a buluşmanın ayrıntılarını şöyle anlattı:

“Bildiğiniz gibi Kasım 2014’teki ilk temas olumlu sonuçlanmamıştı. Türkiye’den, özellikle Ankara’dan gelen baskı, Şehitlik Camii Derneği Başkanı Ender Çetin için çok fazlaydı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ndeki konumunu kaybetmekten korkuyordu. Zira bu birliği ve çalışanları Türk hükümeti finanse ediyor.”

Çetin’e göre eşcinsellik yönelim değil seçim!

Ender Çetin’in imam değil, ilahiyatçı olduğunun altını çizen Worat, Çetin’in eşcinselliği bir seçim olarak gördüğünü ifade etti:

“Şehitlik Camii’nin özgürlükçü bir İslam anlayışına sahip olduğunu sanıyorduk. Ender Çetin, eşcinselliğin tıpkı alkol almak gibi haram olduğunu söyledi. Allah’ın, yarattığı her insanı sevdiğini ancak hayatta ne yöne gitmek istediğini kişinin kendisinin seçmek zorunda olduğunu belirtti.”

Cemaatin içinde de eşcinseller ve translar var

Worat, Çetin’in eşcinselliğin bir cinsel yönelim değil, seçim olduğunu söylemesini şu şekilde yorumluyor:

“Bana biraz şöyle geldi: Nasıl bir cinsellik yaşayacağına sen karar verirsin ama lezbiyen, gey, biseksüel, trans ya da interseks olmak kişinin kendi hatasıdır. Ama cemaatin içinde trans bir Müslüman olduğunu, bu kişinin camiye düzenli olarak gelip kadınlara yönelik yuvarlak masa toplantılarına katıldığını duymak ilginçti.”

“Camilerden teklif bekliyoruz”

Müslüman eşcinseller de olduğunun altını çizen Worat, benzer etkinlikler için camilerden gelecek tekliflere açık olduklarını söyledi:

“Toplantının ardından yemeğe indik. Camide bizim için et, pilav ve salata yapılmıştı. Hepsi çok güzeldi ve hep birlikte koca bir masada oturup diyaloğumuza devam ettik.

“Bu etkinlik sayesinde küçük küçük adımlarla ilerlememiz gerektiğini öğrendik. Umuyoruz ki diğer camiler de benzer etkinliklere kapılarını açarlar. Bu tür tekliflere tamamen açığız. İslam ve eşcinselliği bir camide konuşmanın mümkün olduğunu gösterdik.”

Ömer Akpınar, Kaos GL

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir