Bilim İnsanları HIV Pozitif Olan Üç Kişiyi Kalıcı Olarak Tedavi Etti

Bilim insanları henüz deneme aşamasında olan HIV tedavisinin üçüncü bir kişide olumlu yanıt verdiğini onayladı. Bu heyecan verici gelişmenin yanında tedavi olan kişi tedaviye olumlu yanıt veren ilk kadın. Dr.Yuone J.Bryson sevindirici haberi Salı günü online bir şekilde düzenlenen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansında verdi. NBC News'in yaptığı açıklamaya göre New York, Presbyterian hastanesindeki Weill …

Bilim insanları henüz deneme aşamasında olan HIV tedavisinin üçüncü bir kişide olumlu yanıt verdiğini onayladı. Bu heyecan verici gelişmenin yanında tedavi olan kişi tedaviye olumlu yanıt veren ilk kadın.

Dr.Yuone J.Bryson sevindirici haberi Salı günü online bir şekilde düzenlenen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansında verdi. NBC News’in yaptığı açıklamaya göre New York, Presbyterian hastanesindeki Weill Cornell Tıp Merkezi’nin bir hastası olan ve ismi açıklanmayan kadına 2013’te HIV, 2017’de lösemi tanısı konulmuş. Dört yıldan uzun süredir kanserle savaşan kadın, on ay önce göbek kordonu kanı içeren yeni bir nakil yöntemiyle tedavi edildi ve tedaviden buyana kanında hiçbir virüs canlanma belirtisi saptanmadı.

Teknik adı “haplo-cord transplant” olan tedavi yöntemi aslında kanserin tedavisi için üretildi. Tedavide hastalara bağışıklıklarını arttıran kök hücreler üretmek için göbek bağı kanı nakli yapılıyor. Daha sonra hastaya kordon kanı hücreleri yanında yetişkin kök hücreler veriliyor. 

Adı verilmeyen New York’lu HIV pozitif kadın, yetişkin bir donörden alınan kök hücrelerin yanında HIV’e dirençli genetik anormalliği olan bir bebekten kordon kanı aldı. 

California Üniversitesi’nde görev yapan HIV Uzmanı Dr.Steven Decks, kadının melez ve kadın olmasının tedavi bakımından hem toplumsal hem de bilimsel açıdan çok önemli olduğunu  söylüyor.

Decks, aynı zamanda tedavinin tamamen başarılı olmasına daha çok yol olduğuna da değiniyor.

Normalde tedavinin başarı oranını maksimum seviyeye çıkarmak için hasta ve bağışçının aynı ırktan olması gerekiyor. HIV’e genetik olarak bağışıklığı olan genler de genellikle Kuzey Avrupa’da bulunuyor fakat son uygulanan tedavide hasta ve bağışçının ırkları farklıydı ve buna rağmen sonuç gayet başarılı oldu.

Weill Corner’da kök hücresi transfer programının başındaki isim Dr. Koen Van Besien bu teknikle yılda anca 50 hastanın tedavi edilebileceğini söylüyor. 

New Yorklı kadın dışında şu ana kadar HIV tedavisi başarıyla sonuçlanan iki kişi var, Timothy Ray Brown ve Adam Castillejo. İkisi de kemik iliği nakli ile tedavi edildi fakat uzmanların düşüncesi bu yöntemin çok riskli olması sebebiyle bu tekniğin çok yaygınlaşmayacağı yönünde.

HIV için hala tamamen onaylanmış bir tedavi yöntemi olmasa da Moderna’nın HIV aşısı çalışmaları gibi çalışmalarla hastalığın yayılmasını yakında önleyebiliriz gibi duruyor.

Şunu da belirtmek gerekiyor ki ne tedavi bulunursa bulunsun konu ile ilgili en önemli başlıklardan biri erişilebilirlik. Toplumdaki her kesimden herkesin tedaviye erişebilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir