Bu Çalışmaya Göre Çıplaklık ile Metalaştırma Arasında Bir Bağ Yok!

"Personality and Social Psychology Bulletin" adlı psikoloji dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, çıplaklık karşınızdaki bireyi meta olarak görmenize sebep olmuyor. Bir kaç aydır Tom Daley, Adam Rippon ve Queer Eye‘den Antoni Porowski internette çıplak fotoğraflarını yayınlıyor. Fakat görünüşe göre insanların dikkatini çeken çıplaklıktan çok, postür ve poz. Belçika'nın Université Libre de Bruxelles üniversitesinden araştırmacılar, farklı kadın ve erkek modellerin …

“Personality and Social Psychology Bulletin” adlı psikoloji dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, çıplaklık karşınızdaki bireyi meta olarak görmenize sebep olmuyor.

Bir kaç aydır Tom Daley, Adam Rippon ve Queer Eye‘den Antoni Porowski internette çıplak fotoğraflarını yayınlıyor.

Fakat görünüşe göre insanların dikkatini çeken çıplaklıktan çok, postür ve poz.

Belçika’nın Université Libre de Bruxelles üniversitesinden araştırmacılar, farklı kadın ve erkek modellerin yüzlerini bulanıklaştırarak bir fotoğraf seti hazırladı. 

Deney grubunun beyin dalgaları ölçüldü ve poz aynı kaldığı sürece kıyafetli veya kıyafetsiz olmamasının bir fark yaratmadığı saptandı.

Yarı çıplak fotoğrafları daha çekici bulan deney grubu, yine de modelleri seks objesi olarak görmedi. 

“Çıplaklık oranı ile bilişsel metalaştırma arasında bir bağlantı saptanmadı.”

Fakat davetkar pozlarda farklı bir durum gözlendi. Çalışmadan bir başka not şu şekilde:

“Pozun davetkarlığı arttıkça bireylerin metalaştırmaya olan eğiliminde de artış gözlendi.”

Geride bıraktığımız yılın başında, film afişlerinde baş bölgesi görünmeyen kadın vücutlarının kullanılmasına büyük bir tepki oluşmuştu. Münferit bir olay ile sınırlı kalmayan bu akıma dair akla gelen ilk örnekler arasında Dirty Grandpa, Staten Island Summer, Hall Pass, Sex Drive, Hot Tub Time Machine ve başrolünde Tom Hanks’in de bulunduğu  1984 yapımı Bachelor Party de bulunuyor.

Afişleri bu şablonda olan filmlerde genelde seks, parti ya da çapkın başroller yer alıyor.

Buffy the Vampire Slayer, I Spit On Your Grave, Lesbian Vampire Killers ve Rings gibi korku filmlerinde de kullanılan afiş tekniği önemli bir kesimde aynı düşünceyi tetikliyor: “Bu şablon kadını sadece vücuduna indirgiyor ve kadınlar ruhsuz, kimliksiz ve kişiliksiz yaratıklarmış gibi bir algıya zemin hazırlıyor.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir