Eşcinsellere, Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nda elele tutuşmalarının tehlikeli olabileceği söylendi. Futbolda eşitlik için çalışan bir sivil toplum örgütü olan Fare, önümüzdeki sene düzenlenecek olan Dünya Kupası için, rahatsız edici derecede kasvetli bir broşür dağıtacak. Aktivist grubun yöneticilerinden Piara Powar'ın The Guardian'a yaptığı açıklamalar şöyle: "Broşür, eşcinsel bireylere, LGBT topluluğunun hoş karşılanmadığı yerlerde dikkatli olmalarını tavsiye edecek. …
Eşcinsel Taraftarlara 2018 Dünya Kupası’nda Elele Tutuşmamaları Söylendi!
Eşcinsellere, Rusya’daki 2018 Dünya Kupası’nda elele tutuşmalarının tehlikeli olabileceği söylendi.
Futbolda eşitlik için çalışan bir sivil toplum örgütü olan Fare, önümüzdeki sene düzenlenecek olan Dünya Kupası için, rahatsız edici derecede kasvetli bir broşür dağıtacak.
Aktivist grubun yöneticilerinden Piara Powar’ın The Guardian’a yaptığı açıklamalar şöyle:
“Broşür, eşcinsel bireylere, LGBT topluluğunun hoş karşılanmadığı yerlerde dikkatli olmalarını tavsiye edecek. Elele yürüyen eşcinsel çiftler tehlikede olacak mı? Hangi şehirde olduklarına ve saatin kaç olduğuna göre değişir. Eşcinsel insanların Rusya’da ait oldukları yerler yok değil, ancak bu yerler oldukça gizli ve yer altında.”
Rusya’da LGBT’lere karşı işlenen nefret suçları, eşcinsel ‘propaganda’ ülkede yasaklandığından beri ikiye katlandı. 2013’te kabul edilen ve ‘geleneksel olmayan ilişki biçimlerinin propagandasını yasaklayan’ yasa tasarısı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kınanmıştı.
Rusya’daki Çeçenistan Özerk Bölgesi’ndeki yetkililer, yüzlerce eşcinsel bireyi bu yıl gözaltına aldı, işkence etti ve öldürdü. Yetkililer aynı zamanda halka da aynısını yapmalarını öğütlüyor.
FIFA’nın, Meksika ve Arjantin gibi ülkeleri, tribünlerdeki eşcinsel karşıtı tezahüratlar dolayısıyla defalarca cezalandırmasına rağmen futbol, homofobi problemlerinden nasibini alıyor. Bu yaz Rusya’da düzenlenen Konfederasyon Kupası sırasında FIFA, hakemlere benzer tezahüratlar duydukları an maçları tatil etme yetkisi vermişti.
Ancak FIFA’nın bu girişimleri aktivistlerin korkularını giderebilmiş değil.
Powar, içinde ‘puto’ kelimesi geçen tezahüratların 2014’ten beri futbolda yeni bir moda olduğunu söyledi.
Martta, ABD’nin Atlanta United takımının taraftarları defalarca rakip takımın oyuncularına ‘erkek fahişe’ anlamına gelen kelimeyi bağırırken duyuldu.
Powar konu hakkında şunları da söyledi:
“FIFA’nın kurallarında homofobiye karşı bir kural yok, ancak olması gerektiğini açıkça söyledik. FIFA’nın, sorumlu taraftarlara karşı harekete geçebilme yetisi olduğu mesajını verebilmek kritik.”
Rusya, sonuncu Azerbaycan’ın bir basamak üstünde, Avrupa’daki LGBT hakları sıralamasında sondan ikinci olmuştu.
Azerbaycan da kendi LGBT cadı avını sürdürmekte. Geçtiğimiz sene yüzlerce LGBT birey gözaltına alındı ve diğer LGBT’leri ifşa etmeleri yönünde baskı gördü.