Gay Bütçesi Önemlidir!

David Rae'nin, Amerikada yaşayan eşcinsel çiftler üzerine yaptığı araştırma yazısından çevrilmiştir. Yeni bir rapor gösteriyor ki, gay ya da biseksüel olmak ve eşcinsel evlilik yapmış olmanın bir bedeli var. Tipik gay erkek klişesini hepimiz biliyoruz. P-town (Provincetown), Fire Island ya da diğer göz alıcı, şık yerlerde gezinen çok başarılı, iyi giyimli erkekler. Gerçi bu yaygın …

David Rae’nin, Amerikada yaşayan eşcinsel çiftler üzerine yaptığı araştırma yazısından çevrilmiştir.

Yeni bir rapor gösteriyor ki, gay ya da biseksüel olmak ve eşcinsel evlilik yapmış olmanın bir bedeli var.

Tipik gay erkek klişesini hepimiz biliyoruz. P-town (Provincetown), Fire Island ya da diğer göz alıcı, şık yerlerde gezinen çok başarılı, iyi giyimli erkekler. Gerçi bu yaygın görüntü çift taraflı, diğer tüm demografikler gibi doğruluğunu kabul ettirme konusunda başarısız olduğu gibi, gay ve lezbiyen popülasyonu da hem yoksulluk sınırı altında geçim derdine düşenleri, hem de refah düzeyi çok yüksek olanları kapsıyor.

Bununla birlikte beni en çok çiftler ilgilendiriyor. Gay aile ekonomisi hakkında daha doğru bir kanıya varmak için, Birleşik Devletler Hazine Bakanlığı’nın Amerika’daki eşcinsel eşlerin oldukça kesin finansal değerlendirmelerini sunan yeni raporuna başvurdum.

Evli gay çiftlerin, çift olarak yıllık gelirlerinin ortalama 176,000 dolar olduğunu,  düzcinsel evli çiftlerin gelirlerinin %56 oranında üzerinde olduğunu söylemekten mutluluk duyarım. Ve gelir kazanma yarışının en büyük kazananları ise yıllık ortalama 276.000 gelir ile çocuklu evli gay çiftler. (Tabii ki çift maaşlı, çocuksuz gay çiftler harcama yapma konusunda başı çekiyorlar, bence çok fazla tüketip yeteri kadar birikim yapmıyorlar, ama bu başka bir konu.)

Kadın çiftler de fena değiller, onlarda eve ortalama 124.000 dolar para getiriyorlar, bu da onları yılda ortalama 113.000 dolar kazanan evli düzcinsel çiftlerden yukarı taşıyor. Tabi ki, cinsiyetler arası maaş farkını hiçbir şey doğrulamaz, ileride daha derin bir şekilde açıklayacağız.

Peki ne doğrular? evli düzcinsel ve evli eşcinsel çiftler arasındaki bu gözle görülür gelir farkını nasıl açıklayacağız? Hazine Bakanlığı raporunda bazı etkili öngörüler yer alıyor:

Eşcinsel çiftlerin geniş bir kısmı, başlıca sofistike güç koltukları, medya, kültür ve tüketim merkezleri olan, genelde sahil kesiminde yer alan metropol bölgelerde toplanıyor. Böyle yerlerde geçim giderleri daha yüksek, ama aynı zamanda iş yerleri bununla orantılı olarak daha yüksek maaşlar sunuyor. Tabi ki gay aileler her yerde yaşıyor ama, daha çok beğenilen yerler olarak da tabir edilen, daha gay dostu şehirlerde daha iyi temsil ediliyoruz. Manhattan, Los Angeles, Miami ya da San Francisco’da mı yaşamak isterdiniz, yoksa Hristiyan üstüncülüğünü savunan, seçilmiş başkan yardımcısı Mike Pence’in memleketi Indianapolis’te mi? ya da homofobik Pat “Büyük Ayrımcı” McCrory’nin memleketi Raleigh, North Carolina’da mı? (LGBT haklarını yasalaştırmak için sabırla çalışan Charlotte ve diğer şehirlerin güzel insanları, üzerine alınmasın.)

Erkek ayrıcalığı ve yerleşmiş ekonomik seksizm milenyumu, erkeklerin kadınlardan daha fazla kazandığı anlamına geliyor. Haksızlık, doğru. Beklenmedik, pek değil. Buradan şu sonucu çıkarıyoruz, iki erkek, bir kadın-bir erkek çiftinden ve dolayısıyla, iki kadından daha fazla kazanır. Ama burada bir değişiklik var,  evli lezbiyen çiftler aslında düzcinsel çiftlere göre daha çok kazanıyor. Hmm.

3 haneli posta kodu olan bölgelerde yaşayan çiftlerle kıyasladığımızda, düzcinsel çiftlerin aslında eşcinsel kadın çiftlerden daha çok kazandığı bir yere not edilmeli. Tahminimce lezbiyen çiftlerin ortalama düzcinsel çiftlerden daha çok kazanması cinsel yönelimden ziyade lokasyonla ilgili.

Hazine Bakanlığı raporu, ayrıca eşcinsel kadın çiftlerin gay akranlarına göre dört kat daha fazla çocuk sahibi olduğunu gösteriyor. Bu çalışma önceki heteroseksüel ilişkilerinden çocuk sahibi olan ve kadın eşleriyle çocuk sahibi olan lezbiyen annelerin hayatları arasındaki farkı ortaya koymuyor.

Çocuklu, evli gay çiftler, yukarıda yazdığım gibi, en çok parayı kazanıyorlar, güzel bir şey, çünkü bunu çok anlayışlı, destekleyici ve doğurgan, onlara ihtiyaç duyan bir kadın arkadaşları olmadan yapıyorlar. Fizyoloji, bürokrasi ve önyargı fırtınasının kurbanları olarak, evli gay çiftler, çok sayıda engelle karşılaşıyor ve ailelerine bir çocuk eklemek için en çok masrafı yapıyorlar (evlat edinmenin zorlu sürecinden geçmezlerse). Özel evlat edinmeler kolaylıkla 30.000 dolar ve üzerini buluyor (tabi eğer mümkünse) ama vekil aile olmanın masrafının yanında sönük kalıyor, ki o da 250.000 dolar ve üzerine mal olabiliyor.

Devlet bünyesinde evlilik istatistikleri kolayca izlenemiyor. Eşcinsel çiftlerin hayatlarını ve cüzdanlarını doğru olarak değerlendirmek çok da kolay bir şey değil. Homofobi hala hayatta ve etkili, bu yüzden çok sayıda insan sayım memurlarına ya da diğer anketlere her zaman açık cevap vermeyebiliyor. Diğer yandan vergilerini çift olarak ödediklerinde yönelimleri açığa vurabiliyor. (Eğer eşcinsel evlilik yaptıysan, gay ya da biseksüel olduğunu düşünmek güvenilir bir tahmin.)

Hazine Bakanlığı’nın çalışması 2014’te (vergi için) ortaklaşa kayıt olan eşcinsel çiftlerin geri ödemelerine dayanıyor, ki bu da bize en o tarihin en doğru görüntüsünü veriyor. (Kenar notu, 2014 benim de yakışıklı kocam, Ryne ile evlendiğim yıl ve 2014 vergi geri ödemeleri için ilk defa ortaklaşa kayıt olduk.) 2014’te Amerika’da 183,280 eşcinsel evli çift vardı, bu da kabaca tüm evliliklerin %1’inin üçte birine (kabaca 1/300’ü) denk geliyor. Eşcinsel evliliklerin gerçek sayısı biraz daha yüksek olabilir, hepsi vergilerini ortaklaşa ödemiyor olabilir.
 
Hazine Bakanlığı raporu eşcinsel evli çiftlerin gelir konusunda iyi durumda olduğunu gösterse de, birikim konusunda ne durumda olduğumuza karar verecek. Unutmayın, kazandığınızdan çok, birikimleriniz ve yatırımlarınız yuvanızı kuracak.
 
Finansal olarak avantajlı ya da dezavantajlı olsanız da, ileriye dönük olmak ve ailenizin ve kendinizin çeşitli maddi hedeflerine ulaşmak için adım atmak isteyeceksiniz. Kim olduğunuz ya da hangi cinsel yönelime sahip olduğunuz önemli değil, çok çalışmadan ve stratejik finansal planlama yapmadan finansal bağımsızlığınıza ulaşmaya çalışmak size zor zamanlar yaşatacak.

Hayatlarını sevdikleriyle geçiren tüm insanlara tebrikler. Ne yazık ki, transseksüel finansal eşitlikte geri kalmış olsak da, LGBT topluluğu ilerliyor ve hatırı sayılır bir gelişme kaydediyor. Artık ikinci sınıf vatandaş konumuna düşmeden, siz ve sevdiğiniz en azından devletin yasal evlilere bahşettiği binden fazla ayrıcalığın keyfini çıkarabilirsiniz.

Tekrar görüşene kadar ve her zaman mali olarak olağanüstü kalın. Gay bütçesi önemlidir!

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir