Söz konusu moda ve stil ise, sözü işin uzmanlarına, modayı yaratan tasarımcılara bırakalım dedik. Emre Erdemoğlu; Türkiye'nin önde gelen starlarına sahne kostümleri hazırlayan, Berlin Moda Haftası'nda sergilediği koleksiyonu ile yakın zamanda İtalya'dan "En Yaratıcı Koleksiyon" ödülünü alarak başarılarını bir kez daha taçlandıran, dünyada Türk Modası'nı en iyi şekilde temsil eden tasarımcılarımızdan biri. Çalışmalarını beğenerek takip …
Gmag Özel Röportajı: Emre Erdemoğlu İle Moda ve Stil Hakkında
Söz konusu moda ve stil ise, sözü işin uzmanlarına, modayı yaratan tasarımcılara bırakalım dedik.
Emre Erdemoğlu; Türkiye’nin önde gelen starlarına sahne kostümleri hazırlayan, Berlin Moda Haftası’nda sergilediği koleksiyonu ile yakın zamanda İtalya’dan “En Yaratıcı Koleksiyon” ödülünü alarak başarılarını bir kez daha taçlandıran, dünyada Türk Modası’nı en iyi şekilde temsil eden tasarımcılarımızdan biri. Çalışmalarını beğenerek takip ettiğimiz Emre Erdemoğlu’yla stil ve trend önerileri üzerine bir röportaj yaptık.
- Bu kış erkeklerin rengi nedir? Özellikle belirtmek istediğiniz bir detay var mı? 2016 -17 Kış Erkeği ne giyecek? Sizin koleksiyonunuzda neler göreceğiz?
Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda geçmişi yeniden yorumlayarak giysi kodlarını ve giyinme yöntemlerini oluşturdum. Zamanı hiçe sayan, anlık yaşayan, sadece ve sadece konforunu ön planda tutan erkeğin gardırobunu konu aldım bu hikayede.
Köylü, natürel, doğal tonların hakim olduğu renk grubunun en önemli tonlarından bir tanesi olan, toz haline getirilmiş hardal sarısı, taze yeşillerle çiftleştirildi. Sıcak hasat tonu, pişmiş portakallar ve gölgede yeşiller bu grubun renk skalasını oluşturmakta…
Aksesuarlarla zenginleştirilmiş, hafif malzemeyle dikilmiş, erkeksi formların, keskin hatların ön planda olduğu bir grup.
Daha kostüm gibi duran yeni yüz ekose takımlar,büyüleyici koyu tonlarla güncellendi. Alacakaranlık tonlarının ilham olduğu renk paletinde zemin grisi, olgun erik kırmızısı, alev mavisi, morkuvaz ve zengin lacivertler göreceğiz. Demlenmiş gri yünlü takım elbiseler, kumlu-yüzeyli yünlü kabanlarla kombinleniyor.
Yıkanmış hissi veren yeni yüz baskılı jean gömlekler, ekoseli likralı pantalonlar, kalın yünlü kumaşlardan dış giyim için bomber ceketler, soğuk kış için yenilenen yüzü ve renkleriyle erkekler için alternatifler sunuyor.
Zamansız ve masalsı etkiyi koleksiyonun tamamında hissedeceksiniz. Buradaki asıl amacım, stiliyle söz sahibi olan, güncel gardıroba sahip şıklığı ve konforunu aynı oranda tutan erkeklerin gardıroplarını tazelemekti.
- Etkili bir stile sahip olmak için olmazsa olmaz parçalar nelerdir?
Etnik dokuların, desenlerin hakim olduğu bir yaz bizi bekliyor. Köylü, natürel tonların hakim olduğu print desenleri özellikle tercih edin.
“Bir başkası gibi görünmek yerine kendi tarzınızı en modern hale getirmeniz taraftarıyım.”
- LGBT’lere stilleriyle fark yaratmaları için ne önerirsiniz?
Ben insanların giydikleri kıyafetlerin ruhlarıyla ilişki içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Kişinin kimliğinden bir iz taşımalı mutlaka. Bu bazen bir renk, bazen bir doku, bazen bir aksesuar da olabilir. Sizin kişiliğinizi ele verecek doneler olmalı üzerinizde. Bir başkası gibi görünmek yerine kendi tarzınızı en modern hale getirmeniz taraftarıyım.
Kostüm seçiminde ten renginiz, anatominiz, ışığınız çok önemli. Yakışan yakışmayan her şeyi giymememiz gerektiğiniz düşünüyorum.
- Hayatınız boyunca sadece üç parça kıyafet giyecek olsaydınız bunlar ne olurdu?
Beyaz gömlek, yıkamalı jean pantolon ve deri ceket bence bir gardırobun olmazsa olmazıdır. Günü kurtarır, zamansızdır.
- Bu sezonun en iyi trendi sizce neydi?
Etnik dokular, desenler en favorimdi.
- Kendi stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Elegance, yenilikçi, dinamik…
- Modayı iyi yorumladığını düşündüğünüz stil sahibi kimler var?
Her sezon koleksiyonlarıma adapte ettiğim karakterler oluyor. Steve McQueen, Pee Wee Herman, Freddie Mercury, Clark Gable, Charlie Chaplin bunlardan birkaçı… Ne güzeldirler…
- Sizce moda tarihindeki en şık adam kimdi?
Tüm dünyanın ve bu ülkenin tarihindeki gelmiş geçmiş en şık adam Mustafa Kemal Atatürk’tür.
“Üzerinizde taşıdığınız herhangi bir şeyin ruhunuzla öpüşmesine izin verin”
- Türkiye’de yaşayan erkeklerin stil sahibi olabilmeleri için nelere dikkat etmesi gerekir? Tavsiyelere ihtiyacımız olduğu ortada.
Aslında bu karın ağrısı sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada aynı. İnsanlar önce kendi vücudunu tanımalı.Vücut proporsiyonunu, rengini iyi bilirsen seçimlerin daha kolay oluyor. Moda diye bir şeyi alıp giymek bana akıllıca gelmiyor. Stilinize uygun şeyler giyerek puan toplarsınız. Üzerinizde taşıdığınız herhangi bir şeyin ruhunuzla öpüşmesine izin verin. Yer-mekan-zaman üçlüsü de, burada önemli rol oynamakta. Gideceğiniz yeri-zamanı düşünerek giyinmelisiniz.
- Podyumlarda gördüğümüz tasarımları hayatın içine nasıl uygulayabiliriz?
Parça-bütün ilişkisi çok önemli,f arklı parçaları birbiriyle öpüştürdüğünüzde ortaya şahane looklar çıkıyor. Çok avangart diyebileceğimiz bir parçayı öyle bir kombinle bütünleştirirsiniz ki, yumuşar, kaybolur, tat verir… Aslında defilelerde de bu lezzeti çok kıvamında vermek gerekiyor. Styling yaparken onun dozunu iyi ayarlarsanız, koleksiyon parçalarınızla kimseyi korkutmamış, aksine cesaretlendirmiş oluyorsunuz.
“Cinsel kimliğin kıyafetler aracılığıyla belirlenmesine karşı çıkış, 21. yüzyılda artık su götürmez bir şekilde haklı bulunuyor.”
- Modada cinsiyetsizlik akımı üzerine ne düşünüyorsunuz? Bu akım için bir girişiminiz bulunuyor mu?
80’lerde hakim olan cinsiyet rollerine karşı çıkma ve bir anlamda bu cinsiyet rollerini “bükme” anlayışını bu aralar çok düşünüyorum, çünkü o zamanlar yenilikçi ve cesur olan bu fikirler, 2000’li yılların Y Kuşağı için artık aşılmış bir konu. Y Kuşağı artık her iki cinsin de istediği gibi davranabileceğini, tek bir uygun “kadın” ve “erkek” görüntüsünün olmadığını düşünüyor. Artık insanlar sokaklarda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin uzun bir kazak, dar bir tayt veya bol desenli bir gömlek giyebiliyorlar.
Cinsel kimliğin kıyafetler aracılığıyla belirlenmesine karşı çıkış, 21. yüzyılda artık su götürmez bir şekilde haklı bulunuyor. Benim de koleksiyonlarımda bu kavramı yakalamanız mümkün.
Röportaj: Fatoş İzci