Cook Adaları, eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaran uzun bir ülke serisinin son halkası oldu. Nisan ayında Pasifik Adası'ndaki kanun koyucular, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi yedi yıla kadar hapisle cezalandıran yasaları kaldırmak için oy kullandılar. Değişikliğin 1 Haziran'da yasalaşması bekleniyor. Reformu desteklediğini açıklayan Başbakan Mark Brown, İngiliz sömürge döneminden kalma yasağın "anayasamıza ve bir ulus olarak …
Hangi Ülkelerde Eşcinsel Seks Hala Suç Sayılıyor?
Cook Adaları, eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaran uzun bir ülke serisinin son halkası oldu.
Nisan ayında Pasifik Adası’ndaki kanun koyucular, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi yedi yıla kadar hapisle cezalandıran yasaları kaldırmak için oy kullandılar. Değişikliğin 1 Haziran’da yasalaşması bekleniyor.
Reformu desteklediğini açıklayan Başbakan Mark Brown, İngiliz sömürge döneminden kalma yasağın “anayasamıza ve bir ulus olarak değerlerimize aykırı, ayrımcı ve adaletsiz bir yasa” olduğunu söyledi.
İşte eşcinsel seksin hala yasak olduğu ve son yıllarda hangi ülkelerin yasalarını değiştirdiğine dair tüm ayrıntılar:
Cook Adaları tasarısı yasalaştığında, çoğu Afrika’da olmak üzere eşcinsel seksi suç sayan 64 ülke olacak. Endonezya’nın iki eyaleti de rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi yasaklarken, evlilik dışı cinsel ilişkinin ülke çapında yasaklanması tüm eşcinsel ilişkileri yasadışı hale getirmektedir.
Altı ülke ya da bölge, rızaya dayalı eşcinsel seks için ölüm cezası uygulamaktadır – İran, Kuzey Nijerya, Suudi Arabistan, Somali ve Yemen. Diğer 29 ülke ise eşcinsel cinsel ilişki için 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında değişen azami cezalar uygulamaktadır.
Uganda’da milletvekilleri, eşcinselliği suç sayan ve ağırlaştırılmış eşcinsellik için ölüm cezasının getirilmesini de içeren yasaları güçlendirmeye çalışıyor, ancak başkan LGBTİ+ kimliğinin suç sayılmaması için değişiklik yapılmasını istedi. Kenya’da bir milletvekili, yaşlı ya da sarhoş bir kişinin dahil olduğu durumlar da dahil olmak üzere bazı durumlarda eşcinsel seks için ölüm cezası getirecek bir yasa tasarısı önerdi.
Senegal’de, eşcinsel ilişkiler için hapis cezalarını uzatacak bir yasa tasarısının 2022’de parlamento oylamasına geçmesi engellendi.
Eşcinsel ilişkiyi suç sayan devletlerin çoğu, İngiliz sömürge döneminden kalma yasalara sahip İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleridir. Eski Britanya başbakanı Theresa May 2018’de Britanya’nın rolünden ve “bugün devam eden ayrımcılık, şiddet ve hatta ölüm mirasından” derin pişmanlık duyduğunu söyledi. Yetişkinler arasında eşcinsel seks, Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkenin 129’unda yasaldır. En son eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaran ülkeler arasında Singapur, Barbados, Antigua ve Barbuda ve Saint Kitts ve Nevis bulunmaktadır.