İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson "Cinsiyet eşitliği hepimize fayda sağlayacak.” dedi. NPR’nin haberine göre, İzlanda, cinsiyet gözetmeksizin, çalışanlara eşit ücret verilmesi konusundaki yasal düzenlemeyi yürürlüğe koyan ilk devlet olmayı planlıyor. İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson New York’taki Uluslararası Kadınlar Günü konferansında bu planı “Cinsiyet eşitliği hepimize fayda sağlayacak… Zaten uygulamaya başladığımız bir standart var, ama herkes buna …
İzlanda Eşit Ücreti Zorunlu Kılan İlk Ülke Oldu
İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson “Cinsiyet eşitliği hepimize fayda sağlayacak.” dedi.
NPR’nin haberine göre, İzlanda, cinsiyet gözetmeksizin, çalışanlara eşit ücret verilmesi konusundaki yasal düzenlemeyi yürürlüğe koyan ilk devlet olmayı planlıyor.
İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson New York’taki Uluslararası Kadınlar Günü konferansında bu planı “Cinsiyet eşitliği hepimize fayda sağlayacak… Zaten uygulamaya başladığımız bir standart var, ama herkes buna uymuyor.” diyerek duyurdu.
İzlanda’nın yeni yasası, 25’ten fazla çalışanı olan şirketlerin aynı iş için kadın ve erkeklere ne kadar maaş verdiğini göstermelerini gerekli kılacak ve süreç her üç yılda bir gözden geçirilecek.
Ülke kadın ve erkek arasındaki gelir eşitliği bakımında dünyada ilk sırada yer alıyor, yine de kadınlar erkek meslektaşlarına göre yüzde 14 ile 18 oranında daha az kazanıyor.
(Günlük grafik: Çalışan bir kadın olmak için en iyi ve en kötü yerler)
Diğer ülkelerin ve Minnesota eyaletinin eşit ücret politikaları olsa da, bu yasa özel kurumlara ve devlet kurumlarına kadın çalışanlarına erkek çalışanlarıyla aynı şekilde maaş vermesi için yaptırım uygulayan ilk yasa olacak.
“Bu, şirketleri böyle bir yasaya uymak zorunda bırakacak bir sorumluluk.” dedi Benediktsson. “Ama biz, yıllık hesaplarını denetlerken ve vergi raporlarını teslim ederken şirketlere böyle sorumluluklar her zaman veriyoruz… Yeni adımlar atmak için mücadele etmeniz ve adaletsizlikle savaşmak için cesur olmanız gerekiyor.”