Here I Come, dünyanın LGBTİ+ olmak için en zor yerlerinden biri olan Rusya'daki kuir gençlerin hikayesini anlatıyor. Ülkenin toplum için neredeyse tüm pozitif medya temsilini yasaklayan, kötü şöhretli eşcinsel karşıtı bir yasayı kabul etmesinden bu yana geçen sekiz yılda LGBTİ+ Ruslar için hayat hiç de kolay olmadı. Ama neyse ki, kuir gençlerle ilgili yeni bir …
İzleyin: Kuir İnternet Dizisi, Rusya’nın Eşcinsel Karşıtı Sansür Yasalarına Karşı Çıkarak Meydan Okuyor!
Here I Come, dünyanın LGBTİ+ olmak için en zor yerlerinden biri olan Rusya’daki kuir gençlerin hikayesini anlatıyor.
Ülkenin toplum için neredeyse tüm pozitif medya temsilini yasaklayan, kötü şöhretli eşcinsel karşıtı bir yasayı kabul etmesinden bu yana geçen sekiz yılda LGBTİ+ Ruslar için hayat hiç de kolay olmadı. Ama neyse ki, kuir gençlerle ilgili yeni bir web dizisi, ülkenin homofobik sansür kurallarını atlamanın yaratıcı bir yolunu buldu.
https://www.instagram.com/p/CH0F2YgHma6/?igshid=sl9juex71rqx
Varlıklı bir Ermeni aileden gelen ve cinselliğiyle yüzleşen bir hukuk öğrencisinin hikayesini anlatan Here I Come, 31 yaşındaki senarist Liza Simbirskaya ve 27 yaşındaki yönetmen Andreï Fenøčka’nın çalışmaları. İkili daha önce birlikte başka bir web dizisi olan This is Me üzerinde çalışmıştı. Geçen yıl Here I Come için pilot programı yayınladılar ve tüm diziyi finanse etmek için halka başvurdular.
Simbirskaya, Vice dergisine,
“Büyük üretim evleriyle çalışmak istemedim. Beyaz, cisgender, zengin insanlara odaklanmayı tercih ediyorlar. Bunu çok sıkıcı buluyorum – bu lüks sorunlarla ilgilenmiyorum.” Dedi.
https://www.instagram.com/p/BvqsRy-nxkb/?igshid=11gnizrwu70fv
Ancak Simbirskaya, konu diziyi yaptırmaya geldiğinde yaratıcı özgürlükten daha büyük sorunlarla karşılaştı. 2013 yılında Rusya, kuir ve trans yaşamın neredeyse her kalıntısını hedef alan “küçüklere geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin teşvik edilmesini” yasaklayan federal bir yasa olan “eşcinsel karşıtı propaganda yasası” olarak bilinen yasayı kabul etti. Öğrencilerin sosyal medya etkinlikleri, LGBTİ+ eşitliğini destekleyen öğretmenler tarafından profilleri işaretlenen öğrencilerle ilgili dosyalar oluşturarak, LGBTİ+ eşitliğini destekleyip yayınlamadıklarını izlemek için gözetim altında tutuluyor. 2019’da bir öğrenci pembe telefon kılıfı taşıdığı için okuldan atıldı.
“Propaganda” yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana geçen yıllarda Rusya, LGBTİ+ eşitliğine daha fazla baskı yapmaya devam etti. Geçen yıl, anayasa eşcinsel evliliği resmi olarak yasaklayacak ve eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmesini engelleyecek şekilde değiştirildi. Ülke ayrıca Rusların cinsiyetlerini yasal belgelerinde değiştirmelerini yasaklamaya çalıştı.
LGBTİ+ topluluğuna yönelik bu saldırılar, son sekiz yılda ikiye katlanan kuir ve trans Ruslara yönelik nefret suçlarındaki artışla ilişkilendirildi. Bu arada, Başkan Vladimir Putin, 100’den fazla kişinin LGBTİ+ oldukları şüphesiyle tutuklandığı, dövüldüğü ve işkence gördüğü yarı bağımsız Rusya eyaleti Çeçenya’da devam eden cinayetleri neredeyse görmezden geldi. Kremlin, cinayet haberlerini “provokasyon” olarak yorumladı.
Rusya’nın LGBTİ+ karşıtı iklimini aşmak için Simbirskaya ve Fenøčka yeni bir çözüm buldular: Here I Come sadece 18 yaşın üzerindeki insanlar için erişilebilir. Propaganda yasasının sadece küçükler için geçerli olduğu göz önüne alındığında, bu dizinin yasa kapsamına girmediği anlamına geliyor.
Dizi, eşcinsel karşıtı propaganda yasası karşısında ilk savaşan değil. Yönetmen Ksenia Ratushnaya, 2018’de iki hikaye anlatan kuir temalı Outlaw’ı filme aldı: Biri Sovyet generali ile trans bir kadın arasındaki romantizmi, diğeri ise eşcinsel bir lise öğrencisi ve en iyi kadın arkadaşı hakkındaki iki hikaye anlattı. Ratushnaya, filminin ergenlerle ilgilendiği için dağıtılmayacağından endişeliydi, ancak yetişkinlere pazarlanarak sansür kurallarını aşmayı başardı.
Ancak bu geçici çözüm, Here I Come’ın hala zorluklarla karşılaşmadığı anlamına gelmiyor: Simbirskaya, oyuncularının güvenliğinden sürekli olarak korktuğunu söyledi. Başrol oyuncusu Suren ile yakışıklı bir yabancı arasında bir öpüşme sahnesi çekmek, oyuncu kadrosu ve ekip için prodüksiyonun en sinir bozucu kısmıydı çünkü tam Moskova’nın ortasında çekildi. Vaktinden önce prova yaptılar, böylece sahneyi tek seferde çekmeye hazırlardı.
“Bazıları çocuklarla çalışıyor ve ben de yapıyorum – ben çizgi film senaristiyim,” dedi Vice. “Bundan dolayı işimi kaybedebilirim. Hiçbir şey olmadı ama her zaman bir risk var.”
Potansiyel sonuçlara rağmen Simbirskaya, amacının LGBTİ+ topluluğunun sevinçlerini ve başarılarını tasvir etmek, mutluluğun mümkün olduğunu göstermek olduğunu söyledi.
“Dizi için hazırlanırken, eşcinsel arkadaşlarımdan biri Lütfen kuir topluluğunu sadece karanlık ve sefalet göstermeyin.” Dedi
“Rusya’da eşcinsel veya trans olarak yaşamak zor olsa da eşcinsellerin cinsellikleriyle zor zamanlar geçirdiğini tasvir etmek istemedik. İşlerin nasıl kolay olabileceği, eşcinsel olmanın sorun olmadığı hakkında bir hikaye yazmaya karar verdim.”
https://youtu.be/HyLl9qvSZrM