fbpx   .  

Kanada’nın LGBT Dostu Bozuk Parası Kullanıma Girdi

Kanada, eşcinselliğin suç kapsamından çıkarılmasının 50. yılını kutlamak adına piyasaya süreceği bozuk paranın tasarımını açıkladı. Yeni tasarım, gün itibariyle kullanıma girdi.

1 dolar değerindeki bozuk paranın üst üste geçen iki yüz bulunuyor. Ayrıca, tasarımda “1969”, “2019” ve “Eşitlik” ifadeleri yer alıyor. 

Başbakanlık LGBT danışmanı Randy Boissonnault:  

“Ülkemizin tarihindeki önemli bir olayı anmak için eşsiz bir fırsat. Kanada’nın LGBT vatandaşların eşitliği ve refahı için daha yapılacak çok iş olduğunun da bir hatırlatıcısı.”

Kanada’nın bozuk para sirkülasyonundan sorumlu şirketin başkanı Marie Lemay da bu gelişmeyi destekliyor.

 

“Kanada’nın bozuk parası kültürünü, tarihini ve değerlerini yansıtması nedeniyle önemli. 50 yıl önce ve bugüne baktığımızda, geldiğimiz nokta ile gurur duymalıyız.”

“Bozuk paralar değerlerimizi yaşatmaya devam edecek ve Royal Canadian Mint olarak her zaman eşitliğin yanındayız.”

Tasarımın arkasında ise Vancouverlı sanatçı Joe Average bulunuyor. 1984 yılında HIV teşhisi konulan Average, hayatını sanata adamış bir isim.

İç içe geçmiş yüzler, cinsiyet akışkanlığını ve cinsellikteki spektrumu temsil ediyor.

Bozuk para hakkındaki ilk detaylar geçtiğimiz Aralık ayında duyurulmuştu. CBC, tasarımın bizzat Justin Trudeau tarafından onaylandığı haberini yapmıştı. 

Trudeau’larda eşitlikçilik bir aile geleneği. Kanada’nın eski başkanlarından Pierre Trudeau (Justin Trudeau’nun babası), 1967’de önermiş olduğu değişiklikle, eşcinselliğin suç kapsamından çıkartılmasının ilk adımlarını atmıştı. 

Baba Trudeau’nun o zamanki ifadeleri şöyleydi:

“Bence devletin kimsenin yatak odasında işi olmamalı. İki yetişkinin arasında ne yaşadığının anayasada yeri olmamalı. Halka açık yerler başka bir durum. İşin içine reşit olmayanlar dahil oluyorsa, bu da başka bir durum.”

Ne var ki bazı aktivistler, geçmişin anlatıldığı kadar toz pembe olmadığı ve yasanın sadece belirli bir zümrenin gözetilerek çıkarıldığını gerekçe göstererek yeni tasarımı eleştirdi

LGBT tarihi uzmanı Tom Hooper, söz konusu yasanın sadece 21 yaşın üzerindeki erkekleri kapsaması nedeniyle gerçek anlamda eşitlikçi olmadığını düşünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.