Kaos GL Derneğinden LGBTİ Çalışanları İçin Dev Anket!

Türkiye'de iş bulma ve çalışma koşulları, yetersiz sosyal yardımlar ve artan işsizlikle birlikte daha da zor bir hal almakta. Ötekileştirilen LGBTİ+'ların iş bulma ve işte kalma alanları da giderek daralıyor. Bu durumu mercek altına almak isteyen Kaos GL, 2015 yılında başlattığı İstihdamda LGBTİ + anketiyle, yasaklar ve zorluklarla iş hayatında yer edinmeye çalışan LGBTİ+'ların istihdamdaki …

Türkiye’de iş bulma ve çalışma koşulları, yetersiz sosyal yardımlar ve artan işsizlikle birlikte daha da zor bir hal almakta. Ötekileştirilen LGBTİ+’ların iş bulma ve işte kalma alanları da giderek daralıyor. Bu durumu mercek altına almak isteyen Kaos GL, 2015 yılında başlattığı İstihdamda LGBTİ + anketiyle, yasaklar ve zorluklarla iş hayatında yer edinmeye çalışan LGBTİ+’ların istihdamdaki yerini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

İstihdamda LGBTİ+ Anketi nedir? Neyi Amaçlıyor?

Çalışma, bir hak olarak yasallaşsa da birçok ötekileşme halini görünür kılmakta…

Kaos GL Derneği, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ+) çalışanların Türkiye’nin kamu ve özel sektörün istihdamındaki durumunu anlamak için anket çalışması yürütüyor. 2015 yılından itibaren devam eden bu anket çalışması, bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor.

Her yıl anket analizleri rapor halinde herkesin erişimine sunuluyor. Bu rapor, kamu ve özel sektörde sivil toplumun farkındalık artırma ve kapasite geliştirme etkinliklerine bilgi zemini oluşturulması ve LGBTİ çalışanları kapsayan istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Ankete Kimler Katılabilir?

Türkiye’deki Özel ve Kamu Sektöründe tüm LGBTİ+ çalışanları katılabilir. Bu araştırma için anket çalışmasına katılanların kişisel verileri koruma altında. Katılımcılardan ad veya şirket adı talep edilmiyor, IP adresleri görülmüyor ve kaydedilmiyor.

Geçmiş yıl anketlerinde, çalışma birçok sivil toplum örgütü tarafından ilgi gördü ve ağları üzerinden paylaşıldı. Bunun yanı sıra meslek odaları ve birçok uluslararası firmalar anketin yaygınlaşmasına yardımcı oldu. Bu yıl katılımcı sayısını daha da arttırmayı hedefleyen Kaos GL, katılımcı kuruluşları veya bireyleri bu çalışmayı çevresiyle paylaşmaya davet ediyor.

2017 yılı Anket sonuçları neler söylüyor?

2017 yılında kamu sektöründen 82, özel sektörden 166 toplamda 248 kişi katılım sağladı.

Özel sektör anketine göre, LGBTİ+ çalışanlarının sadece yüzde 17’si kendisini açık etmektedir.

Katılımcıların yüzde 65’i ise işyerinde ayrımcılığa uğradığını veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda kaldığını söylüyor. LGBTİ+lerin işe alım sürecinde cinsel kimliği konusunda açık davranamadıklarını ve zorlayıcı içsel deneyimler yaşadıklarını ortaya koyuyor.Yaklaşık olarak yedi çalışandan biri iş başvurusu esnasında cinsel kimliğine ilişkin tamamen açık, rahat ve özgür davranabildiğini belirtti.

Kamu sektörü LGBTİ+ çalışanları raporuna göre, katılanların yüzde 45’i, işyerinde cinsel kimliği konusunda “tamamen kapalı olduklarını” söylüyor. LGBTİ+ lerin yüzde 19’u işyerinde doğrudan ayrımcılık yaşadığını belirtirken, katılımcıların yüzde 52’sinin işyerinde ayrımcılık veya nefret suçu ile karşılaşmamasını cinsel kimliğini gizlemesine bağladığı anlaşılıyor.

2017 İstihdamda LGBTİ+ anketi özel sektör raporuna ulaşmak için tıklayınız.

2017 İstihdamda LGBTİ+ anketi kamu sektörü raporuna ulaşmak için tıklayınız.

Katılımcılar Ne diyor?

“Askerliğini yapmış olma kriteri soğuk terler dökmeme neden oldu, hem ilanı görünce hem mülakatta.” (Bilişim sektöründe uzman olarak çalışan bir gey)

“Trans kadın olmamdan kaynaklı hep bir gerilim içinde oldum. En sonunda fark ederlerse şok olma potansiyelleri var. İlanda açıkça belirtilse iyi olurdu. Cinsiyet ayrımcılığı yapılmaz diyordu ama cinsiyetten ne anladıklarını bilemezdim.” (Havacılık/ulaştırma sektöründe hizmet personeli olarak çalışan heteroseksüel bir trans kadın)

“Erkeksi tavırlarım ve giyimim nedeniyle örtülü sorularla, bakışlarla karşılaştım ama oralı olmadan konuyu hep profesyonel konularda tutmaya çabaladım. Evlenmeye niyetim olup olmadığı iki defa soruldu örneğin. Tuhaftı.” (Tekstil sektöründe uzman olarak çalışan bir lezbiyen)

“Açık davranırsam tacize uğrayacağımı düşündüm. Gizledim. İşe alındıktan sonra sosyal medyadaki paylaşımlarımdan anlamışlar. Mizah ile aşağılandım.” (Medya sektöründe hizmet personeli olarak çalışan bir biseksüel kadın)

Ankete Nasıl Katılabilirim?

2018 Özel Sektörü Çalışanları Anketine katılmak için tıklayınız.

2018 Kamu Sektörü Çalışanları Anketine katılmak için tıklayınız.

Derneğin 2018 yılı için araştırmaları ise devam ediyor. Çalışmalar bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor.

31 Ağustos 2018 tarihine kadar ankete katılabilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir