Bir LGBT kuruluşu, korona virüsün sebebinin eşcinsellere tanınan evlilik hakkı olduğunu ileri süren dini lideri dava etti. Geçtiğimiz ay Patriarch Filaret, Ukrayna'da televizyona çıktı ve korona virüsün sebebinin eşcinsellere tanınan evlilik hakkı olduğunu ileri sürerek eşcinselleri suçladı. Filaret, Hristiyanlığın en büyük kollarından biri olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin kurucusudur ve 15 milyon takipçiye sahip olduğunu ileri …
Korona Virüsünün Sebebi Eşcinsel Evlilikleridir Diyen Dini Lidere, LGBT Kuruluşu Tarafından Dava Açıldı
Bir LGBT kuruluşu, korona virüsün sebebinin eşcinsellere tanınan evlilik hakkı olduğunu ileri süren dini lideri dava etti.
Geçtiğimiz ay Patriarch Filaret, Ukrayna’da televizyona çıktı ve korona virüsün sebebinin eşcinsellere tanınan evlilik hakkı olduğunu ileri sürerek eşcinselleri suçladı. Filaret, Hristiyanlığın en büyük kollarından biri olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin kurucusudur ve 15 milyon takipçiye sahip olduğunu ileri sürmektedir.
Ukrayna’nın Channel 4 kanalında Filaret, korona virüsün “Tanrı’nın insanların günahkarlıklarına karşı cezası,” olduğunu söyledi. Heteroseksüeller üstüne alınmasın diye, “Öncelikle de eşcinsel evliliklerine,” diye özellikle belirtti.
Oysaki korona virüs evlilik eşitliğinin yasal olmadığı Çin’den başladı. Mart ayında ise İran ve İtalya’da korona virüs vakalarında yüksek artışlar görüldü. Bu iki ülkede de eşcinsel evliliği yasal değil.
İnsan hakları savunucuları, böylesine “tehlikeli” bir suçlamanın azınlıkları kötü biçimde etkileyeceğini, azınlıklara yönelik nefretin ve suçların artacağını, azınlıkların ciddi zararlar görebileceklerini belirtti.
Ukrayna Uluslararası Af Örgütü’nden Maria Guryeva,
“Bu tür söylemler, belirli azınlıklara yönelik saldırıları, ayrımcılığı ve şiddeti tetikleyecek olduğu için oldukça zararlıdır,” dedi.
Şimdiyse bir LGBT kuruluşu olan Insight, Filaret’e karşı yasal işlemler başlattı ve dini lideri televizyonda yanlış bilgiler yaymakla suçladı.
Insight’ın lideri Olena Shevchenko, Reuters’e verdiği demeçte,
“Amacımız Ukrayna Kilisesi’nde bu tarz söylemlerde bulunan insanlara yer olmadığını göstermektir.” Dedi.
Dini liderden televizyona çıkarak hatasını düzeltmesini ve özür dilemesini istediklerini de belirtti. Shevchenko,
“Bir dahaki sefere daha sorumlu davranmalarını istiyoruz” dedi.
Fakat kilisenin bu karşılığı ciddiye alması pek olası değil. Kiev Patrikhanesi Ortodoks Kilisesi yaptığı bir açıklamada Filaret’i savundu. Açıklamada, “Kilisenin başı ve bir erkek olarak Filaret, ahlak kuralları üzerine kurulu görüşlerini ifade etme özgürlüğüne sahiptir,” denildi.
LGBT halkının çok az yasal korunmaya sahip olduğu Ukrayna’da LGBT’lere yönelik nefret söylemleri yasadışı değil. Ülke, iş yerlerinde cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine yönelik yapılan ayrımcılıklara karşı bir yasa çıkardı fakat bu Ukrayna’nın, Avrupa’nın Şengen bölgesine katılabilmesi amacıylaydı.
2018’de Ukrayna, aile içi şiddet ve nefret suçlarına yönelik İstanbul Sözleşmesi’ni kabul etmedi. Çünkü LGBT karşıtı şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi.
Milletvekili Yuriy Solovey, “Her ne kadar birçok Avrupa değerini kabul etmemiz gerektiğine inansam da Hristiyanlığın temellerini ihlal eden değerleri kabul etmemiz gerektiğine inanmıyorum,” dedi.