IslamandHomosexuality.com LGBT olmanın suç olmadığı 5 Müslüman ülkeyi paylaştı. Tüm bu ülkelerin ortak özelliği ise hiçbirinin daha İngiliz kolonilerinde yer almaması. Yazarlar Koloni kanunlarının Avrupa denetiminden sonra, güncellenen ceza kanunlarından daha zarar verici olduğunu söylüyorlar. Bu ülkelerde LGBT aşkı yasal bir suç olarak görülmese de, bu ülkelerde karşılaşılan nefret miktarını araştırmanızı öneriyoruz. İşte gay olmanın …
LGBT Olmanın Yasal Olduğu ‘5’ Müslüman Ülke
IslamandHomosexuality.com LGBT olmanın suç olmadığı 5 Müslüman ülkeyi paylaştı.
Tüm bu ülkelerin ortak özelliği ise hiçbirinin daha İngiliz kolonilerinde yer almaması. Yazarlar Koloni kanunlarının Avrupa denetiminden sonra, güncellenen ceza kanunlarından daha zarar verici olduğunu söylüyorlar.
Bu ülkelerde LGBT aşkı yasal bir suç olarak görülmese de, bu ülkelerde karşılaşılan nefret miktarını araştırmanızı öneriyoruz. İşte gay olmanın yasal olduğu 5 Müslüman ülke.
1. MALİ
Bu Afrika ülkesindeki gayler yerel homofobiyle karşılaşsalar da, yasa onların yanında. 2010 yılında Barış Gücü gönüllüsü bir Malili, yasaların cinsellik ile ilgilenmede iyiye gittiğini ve Mali ceza kanunlarının 179. Maddesinin heteroseksüel veya homoseksüel cinsel aktiviteleri ayırmadan genel ahlaksızlığı kınadığını gördüğünü yazmıştı. Barış gönüllüsü, (Mali adına) rahatladığını söyledi, çünkü çoğu “Afrika ülkesinin, tam olarak 38 tanesinin, eşcinsellik karşı yasaları ve bazılarının da ölüm cezaları var.”
2. ÜRDÜN
Ürdün, eşcinselliği 75 yıl öncesinden suç olmaktan çıkaran Osmanlı İmparatorluğu altındaydı, ama ülke 1922 ve 1945 yılları arasında Milletler Cemiyeti mandası altına girmek zorunda kaldı. Ama 1951 yılında eşcinsellik yeniden yasal hale getirildi. Başkente özgü bir gay dergisi olan My Kali’nin editörü, İtalyan bir online dergi olan Il Grande Colibri’ye şöyle söyledi: “Ürdün, açık fikirli bir ülke olarak görülüyor, özellikle şehirlerinde hoşgörü daha da yüksek.” Ve devam etti: “Buranın bir İslam ülkesi olduğu düşünüldüğünde, kültürün töreleri bir çok insanın gizli kalması konusunda bir baskı oluşturuyor, ama bu, cinsel kimliklerini açıklama ve kim olduklarını gösterme konusunda arkadaşlarımın çoğunu ve diğer LGBT insanları durdurmaya yetmedi.”
3. ENDONEZYA
Endonezya’da gay olmak her zaman yasaldı. Gerçekten de, en azından bir devlet olarak kurulduklarından beri, ülkede hiçbir zaman eşcinselliğe karşı yasal bir yasak olmamış. Dahası, ülke Asya’daki en uzun soluklu LGBT kuruluşları çalışmalarına sahip. Nüfusun büyük bir kısmı Müslüman olmasına rağmen, Endonezya din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının önemini gösteren iyi bir örnek olarak duruyor. Diğer yandan Endonezya’nın komşuları Singapur’da (Müslüman olmayan) ve Malezya’da (Müslüman) gay olmanın yasa dışı olduğuna dahil kanunlar var ve ikisi de İngiliz İmparatorluğu tarafından kolonileştirilmiş.
4. TÜRKİYE
1858’de, Osmanlı Halifesi eşcinselliği suç olmaktan çıkardı. Bu durum, üç kıtada bir çok ülkeyi etkiledi. Türkiye 1920’de bağımsız bir devlet olduğunda, bu yasayı değiştirme ihtiyacı görmedi. Türkiye’deki en büyük LGBT derneklerinden biri olan KAOS LG’den Ömer Akpınar, Mashable’a derneklerinin hiçbir zaman sansüre uğramadığını söyledi. Partneriyle birlikte Türkiye’ye taşınan İngiliz yazar Jack Scott (Perking the Pansies: Jack and Liam Move to Turkey yazarı); emlak şirketi Quest Turkey’e “Liam ile bariz birlikteliğim hiçbir zaman, hiçbir Türk tarafından kötü karşılanmadı.” şeklinde konuştu.
5. ARNAVUTLUK
Arnavutluk’ta gay olmak 1995’ten beri yasal. Önceden Müslüman nüfusun baskın olduğu bu ülke, Balkanlarda gay hakları konusunda ön planda olmuş. 2013 yılında, ILGA Europe misafirperver hükumeti ve ayrımcılık karşıtı yasalarıyla bu ülkenin bölgedeki gaylere en iyi yaklaşan ülkesi olduğunu söyledi. Pink Embassy adlı LGBT derneğinden Kristi Pinderi, International Day Against Homophobia kuruluşuna ayrımcılık karşıtı yasaların “önemli olduğunu” söyledi. “Çünkü mesela teoride trans bir öğretmenin elbise giyerek ders anlatmaya karar vermesi durumunda, nasıl bir tepki ile karşılaşacağını hayal edemiyorum, ama yasalar eğer öyle bir ihtiyaç varsa, o ihtiyacı koruyor.”