Drew Dalziel-Mckinley, 27 yaşında doğu Londra’lı trans bir kadın. Kozmetik markası olan MAC’te çalıştığı süre zarfında ise sözlü tacize uğradığını iddia ediyor. Nisan 2016’da başladığı işi hakkında sessizliğini bozan Mckinley, hikayesine aşağıdaki gibi giriyor: “MAC’in her ırktan, her yaştan, her cinsiyetten insanların temsil edildiği bir yer olduğunu sanıyordum.” Genç kadının dönüşüm süreci ise şirkete girdikten …
MAC Çalışanı Trans Kadından Şok İfadeler: Transfobik Tacize Uğradım!
Drew Dalziel-Mckinley, 27 yaşında doğu Londra’lı trans bir kadın. Kozmetik markası olan MAC’te çalıştığı süre zarfında ise sözlü tacize uğradığını iddia ediyor.
Nisan 2016’da başladığı işi hakkında sessizliğini bozan Mckinley, hikayesine aşağıdaki gibi giriyor:
“MAC’in her ırktan, her yaştan, her cinsiyetten insanların temsil edildiği bir yer olduğunu sanıyordum.”
Genç kadının dönüşüm süreci ise şirkete girdikten bir yıl sonra, 2017’de başlıyor.
“Caitlyn Jenner koleksiyonunun çıkmasıyla kendimi 100% güvende hissetmeye başladım.”
“Cinsiyetim yanlış yazıldı, uyarılarıma rağmen düzeltilmedi. E-postalarım cevaplanmadı ve tekrar tekrar dile getirmeme rağmen hiç bir yönetici şikayetlerimi kale almadı.”
“Bunlar yetmiyormuş gibi, şahsıma eski adımla hitap eden eğitim daveti e-postaları gönderildi. Bunun kasıtlı ve zorbalık olsun diye yapıldığını düşünüyorum. Bütün bunlarla alakalı tek bir açıklama bile yapılmadı.”
“Sonunda şikayetlerimle alakalı bir toplantı yapıldı fakat bu toplantının sonunda çalışma yerim değiştirildi. Neden?”
“Yöneticiler de kullandıkları kelimelere dikkat etmiyorlardı. Basit bir iltifatı bile ‘Tro gibi olmuşsun’ gibi bir cümleye dönüştürenini duydum. Bunu sonradan öğrendim çünkü takımdaki tek trans kadın ben olduğum için arkadaşlarım gücenmemem için benden gizlemişler.”
“Sonra yönetim kademesinde transferler ve değişiklikler oldu. Söylemeliyim ki diğer şubelerden gelen yöneticiler eskilerine kıyasla çok daha dar görüşlüydü. Bu nedenle sürekli olarak bilinçlendirme ve bilgilendirme eğitimleri talep ettim.”
Bu eğitimlerin hiç bir zaman gerçekleşmediğini söyleyen Mckinley devam ediyor:
“Tekrar tekrar cinsiyetim yanlış yazıldı, yanlış telaffuz edildi, görmezden gelindim. Bu sefer iş yazıya döküldüğü için kanıtlamam daha kolay oldu ve incelemek zorunda kaldılar. Karşılığında aldığım şey ise bir özür yazısı oldu.”
“MAC eskiden harika bir markaydı, fakat şimdi çalışanlarına para makinesi gibi davranmaktan başka bir şey yapmıyor.”
Mckinley’e göre, şirket reklam politikalarında da ırkçı bir tutum izliyor. Beyaz bir kadının “Cildim gibi makyajımı da temiz seviyorum.” cümlesini saldırgan bulan Mckinley, bu görüşünü yetkililere iletmesine rağmen umursanmadığını belirtiyor.
“Bütün bunlardan ayrı olarak, şirket para kaybettikçe satış elemanları suçlanıyor ve bu uluorta yapılıyor.”
“Şirket içinde çalışan herkes eminim en az benim kadar durumun farkında ve burada farklılığa saygı yok.”
“Bu gün itibariyle sessizliğimi bozuyorum ve şirketi politikaları konusunda aklını başına almaya davet ediyorum.”