Meksika, Brezilya'dan sonra transseksüeller için dünyanın en ölümcül ikinci ülkesi oldu. Gerçekleşen çoğu cinayet çözülemeyip cezasız kalıyor. Meksika LGBT hakları örgütü Letra Ese tarafından yapılan yeni bir çalışma, 2013 ve 2016 yılları arasında ülkede en az 473 LGBT kişinin öldürüldüğünü ve bunların 261'inin trans kadın olduğunu gösterdi. Rapora göre, son iki yıl oldukça şiddetli şekilde …
Meksika, Transseksüeller İçin Dünyanın En Ölümcül İkinci Ülkesi!
Meksika, Brezilya’dan sonra transseksüeller için dünyanın en ölümcül ikinci ülkesi oldu. Gerçekleşen çoğu cinayet çözülemeyip cezasız kalıyor.
Meksika LGBT hakları örgütü Letra Ese tarafından yapılan yeni bir çalışma, 2013 ve 2016 yılları arasında ülkede en az 473 LGBT kişinin öldürüldüğünü ve bunların 261’inin trans kadın olduğunu gösterdi.
Rapora göre, son iki yıl oldukça şiddetli şekilde geçti ve önceki yılların ortalamasına göre cinayet sayısında yüzde otuz artış oldu.
Bununla birlikte, çalışma, LGBT’lere karşı suçlarla ilgili veri toplama eksikliğinden dolayı sayıların daha da yüksek olduğunu, ve “cinsel yönelimlerinin bilinme korkusu, daha fazla şiddet veya kanun hükümlerine güvensizlik korkusu nedeniyle, birçok LGBT’nin ayrımcılık ve şiddet eylemlerinin kurbanı olduklarında rapor vermemeyi tercih ettiği” ortaya çıktı.
Çalışmada yer alan 10 LGBT katılımcısından altısı, geçen yıl ayrımcılık yaşadıklarını ve yarıdan fazlasının nefret, fiziksel saldırganlık ve taciz olduğunu söyledi.
Associated Press’e göre, 2013’ten bu yana Meksika’da işlenen LGBT nefret suçlarının sadece yüzde üçünden azı mahkumiyetle sonuçlandı.
Letra Ese raporunda, polisin, savcıların ve hakimlerin genellikle nefret suçuna neden olan önyargıları paylaştığını ve tüm LGBT’lerin kanun hükümleri tarafından “homoseksüeller” olarak tanımlandığı belirtildi.
”Bakanlık soruşturmalarında, bir cinayet kurbanı ‘homoseksüel’ olarak adlandırıldığında önyargı o andan itibaren başlıyor.”
Meksika sosyal anlamda muhafazakar ve LGBT hakları konusunda oldukça tutarsız bir geçmişi var.
Evlilik eşitliği 2009 yılında, ülkenin geri kalanından daha ilerici olarak görülen yarı özerk Mexico City’de yasallaştırıldı ve 2015’te, eşcinsel evliliğin yasaklanmasının tüm ülke için anayasaya aykırı olduğuna karar verildi.