Nonbinary Olmanın Ne Anlama Geldiği Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Toplumsal cinsiyet kavramının yapısını bozalım, olur mu? Toplumsal cinsiyet, ikili sistemin erkek ya da kadından oluştuğu toplumsal bir kavramdır. Bu tanımlanmış cinsiyet rolleri toplumsal beklentilerimizi oluşturuyor, ancak bu inşa edilmiş farklılıklar, ayak uydurulması zor olabilecek daha geniş bir yelpazeyi içermeye başlıyor. Bugünlerde kendini nonbinary olarak tanımlayan, yani herhangi bir cinsiyete mensup olmayan insanların sayısı giderek …

Toplumsal cinsiyet kavramının yapısını bozalım, olur mu?

Toplumsal cinsiyet, ikili sistemin erkek ya da kadından oluştuğu toplumsal bir kavramdır. Bu tanımlanmış cinsiyet rolleri toplumsal beklentilerimizi oluşturuyor, ancak bu inşa edilmiş farklılıklar, ayak uydurulması zor olabilecek daha geniş bir yelpazeyi içermeye başlıyor.

Bugünlerde kendini nonbinary olarak tanımlayan, yani herhangi bir cinsiyete mensup olmayan insanların sayısı giderek artıyor. İşte nonbinary bir kişi olmanın ne anlama geldiği hakkında bilmeniz gereken 10 şey.

1. Nonbinary olmak ne anlama geliyor?

Kişiler “erkek” ya da “kadın” olmayı kabul etmedikleri için, cinsiyetlerin bir karışımını kabul etmeleri ya da hatta belki de hiçbir cinsiyet kabul etmemeleri daha olasıdır. Bu alan aynı zamanda cinsiyet akışkanlığı olan kişileri de içerir, bu da cinsiyetlerinin zaman içinde değiştiği anlamına gelir. Diğerleri ise belirli bir cinsiyeti diğerine tercih edebilir. Diğer terimler arasında genderqueer veya agender yer alabilir ve hepsi tam olarak aynı anlama gelmese de, hepsi cinsiyet fikrinin sadece erkek ve kadın olmadığı deneyiminden bahseder.

2. Nonbinary ve transgender aynı şey midir?

Transgender olmak ve nonbinary olmak birbirini dışlayan kavramlar değildir. Transgender, cinsiyet kimliğinizin doğduğunuz fiziksel bedenle aynı olmadığını hissettiğiniz anlamına gelir. Genellikle bu, olduğunuzu hissettiğiniz cinsiyetle daha uyumlu hissetmek için fiziksel bir geçişi içerir. Transgender kişiler nonbinary veya tam tersi olabilirken, bunlar bir ve aynı değildir.

3. Nonbinary olmak aslında yeni bir şey değil

İkili olmayan kimlikler aslında eski Mısır hiyerogliflerinde üç farklı cinsiyetin kaydedildiği M.Ö. 2000-1800 yıllarına kadar uzanmaktadır. Yaygın inanış, “Sekhet” adı verilen üçüncü cinsiyet kategorisinin hadımlar olduğu yönündeydi, ancak modern akademisyenler artık bunun ikili cinsiyetin önyargılı bir yorumu olabileceğini fark ettiler, çünkü herhangi bir hadıma dair çok az kanıt bulundu.

4. Zamirler hakkında konuşalım

Bugünlerde, insanların isimlerinden sonra “he/him” “she/they” “they/them” tipi parantezler görebilirsiniz ve bunların hepsi zamirlerinden oluşur. Zamirlerin cinsiyeti yoktur ve bir kişinin adının yerini alır. “They/them” zamirleri birden fazla kişiyle konuşuyormuşsunuz gibi hissettirebilir, ancak tek bir kişiyi de kapsayabilirler. Bir arkadaşınızın sizi tanıştırdığı, henüz tanışmadığınız ve hakkında hiçbir fikrinizin olmadığı biri hakkında konuştuğunuzu düşünün. Cinsiyetini bilmiyor olsaydınız doğal olarak “Onlar hakkında bir şey bilmeme gerek var mı?” gibi bir şey söylerdiniz, yani aslında aynı şey.

5. Genel olarak cinsiyetçi dil de gündemde

Kafa karışıklığını önlemeye yardımcı olmak için, birçok cinsiyetçi dil de daha kapsayıcı ifadelerle değiştirilmeye başlandı. Örneğin, “erkek arkadaş” veya “aktör” gibi ifadeler yerine, özellikle de hangi cinsiyete sahip olduklarından emin değilsek, “arkadaş” veya “ünlü” ifadelerine geçebiliriz. “Bayanlar ve baylar” gibi ifadeler de aynı nedenle “herkes” veya “seçkin konuklar” gibi ifadelere doğru kayıyor.

6. Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet aynı şey değildir

Hepimize cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin ikili olduğu ya da kromozomların bir kişinin biyolojik cinsiyetini belirleyen objektif unsurlar olduğu öğretilir. “Cinsiyet” vücudunuzdaki fiziksel cinsel organları ifade ederken, “toplumsal cinsiyet” yukarıda da belirtildiği gibi toplumlar tarafından hem yaratılır hem de pekiştirilir ve zaman içinde sıklıkla değişir ve kayar. Modern zamanlarda toplum, tüm bu farklı cinsiyet kimliklerinin ve ifadelerinin daha çeşitli bir şekilde tanınmasına doğru ilerlemektedir… en azından çoğunlukla.

7. “Nonbinary” ve “intersex” arasındaki fark nedir?

Nonbinary olmak ve interseks olmak aynı şey değildir, ancak sıklıkla karıştırılırlar. İnterseks daha çok fiziksel bedenleri ikili erkek veya kadın kategorilerine uymayan bireyler için kullanılan bir şemsiye terimdir. Bu, cinsel organları dişi görünen veya oluşumunu tamamlamamış, hem testis hem de yumurtalık dokusuna sahip olabilen veya erkek gibi görünen cinsel organı dişi olan biri olabilir. Öte yandan, nonbinary daha çok içsel bir deneyimdir.

8. Cinsiyet ifadesi ve cinsiyet kimliği de aynı şey değildir

Cinsiyet ifadesi ve cinsiyet kimliği fikirlerini birbirine karıştırmak da kolay olabilir, ancak bunlar aynı şey değildir. Cinsiyet kimliğiniz olduğunuzu hissettiğiniz cinsiyettir, oysa cinsiyet ifadeniz nasıl davrandığınızı, hareket ettiğinizi, giyindiğinizi ve hatta cinsiyetiniz hakkında nasıl konuştuğunuzu kapsar. Yaygın bir varsayım, tüm nonbinary kişilerin androjen bir tarzda giyindiği veya davrandığıdır, ancak cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi tamamen kişisel olduğundan, bu doğru değildir.

9. Cinsiyet kimliği cinsel yönelimi belirlemez

İnsanlar cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin de birbiriyle ilişkili olduğunu düşünür, ancak bunlar da birbirinden farklıdır. Cinsiyet kimliğiniz cinsiyetinizi nasıl hissettiğinizi veya ifade ettiğinizi kapsarken, cinsel yöneliminiz başkalarına karşı duygusal ve fiziksel çekiciliğinizi ifade eder. Dolayısıyla, kendini daha çok kadın olarak tanımlayan erkek bedenli bir kişi yine de kadınlara ilgi duyabilir ve onlarla çıkabilir ya da tam tersi.

10. Nonbinary kişiler otomatik olarak cinsiyet disforisine sahip değildir

“Cinsiyet disforisi”, cinsiyet kimliklerinin doğumda kendilerine atanan cinsiyetle uyuşmamasından rahatsızlık veya sıkıntı duyan kişileri ifade eder. Bu klinik olarak anlamlı sıkıntı, geçiş yapma arzusunu içerebilir, ancak bu, tüm nonbinary bireylerin bu şekilde hissettiği anlamına gelmez. Ayrıca, terimin kendisi, cinsiyet kimliğinin olduğu gibi bir akıl hastalığı olduğunu öne sürmektedir ki bu, nonbinary kişilerin yüzleşmek zorunda olduğu zararlı bir kavramdır. Ve her ihtimale karşı söylemek gerekirse, aslında bu bir akıl hastalığı değildir.

BONUS: Destekleyici olmak için anlamak zorunda değilsiniz

Söylemeye gerek yok ya da şok edici gelebilir ama aslında nonbinary olan birini desteklemek için nonbinary olmanın ne anlama geldiğini anlamak zorunda değilsiniz. Pek çok insan nonbinary cinsiyetleri duymamıştır ve duyduklarında anlamakta güçlük çekerler, ancak bu, en azından zamirlerini veya seçtikleri ismi kullanmakla başlayarak onlara saygı duyamayacağınız anlamına gelmez. Bunun dışında, bir kişinin kimliğini nasıl tanımladığını size açıkça söyleyene kadar herhangi bir varsayımda bulunmamak için elinizden geleni yapın.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir