Akademi Ödülleri daha kapsayıcı bir seçim ortamı oluşturmak için şu ana kadar yaptığı en güçlü hamleyi yaptı. Dün açıklanan yeni kurallara göre, bir filmin en iyi Film Oscarı için aday gösterilebilmesi için yapımcıların, Akademi'nin yeterli temsil edilmeyen gruplar olarak sınıflandırdığı LGBTİ+lardan, kadınlardan, farklı etnik gruplarından ve engellilerden daha fazla kişiyi çalıştırması gerekecek. Bu yeni değişim, …
Oscar’dan Tarihi Karar: Eğer Bir Film LGBTİ+ Çalışanlara Yer Vermiyorsa “En İyi Film” Ödülünü Kazanamayacak!
Akademi Ödülleri daha kapsayıcı bir seçim ortamı oluşturmak için şu ana kadar yaptığı en güçlü hamleyi yaptı.
Dün açıklanan yeni kurallara göre, bir filmin en iyi Film Oscarı için aday gösterilebilmesi için yapımcıların, Akademi’nin yeterli temsil edilmeyen gruplar olarak sınıflandırdığı LGBTİ+lardan, kadınlardan, farklı etnik gruplarından ve engellilerden daha fazla kişiyi çalıştırması gerekecek.
Bu yeni değişim, film camiasında çeşitliliği artırmayı amaçlayan ‘Academy Aperture 2025 Initiative’in bir parçası.
Oscar’lar pandemi sebebiyle bu sene ikinci plana düşmüşken, Akademi 2022 ve 2023 yıllarında yayınlanacak olan 94. ve 95. ödül törenlerinin başvuru yönergeleriyle ilgili çalışmalarını arttırdı. Yeni yönergelere göre, En İyi Film Oscarı için değerlendirilmek istenen filmlerin güvenilir bir ‘Academy Inclusion Standards Form (Akademi Dahiliyet Standartları Formu) sunmaları gerekecek. 2024 yılından itibarense, bu kategoride aday olmak isteyen bir filmin Akademi tarafından açıklanan dört standarttan en az ikisini sağlaması istenecek.
Geçtiğimiz yıllarda Oscarlar sadece kadınları en iyi yönetmen kategorisinin dışında tutmakla değil (şu ana kadar sadece üç kadın bu kategoride aday gösterildi), aynı zamanda beyaz oyuncuları, farklı etnik gruplardan oyunculara tercih etmekle de eleştirilmişti. Bu tepkilerin çok güçlenmesi, 2016 yılında o zamanki Akademi başkanı Cheryl Boon’un kamera arkasında daha fazla çeşitlilik istediği bir konuşma yapmasına sebep olmuştu.
Akademi’nin açıkladığı dört standartsa şu şekilde;
Standart A) Kamera önü temsili, temalar ve anlatılar.
Bu standart en az bir başrol oyuncusunun yeterince temsil edilmeyen gruplardan birinden olmasını, bütün kastın en az yüzde otuzunun kadınlar, LGBTİ+lar engelliler ya da farklı etnik gruplardan en az ikisinden olmasını ya da olay örgüsünün yeterince temsil edilmeyen bir grupla ilgili olmasını içeriyor.
Standard B) Yaratıcı liderlik ve proje ekibi.
Bu standart yaratıcı liderlik pozisyonlarının ya da departman başkanlarının en az ikisinin yeterince temsil edilmeyen gruplardan kişilerce doldurulmasını, ekipteki ya da teknik pozisyonlardaki en az altı kişinin yeterince temsil edilmeyen gruplardan olmasını ya da film ekibinin en az yüzde otuzunun yeterince temsil edilmeyen gruplardan olmasını şart koşuyor.
Standard C) Endüstriye erişim ve fırsatlar.
Bu standart, filmin dağıtımcı ve para sağlayıcı şirketinin yeterince temsil edilmeyen gruplardan kişilere ücretli staj imkanı sunmasını, ya da filmin yapımcı, dağıtımcı ya da para sağlayıcı şirketinin yeterince temsil edilmeyen gruplardan kişilere becerilerinin geliştirmeleri için eğitim ve/veya iş imkanları sağlamasını içeriyor.
Standard D) İzleyici gelişimi.
Bu standart bir stüdyo ya da film şirketinin pazarlama, reklam ve dağıtım ekiplerinde yeterince temsil edilmeyen gruplardan birden fazla kişinin üst düzey yönetici olmasını gerektiriyor.
Fakat, sinema ve tiyatro yazarı Jeremy O. Harris, internette yaptığı bir açıklamayla bu gelişmeyi eleştirdi.
Harris açıklamasında ‘Bu karar, BAFTA’ların da aslında aynı standartlara sahip olduğu ama onları revize ettiği göz önünde bulundurulduğunda göründüğünden daha az önemli.’ dedi. Yazar, bazı yapımların C ve D Standartlarını sağlayarak aslında sistemi ekarte ettiklerinin anlattı. Harris’e göre, bir yapım LBBTİ+ asistanlar ya da çalışanları işe alarak ya da (nadir olmayan bir şekilde) kadınları halkla ilişkiler ve pazarlamada çalıştırarak bu standartları sağlayacağını, ancak bu durumun kontrolü elinde tutanları değiştirmeyeceğini ifade etti.
‘Bu tam bir göz boyama,’ dedi, ‘Sakın kanmayın.’
Akademi Ödülleri töreninin 25 Nisan 2021 Pazar günü gerçekleşmesi planlanıyor. Janelle Monae geçen sene törenin açılış performansındaki etnik çeşitlilik eksikliğini hedef almıştı.