Rusya eşcinsellerin kimliklerini ifade etmelerini yasaklayan homofobik yasayı geçirdikten sonra Eurovision'u kazanmaya ilk kez bu kadar yakın. Eşcinsel takipçi sayısının fazlasıyla bilinen Eurovision Şarkı Yarışması'na Türkiye geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da katılmıyor. Yarışacak 42 EBU üyesi ülkeye ek olarak Avustralya da bu yarışmada sahne alacak. Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan ve Ukrayna'nın geri dönüş yaşayacağı …
Rusya’nın Eurovision’u Kazanması Gayler için Ne İfade Ediyor?
Rusya eşcinsellerin kimliklerini ifade etmelerini yasaklayan homofobik yasayı geçirdikten sonra Eurovision’u kazanmaya ilk kez bu kadar yakın.
Eşcinsel takipçi sayısının fazlasıyla bilinen Eurovision Şarkı Yarışması’na Türkiye geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da katılmıyor. Yarışacak 42 EBU üyesi ülkeye ek olarak Avustralya da bu yarışmada sahne alacak. Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan ve Ukrayna’nın geri dönüş yaşayacağı bu yıl Portekiz ise yarışmadan çekildi.
Rusya ise bu yıl Sergey Lazarev tarafından temsil edilecek. Bahislerde önde giden Lazarev yarışmayı gelecek yıl Rusya’ya taşıyabilir. Ülkenin bazı yasa yapıcıları ise yarışmanın ülkelerine gelme olasılığına çok sıcak bakmıyor. Conchita Wurst’un yarışmayı kazanmasının ardından yapılan “Eurovision eşcinsel gösterisi”nden çıkma çağrısı bu yıl da yenilendi.
Lazarev Rusya’nın en popüler şarkıcılarından. Bu yıl ‘You Are the Only One’ adlı şarkısıyla yarışacak ünlü şarkıcı Avrupa çapında büyük beğeni aldı.
Yarı çıplak, hatta bir anlamda tahrik edici pozlarını Instagram’da paylaşmaktan çekinmeyen Lazarev 43 katılımcı ülke temsilcisi arasından en favori isim. Diğer favorilerse İsveç, Avustralya ve Hırvatistan olarak sıralanıyor. Rusya’nın birinciliği oldukça yakın bir ihtimal. Peki böyle bir durumda ne olur?
Eurovision geleneğine göre yarışmayı kazanan şarkıcının temsil ettiği ülke bir sonraki yarışmayı düzenleme hakkını elde ediyor. Yarışmanın Rusya’da düzenlenme olasılığı için binlerce eşcinsel Eurovision fanı için oldukça sıkıntılı bir durum.
Ülke yarışmayı düzenleme hakkı elde ederse şüphesiz 2009’da yaptığı Moskova Olimpiyat Stadyumu’nu devasa LED ekranlarla bezeyip oldukça pahalı ve etkileyici bir şov hazırlayabilir. Ancak 2009’dan beri Rusya’da eşcinseller için çok şeyin değiştiğini söylemek gerek. 2013’te çıkan “eşcinsel propogandası” yasasına göre “geleneksel olmayan cinsel ilişkileri teşvik” bir suç olarak kabul ediliyor.
2017 yılı Rusya’nın yılı olursa Avrupa Yayın Birliği oldukça zor bir durumda kalacak. İfade özgürlüğünün olmadığı ülkede yarışmaya bağlı gerçekleştirilen partilerin ne şekilde gerçekleştirileceği bir muamma. Eşcinsellere karşı zorbalığın oldukça hızlı yayıldığı ülkede seyircilerin güvenliği de oldukça tartışmalı bir alan.
Ülke 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nda yaptığı gibi yasaya etkinlik dolayısıyla istisna tanıyabilir. Ancak bu da ülkenin yasa yapıcılarını hoşnut etmeyecektir. Ki böyle bir ihtimalde bile EBU oldukça büyük eleştiriler alacaktır.
Lazarev’in Eurovision’u ülkesine götürmesinin bedelinin ne olduğunu 14 Mayıs’ta Stockholm’deki 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nın büyük finalinden sonra göreceğiz.